Marvel Zombies

 

Benzile desenate nu sunt intotdeauna povesti optimiste si colorate despre super-eroi care salveaza ziua. Exista si universuri paralele in care eroii aleg sa urmeze o poteca mai intunecata si sterg cu buretele cam tot ceea ce stiati despre ei. Nu vorbesc strict de reinventarea personajelor favorite, ci pur si  simplu de stituatii exceptionale care ii transforma…in altceva. Azi vorbim despre zombii in benzile desenate, dar nu despre orice fel de zombii: Marvel Zombies, serie de comicuri in 5 numere publicate intre 2005 si 2006.

Imaginati-va universul Marvel lovit de acea foame popularizata excesiv de cultura pop contemporana, de prin 1968 pana in prezent (startul fiind dat de clasicul “Night of the Living Dead” al lui George Romero).  Daca stim deja dimensiunile unei apocalipse zombie de pe micul sau marele ecran, imginati-va proportiile dezastrului daca cei infectati nu s-ar misca in reluare si nu ar fi doborati de un bobarnac ceva mai puternic in teasta putrezita. Imginati-va ca zombii au superputeri. Cam asta e premiza Marvel Zombies.

marvel_zEroii populari devin cadavre ambulante care isi pastreaza personalitatea si intelectul doar ca simt aceeasi nevoia acuta de a consuma carne umana. Dupa ce Magneto, ultima fiinta umana, e devorat, zombii super-eroi se confrunta cu probleme morale. Spiderman e vocea eroului cazut, care sintetizeaza perfect cam tot ce inseamna universul Marvel Zombies:

Spiderman: I ate my wife — my aunt! Why?? Why did I do that? […] I don’t want to figure anything out! I think — I think I just want to die!

marvel_zz

Stiti ce e mai degradant decat Peter Parker care tocmai a realizat ca si-a mancat familia? Cuplu Giant-Man si Wasp, caci se pare ca Hank ascunde un secret in laborator. Black Panther nu a fost atins de infectia zombie, si asta multumita lui Giant-Man, care a avut grija sa taie din el bucata cu bucata, sa il pastreze uman si ceea ce e mai important, in viata. A da, si departe de orice alt ochi de zombie, chiar si de cei ai sotiei sale Janet.

The Silver Surfer intra in scena si anunta venirea iminenta a lui Galactus ,care doreste sa se hraneasca cu resursele planetei locuite de super-eroii zombie. Desigur, nimeni nu il ia in serios, si e privit doar ca o noua sursa de hrana. In cele din urma apare si Galactus, dar o sa ma opresc aici cu detaliile pentru ca nu as vrea sa stric sfarsitul povestii.

Ce mi-a placut la Marvel Zombies e ca abunda in pastile umoristice chiar daca pe alocuri mi s-a parut degradant sau chiar trist. Spiderman sufera o adeavarat tragedie greaca dar cu toate astea continua sa se hraneasca. Iron Man are sa fie rupt in doua, dar va functiona in continuare si Hulk e bineinteles mereu flamand. Wasp, care ajunge sa ramana doar un cap fara trup, trancaneste in continuu si mi-a adus aminte de zombii guralivi din trilogia The Evil Dead.