Dracula, Mortul Viu

 

S-au tesut multe povesti in jurul mitului Elizabeth Bathory, dar poate ca in niciuna din ele contesa cea sangeroasa nu este in acelasi timp vampir si Jack Spintecatorul. Stiti ipoteza celebra cum ca Jack Spintecatorul nu ar fi putut sa fie decat o femeie?. Ei bine, ipoteza exista cu adevarat dar ne indoim sincer ca ucigasul a fost o contesa vampir 🙂 Fictiunea insa sfideaza imaginatia. Vorbim astazi despre povestea celebra a vampirului original, mai exact despre Dracula reinventat de Ian Holt si Dacre Stoker (stra-stra nepotul celebrului Bram Stoker): Dracula, Mortul Viu.

Actiunea se petrece in 1912 si ii regasim Mina si Jonathan Harker, Jack Seward si Arthur Holmwood inca marcati de evenimentele petrecute cu un sfert de secol in urma. Jack Seward este dependent de morfina si obsedat de mortii vii si Arthur Holmwood e captiv intr-o casnicie fada si nefericita. Nici Jonathan Harker nu o duce mai bine, inecandu-si amarul in alcool si prostituate. Mina e singura care ramane neschimbata, la propriu, pentru ca sangele lui Dracula i-a pastrat tineretea si frumusetea.

Nou in scena este Quincey Harker, fiul Minei si al lui Jonathan, care are sa renunte la cariera de avocat pentru a se alatura unei trupe de actori. Aici Quincey il intalneste pe enigmaticul Basarab, un celebru actor roman, si se vede prins in mijlocul unei ciudate piese de teatru…Dracula. Ce e ciudat la Dracula e ca personajele principale sunt partintii sai si un vampir, iar creierul din spatele produtiei este nimeni altul decat Bram Stoker.

dracula-the-un-dead-by-dacre-stoker-and-ian-holtSi daca nu vi se pare totul suficient de ciudat, faceti cunostiinta cu Elizabeth Bathory, vampirul pe care Dr. Seward il vaneaza chiar din capitolele introductive. Elizabeth Bathory nu e doar personajul principal negativ ci mai mult, dusmanul de moarte al Contelui Dracula. Ati ametit deja? Mda, stiti povestea irlandezului nebun despre un vampir indragostit care trece mari si tari pentru a-si reintalni iubirea pierduta? Ei bine, nu era chiar o poveste si mai mult, contele vampir nu era chiar personajul negativ. Cu alte cuvinte, nu ati vazut nimic pana cand nu intrati fila cu fila in povestea adevarata a lui Dracula si a maleficei Elizabeth Bathory. Si ca sa intelegeti cat de malefica e Bathory, aduceti-va aminte de Whitechapel, Londra – 1888. Jack Spintecatorul? Cam da, si nu o sa fiti surprinsi cand o sa va dati seama ca brutalitatea crimelor de atunci ar fi caracteristica unui vampir feroce.

Dracula, mortul viu e o poveste plina de suprize. In primul rand sunt crimele sangeroase care se petrec dupa 25 de ani, din nou in Londra, apoi un nou villain, de data asta mult mai sangeros si mai lipsit de empatie decat Dracula, si apoi valul de mister care planeaza asupra tuturor incurcaturilor si a coincidentelor stranii prin care trec personajele principale. Desigur, totul e preserat si cu ceva romance – nostalgia transformata in obsesie a lui Arthur Holmwood pentru raposata Lucy Westenra si inca un personaj enigmatic care completeaza triunghiul amoros Mina-Jonathan-D…. 🙂 . Itele sunt insa asa de complicate incat totul pare un fel de vis. Din pacate asta nu e un lucru bun. Stiti visele alea in care realitatea e deformata si un adevar general devine defapt o poveste spusa gresit de la inceput? A, sa nu uitam ca cel care spune povestea initial, Bram Stoker, e si el un personaj… Mie imi pare a talmes balmes venit dintr-un vis in mai multe straturi. Cred ca Nolan ar fi fost fericit daca ar fi citit Dracula, mortul viu. Ar fi mustacit si s-ar fi gandit un pic la Inception, filmul despre vise asezate frumos unul peste altul, exact ca foile de ceapa.

Nu va ganditi insa ca Dracula, mortul viu intra in concepte filozofice. Dupa mine, e doar o poveste ametita si intortochiata. Sfarsitul, pe care nu am sa il dezvalui, te face la propriu sa te pleznesti singur…pentru ca pare prea mult si prea ironic. Nu dau niciun indiciu afara de anul in care se petrece totul…1912.

Asadar, Dracula, mortul viu e poveste care rescrie toata istoria din cartea lui Bram Stoker. Se adauga pe post de condimente o contesa vampir si un curs al evenimentelor care socheaza la fiecare capitol. Daca se merita sau nu sa o cititi? Nu revolutioneaza genul si nu aduce nimic nou, dar e o poveste destul de captivanta. Poate tocmai pentru ca e socanta si sangeroasa. Poate pentru ca te face curios cat de departe merg Dacre Stoker and Ian Holt cu rescrierea istoriei din povestea originala. Sau poate pur si simplu vrei sa o cunosti pe Elizabeth Bathory vampir :).