Top 10 Djinni Malefici: Creaturi Mitice din Istoria Orientului Mijlociu

djinni

Spirite, duhuri, genii, demoni, creaturi mitologice – în literatura arabă, islamică, indiană, persană, chiar somaleză și africană. Creaturi mitice cu puteri deosebite, reprezentanți ai supranaturalului, creații ale lui Allah, spirite viclene și schimbătoare. Djinnii au primit cele mai diverse denumiri de-a lungul istoriei, legendelor, miturilor și poveștilor din folclorul Orientului Mijlociu.

Forțe malefice, stăpâni ai elementelor naturii, creaturi sumonate ca sclavi ai dorințelor, sau spirite care susțin dreptatea. Cine sunt Djinni, ce putere are magia lor și care le sunt intențiile? Află tot ce nu știai despre djinni, precum și top 10 tipuri de djinni malefici din istoria Orientului Mijlociu.

Cine au fost acești Djini și ce creaturi mitice întruchipează?

Photo by Mohamed Nohassi on Unsplash

Dacă denumirea de Djinni nu îți spune nimic… Înseamnă că nu ai acordat prea multă atenție poveștilor celor O mie și una de nopți. Pentru că acolo sunt menționate de zeci de ori numele celor mai interesanți, misterioși și puternici djinni. Acele creaturi mitologice înfiorătoare mai puțin cunoscute din folclorul Orientului Mijlociu cu puteri supranaturale și intenții greu de ghicit.

În plus, deși nu știai că se numește Djinn, cu siguranță cunoști unul! Îți amintești de duhul din lampa lui Aladdin? Fie că îl numești duh, spirit sau demon, Genie este un Djinn (sau Jinn) fictiv. Aceste creaturi mitice, însă, împresoară legendele și miturile islamice și arabe cu mistere și fapte înfricoșătoare.

Câte tipuri de creaturi mitice există sub denumirea de Djinni?

În timp ce Coranul menționează doar trei tipuri de Djinni (Jann, Marid și ‘Ifrit), legendele cuprind mulți alții. Nenumărate alte tipuri și denumiri de Jinni malefici ce au luat diverse forme, demni să fie amintiți în istoria islamică. Fapte demonice, farse periculoase și blesteme ghinioniste. Djinni au fost implicați în tot felul de povești de temut sau chiar acțiuni horror.

Creaturi de fum, deseori invizibile ochiului omului obișnuit, cu puteri nemărginite în a controla focul, apa, aerul, natura, chiar omul. Însă cu un intelect depășit de cel omenesc. Jinni se numără printre cele mai interesante și perfide creaturi mitologice. Iată top 10 djinni malefici din istoria orientului mijlociu și cum se deosebește fiecare:

1. Jann

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Jann este cunoscut ca primul Jinn (Djinn), și tată al tuturor celorlalți Djinni. Este amintit ca fiind o creație a lui Allah cel Atotputernic, spirit făurit din foc. Are puteri nemărginite și poate vedea cu ușurință tot restul lumii. În același timp, însă, omul de rând nu îi poate vedea niciodată forma reală.

Strămoș al tuturor Djinnilor și shape-shifter cunoscut, Jann trăiește cel mai adesea în deșerturi. Se înfățișează oamenilor în forma unor tornade sau cămile albe. Are puterea de a ascunde sau de a descoperi oazele din deșert. Și face acest lucru în funcție de propriul plac. Dacă îi place sau nu grupul de călători pe care îi întâlnește.

În ciuda puterilor sale malefice, este cunoscut și pentru contribuții pozitive pe care le-a adus lumii. Spre exemplu, Jann este menționat ca protector al armatelor pe care le considera bine intenționate. În același timp, însă, le îngreuna drumul celor nemerituoși.

Atunci când se implicau, Djinnii de tip Jann aveau puterea de a influența și schimba întregul curs al istoriei. Astfel încât numeroase momente esențiale din istoria islamică au fost atribuite faptelor Jann-ilor. Este identificat ca Iblis sau Azazil, Djinn creat din focuri otrăvitoare. Se povestește că a trăit pe pământ încă de dinaintea omului.

2. Shaitaan

Photo by Alessio Zaccaria on Unsplash

Deseori asociat forțelor demonice, Shaitaan este djinn-ul rebel și răuvoitor. Acestuia i-au fost refuzate orice alte puteri în afară de persuasiune, întocmai din cauza intențiilor sale malefice. Shaitaan este Djinn-ul care a refuzat să se plece în fața lui Adam în religia Islamică.

