Cine este Krampus?

Copii, ati fost cuminti pe parcursul anului? Ganditi-va bine inainte sa raspundeti, caci e foarte posibil ca o atitudine poznasa sa va aduca o intalnire cu Krampus. Krampus nu e un mos prietenos aducator de daruri si nici varianta putin uracioasa a lui Mos Nicolae, care intr-un acces de furie lasa un bat langa ghetute. O nu, Krampus e o creatura hibrida, jumatate demon, jumatate tap, care vine odata cu Mos Nicolae si ii taraste pe copiii neascultatori direct in iad, acolo unde isi are barlogul.

Originile demonului Krampus

Gruss_vom_KrampusDemonul de Craciun vine din mitologia germana. Insusi numele il tradeaza, Krampus fiind derivat din krampen, care inseamna gheara. Mai mult, mitologia nordica il identifica in persoana fiului zeitei Hel.

Krampus calatoreste odata cu mos Nicolae si are o slujba cu totul si cu totul speciala – ii pedepseste pe copiii neascultatori. Pedepsele sunt pe cat de creative pe atat de infioratoare. Asta desigur, in functie de cat de neascultator a fost micutul in anul care are sa se incheie in curand. Krampus are intotdeauna la indemana bete si nuiele pe care nu se sfieste sa le foloseasca, iar pentru cei cu adevarat rai vine cu o pedeapsa speciala. Ii rapeste si ii transporta la barlogul sau unde ii va chiui zilnic prin batai repetate. Dar nu e chiar asa de rau. Perioada de tortura dureaza doar un an!

Fiind prin excelenta un personaj misterios provenit dintr-o intr-o veche traditie pagana, Krampus a fost o buna bucata de timp interzis. Biserica Catolica a preferat sa isi indemne credinciosii sa il uite pe malitiosul Krampus. Recent insa, Krampus a inceput sa castige din nou popularitate.

Sarbatoarea lui Krampus

Noaptea de 5 – 6 decembrie este prilej de sarbatoare pentru iubitorii demonului Krampus. Krampuslauf,  populara in special in Austria, Germania, Ungaria, Slovenia si Cehia, e sarbatorita prin parade colorate, unde tinerii se costumeaza in demonul incornorat.

In 1800 Krampus devenise un personaj iubit si comic, dovada o fac ilustratiile haioase pe care familiile si le trimiteau in noaptea de 5-6 decembrie. Krampus ii infiora pe copii, dar parintii parese ca il gaseau haios. Un demon fictiv facea odraslele neastamparate sa se tempereze cat de cat. Parca dracul nu-i asa de negru, nu-i asa?

krampus_copii