Mortii care merg

 

Cu totii cunoastem clasica figura zombie, prezenta in multe filme, fie ele horror sau chiar comedii. Mortul care umbla este un motiv foarte vechi atat temut cat si ridiculizat in ziua de azi. Mai nou zombi apar in filmele din categoria post apocaliptica ei devenind o plaga devoratoare a umanitatii.Si totusi nu toata lumea considera zombii a fi o parte a unei povesti din benzile desenate sau din filme. Religia voodoo contine ritualuri care aparent se iau foarte in serios cand vine vorba de comunicarea si controlul decedatilor.

 Patria zombiilor

In Haiti si Benin exista persoane care sunt considerate a practica magia neagra si cateodata nici chiar oamenii de stiinta ajunsi acolo nu au reusit sa elucideze in totalitate fenomenele care au loc in timpul ritualurilor. Africa este inca un taram care desi macinat de violenta extrema inca este in contact cu lumea de dincolo de noi atat prin ritualuri de magie alba dar si neagra.

Si totusi Africa nu este singurul loc in care au loc ritualuri de contactare a celor decedati si mai ales de manipulare a spiritului si trupului acestora. In Indonezia intalnim ritualul prin care cei morti sunt adusi la viata si facuti sa mearga singuri pana in satul de care apartin in cazul in care au murit in afara lui.

Populatia care practica acest ritual se numeste Toraja si este raspandita in Indonezia si Sulawesi. Mamsa este numele zonei specifice in care se practica ritualul.

Ritualul

Acesta apare din cele mai vechi timpuri in care satele erau atat de izolate incat era forte greu ca oamenii sa-si transporte mortii inapoi acasa de la locul in care acestia mureau. In credinta locuitorilor de aici, persoanele decedate trebuie neaparat inmormantate in satul de bastina astfel ca trebuia gasit un mod de a le transporta inapoi. Existau unele persoane care stateau mai toata viata in locul in care se nascusera de frica sa nu aiba parte de ceasul mortii in afara satului.

In cazul in care cineva murea la o anumita distanta de asezare, era angajata o persona initiata care trebuia sa ghideze decedatul inapoi in sat. Aducerea acestuia nu se facea nicidecum prin transport ci, socant, prin invierea acestuia pana cand putea ajunge in sat pe propriile picioare.

aneh
Una din rarele fotografii cu ritualul

Se spune ca magia neagra era implicata in asemenea ritualuri de a aduce sufletul inapoi intr-un corp deja distrus. Ritualul nu prea pare a face cinste sufletului celui decedat, fortandu-l sa ajunga din nou intr-un corp nepotrivit acestuia.

In sate inca se mai practica acest ritual desi acum au aparut cai de transport moderne. Astfel samanii demonstreaza capacitatea lor pe animale, aratand multimii ca inca mai detin secretele ritualului de inviere. Se spune ca la sacrificiul unui bizon, dupa ce acesta fusese decapitat, samanii au reusit sa faca trupul fara cap sa mai mearga aproximativ 10 minute, un fapt care epaseste orice explicatie stiintifica. Totusi spasmele musculare de dupa deces nu prea pot explica mersul coordonat pentru o perioada atat de indelungata.

In cursul ritualului, daca cineva vorbea cu persoana decedata, acesta nu s-ar mai fi putut coordona si ar fi cazut la pamant, conexiunea cu lumea celor decedati luand sfarsit. Oamenii erau sfatuiti sa nu vorbeasca niciodata cu decedatul.

Pentru ritual era nevoie de sacrificiul unui bizon, parca o marca a tipului de magie folosita, rugaciuni si cantece dar si efigii care trebuiau sa protejeze sufletul de-a lungul calatoriei.

Intamplari inexplicabile

Pana acum tot ritualul pare destul de scos din tiparele normalitatii si totusi au existat si documentare sau diverse materiale video pe aceasta tema. Exista chiar si o fotografie a unui zombie care sta in pozitie verticala fara prea mult ajutor.

In 1982 un om de stiinta american a studiat samanii descoperind ca aparent acestea foloseau otravuri care puteau sa faca un om sa arate ca mort de trei zile. Cateodata samanul administra diverse substante persoanei pe moarte din cauza otravurilor si aceasta putea merge. Avea de asemenea pierderi de memorie si se supunea poruncilor samanului asa cum se spune ca fac zombi.

Totusi exista multe elemente neexplicate ale acestor ritualuri, de la material video la marturii si martori care au asistat la astfel de ceremonii.

Taramul voodoo ramane unul care se intrepatrunde cu realitatea, atat luminos dar si foarte intunecat la limita dintre magie si societatea in curs de modernizare, la limita dintre socant si real.