Din acest motiv, singura putere care i-a fost lăsată este aceea de a sugestiona minții umane gândurile rele și malefice. Demonul Shaitaan este caracterizat de ticăloșenie și intenție diavolească.

3. Ghoul

Photo by the blowup on Unsplash

Unul dintre cei mai complecși, înfiorători și malefici Djinni, Ghoul este amintit în nenumărate texte islamice. Este cunoscut ca shape-shifter înestat de sânge, cu manifestări canibalistice și vampirice. Ghoul se hrănește cu sângele și trupul uman. Preferă în special al călătorii, copiii și cadavrele furate din morminte.

În numeroase scrieri ale literaturii arabe, Ghoul ia deseori forma unei femei Djinn muritoare. Aceasta este foarte frumoasă și senzuală. Astfel, spiritul malefic devine Ghoula și are intenția de a atrage în mrejele sale un bărbat naiv. Îl transformă în pradă imediat ce se căsătorește cu el. În literatura persană, Ghoul este descris ca spirit impunător, cu picioare de măgar și coarne de capră.

4. Hinn

Photo by freddie marriage on Unsplash

Hinn este un djinn puternic în ceea ce privește abilitatea de shape-shifter, respectiv puterea de a-și schimba forma. Este Djinn-ul cel mai apropiat de animale, atât sălbatice cât și domestice. Cel mai adesea, preferă se își schimbe înfățișarea în cea a unui câine.

De asemenea apare sub formă de vulpe, căprioară cu corn, raton, șobolan și altele. Întotdeauna, însă, este învăluit de un aer mistic, nenatural. În Cartea Djinnilor, se amintește că Hinn-ul se înfățișează în principal în regiunile Indiei, Persiei și Arabiei. Cartea conține foarte multe pagini dedicate studiului acestui Djinn.

5. Marid

Photo by Samuele Giglio on Unsplash

Marid este amintit în aproape toate scrierile, legendele și miturile din folclorul arab pre-islamic. Inclusiv în povești din O mie și una de nopți. Folosit în arabă pentru referire la giganți, Marid este considerat cel mai puternic și înspăimântător djinn care a existat vreodată. Are extrem de multe abilități de intensitate ridicată. Marid este de asemenea unul dintre cei mai mândri și aroganți Djinni.

Are, ca majoritatea Djinnilor, voință liberă. Însă Marid poate de asemenea să fie sumonat și forțat în acest mod să îndeplinească dorințe. După cum se spune în folclorul Orientului Mijlociu, au puterea specială de a îndeplini dorințele muritorilor. Însă, acest privilegiu se obține în general doar în contextul în care sunt prinși în închisoare, pierd o bătălie, sunt constrânși prin ritualuri sau pur și simplu foarte flatați de complimentele care le mângâie orgoliul.

6. ‘Ifrit

Ifrit in serialul American Gods

Ifrit este unul dintre cei mai diabolici și înflăcărați Djinii din istoria arabă. Este menționat de-a lungul miturilor și legendelor încă de la începutul liniei tribale arabe. Se spune că trăiește în subteran și este extrem de puternic și viclean. Poate fi atât credincios cât și necredincios, și poate fi atât bun, cât și malefic.

Ifrit este djinn-ul descris ca o creatură a focului, cu trompă, imensă și înaripată, atât masculi cât și femele. Frecventează ruinele și trăiesc în societăți, clanuri și triburi încă din cele mai vechi timpuri menționate în istoria arabă. Deși se pot căsători sau împerechea și cu muritori, în general ifriții se căsătoresc unii cu ceilalți.

Dincolo de spiritul puternic, greu de controlat, ifriții sunt cunoscuți pentru furtul tronului Reginei din Sheba, la comanda regelui Solomon. Forța și armele obișnuite nu le pot face niciun rău, grație propriei lor forță de neegalat. Sunt, însă, foarte vulnerabili la magie și ritualuri. Oamenii pot folosi aceste modalități pentru a-i captura pe ifriți, pentru a-i omorî, sau pentru a-i transforma în sclavi.

7. Si’lat

Photo by Peter Forster on Unsplash

Sunt cei mai versați și experimentați shape-shifteri. Si’lat este Djinn-ul amintit adesea în legendele și folclorul din literatura persană. Sunt, de asemenea, cei mai deștepți și greu de păcălit djinni dintre toți.

Si’lat poate mima gesturile omenești și poate copia identic aparențele umane, fără nicio dificultate. Sunt buni observatori și excelenți în a-și controla propriile puteri. Intențiile lor rămân, însă, malefice, fiind creaturi sângeroase, însetate de răzbunare și bătălie. Caută și creează conflict, și sunt amintiți deseori sub forma războinicilor mongoli.

