Us, cine suntem noi?

Us

Cu totii avem o umbra. Ne urmeaza ascultatoare, ascunzandu-se de lumina soarelui. Dar uneori umbra capata vointa proprie si se detaseaza de noi. Si atunci ne priveste cu ura din intuneric. Isi doreste sa ne fure viata si sa ne trimita pe noi, cei reali, in negura. Jordan Peele scoate dupa Get Out o noua capodopera, Us, un film complex despre umbre, dubluri si lumi din subteran.

Daca tot am vorbit despre umbre, cred ca ar trebui sa o definim mai bine, cel putin in conceptul lui Peele. Umbra e dublura, asa numita doppelgänger, prevestitoare a mortii. Sa te intalnesti fata in fata cu tine insuti e paralizant de infricosator. E si mai inspaimantator daca dublura arata ca tine dar pare ca nu are suflet. E imbracata in rosu si are in mana o foarfeca gata sa te spintece. Nu iti vrea banii, sau cardurile, sau masina ci pur si simplu vrea sa iti ia locul, si sa te trimita pe tine dincolo de oglinda.

Despre ceilalti noi, Peele lasa relativ putine indicii si lasa povestea intreaga, cu tot paienjenisul ei de metafore si idei presarate destept, sa fie deslusita si inteleasa de fiecare privitor in parte. Stim doar ca a existat un experiment si au fost create dubluri fara suflet pentru a-i controla pe cei de la suprafata. Poate ca Peele le rade putin in nas adeptilor teoriei conspiratiilor, care sustin ca traim intr-o realitate de tip Matrix.

Personajul Lupita Nyong’o, Adelaide,  isi intalneste prima data dublura in 1986, intr-un parc de distractie, si de atunci i-a respirat in ceafa intreaga viata. Ani mai tarziu dublura o regaseste si o vaneaza. Exista relativ putine cuvinte pentru a descrie groaza din ochii Adelaidei sau fiorii pe care ii transmite vocea harsiita si  ragusita a dublurii.

Us e un film despre oglinda, dualitate, cu trimitere catre lumea subterana, de dincolo, acea lume fabuloasa in care a alunecat Alice atunci cand a luat urma iepurelui alb. Doar ca aici nu sunt minuni, ci doar culoare infinite si intrebari fara raspuns. Simbolistica filmului depaseste simplistul contrast lumina/intuneric sau bine/rau. Aparentele inseala si nu intotdeauna lucrurile sunt conturate in alb si negru. Us e despre umbre si tonuri de gri, e despre sange, despre limitele umane si despre intrebari care probabil nu au raspunsuri general valide.