8. Nasnas

Photo by Ante Hamersmit on Unsplash

Nasnas este o altă formă a djinn-ilor, de data aceasta o formă nu la fel de puternică sau malefică. Aceștia devin rău intenționați doar atunci când sunt enervați sau când vor răzbunare. În rest, Nasnas este un spirit liber, misterios și interesant deopotrivă.

Sunt identificați ușor, fiind hibrizi om-animal. Jumătate au forma unui om: un singur picior, o singură mână, jumătate de cap uman și jumătate de corp omenesc. Cealaltă jumătate este caracterizată prin particularități animalice. Deține fie o coadă lungă și încovoiată cu textură osoasă, fie un corn, o aripă sau colți ascuțiți.

9. Palis

Photo by ian dooley on Unsplash

Una dintre cele mai ciudate, nenaturale și înfiorătoare tipuri de Djinn, Palis este o creatură a deșertului. Povestirile care îl menționează au loc cel mai adesea în deșerturile din Iran. Este, însă, un Djinn al culturilor arabice și islamice. Îi sunt caracteristice forma animalică, pornirile vampirice și natura hoțomană. Arată a hibrid între reptilă și amfibian, are o limbă lungă și coadă încovoiată.

Palis atacă doar călătorii din deșert, în timp ce aceștia sunt adormiți. Le caută picioarele și începe să le lingă tălpile, secându-i de sânge, putere și, în final, de viață. Cu toate acestea, Palis sunt djinni extrem de prostănaci, intelectul lor fiind extrem de slab. Mulțumită acestei caracteristici, pot fi păcăliți și alungați foarte ușor.

Conform unei legende musulmane de pe tărâmurile Iranului, Palis a fost păcălit cu ușurință de doi călători. Aceștia și-au învelit picioarele cu pătura, și întregul corp, până când li se vedeau doar capetele. Palis s-a învârtit în jurul lor toată noaptea, plecând dezamăgit dimineața și considerându-se ghinionist. A presupus că oamenii nu aveau picioare, ci doar două capete. Era stupefiat, spunând că nu a mai văzut niciodată om cu două capete.

10. Shiqq

Photo by Fabien Bazanegue on Unsplash

Nu în ultimul rând, un tip important de Djinni este Shiqq. Asemenea lui Nasnas, Shiqq sunt djinni mai puțin rău-intenționați și malefici ca restul. Este un tip de djinni cu puteri reduse, se rezumă la înfățișare și potențialul de a înfricoșa cu aspectul monstruos.

Shiqq este un hibrid între om și creatură monstruoasă. Jumătatea inferioară, respectiv corpul și membrele inferioare, precum și membrele superioare, sunt asemănătoare formei umane. Jumătatea superioară, însă, este a unui monstru fără gât, umeri sau claviculă, și cu cap rotund imens. Sunt creaturi cu înălțime redusă și aspect ciudat.

Categorii de Djinni – creaturi mitice menționate în Coran

Nu este oferit oficial un motiv pentru care Coranul menționează doar trei tipuri de Djinni. Însă Ifrit, Marid și Jann sunt cele trei creaturi mitice care controlează, împreună, toate elementele naturii. Astfel, un mod minimalist de a clasifica tipurile de djinni este prin elementul pe care îl controlează puterea lor.

  • Ifrit – djinn și demon al Focului, fiind el însuși făurit din focuri mistuitoare și trăind în ruine și în subteran.
  • Marid – djinn și demon al Apei, fiind menționat în numeroase povește și legende cu referire la întâmplări de pe mări, secrete din oceane, naufragii și alte curiozități despre apă.
  • Jann – djinn puternic al Pământului și al Aerului, strămoș al tuturor celorlalți Djinni.

Concluzie

Duhul din lampa lui Aladdin este doar un personaj fictiv, o prezentare inofensivă a unui simbol cu imensă încărcătură culturală. O încercare prietenoasă pentru lumea copiilor de a ilustra puterea și cultura mitologică ocultă din spatele djinnilor.

Legendele islamice și arabe în principal, însă, spun multe alte povești. Dezgroapă secrete despre aceste creaturi mitice și învăluie parcă în și mai mult mister liberele creații ale lui Allah. Ni se dezvăluie, astfel, o altă latură impresionantă, magică și înspăimântătoare deopotrivă, a istoriei legendare din Orientul Mijlociu.

Articol scris în colaborare cu Utopic Times