Carti cu vampiri de care probabil nu ai auzit

Orice iubitor de horror a fost la un moment dat fascinat de vampiri. Sa fi fost Anne Rice de vina,  iconicul Bram Stoker sau de ce nu multitudinea de povesti young adult care au acaparat piata literara in ultimii ani. Coltii, eleganta burgheza si visceralitatea au cucerit chiar si cei mai sceptici cititori. Ne sperie dar ii iubim. Asta e adevarul adevarat despre vampirii din viata noastra. Si cum iubim atat de mult povestile cu si despre ei, pentru azi va recomandam cinci carti cu vampiri de care probabil nu ati auzit.

Fevre Dream – George R. R. Martin

Nu e niciun secret ca George R.R. Martin e un infocat fan fantasy. Dar ceea ce probabil nu stiati e ca iubeste si povestile ceva mai intunecate. Critici literari au descris “Fevre Dream” ca apartinand unui stil unic, un fel de Bram Stoker combinat cu Mark Twain. Capitanul Abner Marsh primeste oferta de parteneriat a unui aristocrat bogat, excentric si extrem de…palid. Urmeaza o calatorie plina de secrete,de peripetii si bineinteles de moarte.

The Historian – Elizabeth Kostova

“The Historian” al Elizabethei Kostova pleaca de la figura emblematica a lui Vlad Tepes si a echivalentului sau fictional, Dracula. E greu de incadrat “The Historian” intr-un gen literar. E in acelasi timp o poveste gothica, un roman de aventura si un thriller istoric. O tanara gaseste intamplator in biblioteca tatalui ei o serie de scrisori ciudate, care o arunca intr-o calatorie palpitanta si neasteaptata. In centrul aventurii sta ascunsa o prezenta istorica apasatoare si iconica.

Guilty Pleasures – Laurell K. Hamilton

Inainte ca vampirii sa devina mainstream si ca piata sa fie supra-saturata de povesti cu colti, a existat o epoca de aur. Vampirii erau infricosatori si romantici, sexy si periculosi, iar in jurul lor se tesea mister. In 1993 Laurell K. Hamilton a scos “Guilty Pleasures” prima carte din seria Anita Blake: Vampire Hunter, care inglobeaza pana in prezent circa 25 de carti. Nu spuneam ca toate cele 25 de carti sunt impecabile, dar introducerea intr-un univers alternativ populat de magie, vampiri, varcolaci, necromati si creaturi si mai intunecate merita cu siguranta atentia oricarui iubitor de horror.

Carmilla – Sheridan Le Fanu

Inainte de “Dracula” lui Bram Stoker a fost “Carmilla” lui Sheridan Le Fanu, o poveste gothica fermecatoare despre o tanara, Laura si misterioasa ei prietena Carmilla. Dar ceva e in neregula cu Carmilla. Trecutul ei e o nebuloasa totala, lipseste cu desavrasire de la rugaciuni, doarme aproape toata ziua si aparent este somnambula. Si ca totul sa fie si mai misterios, o boala necunoscuta se pare ca le afecteaza ce tinerele care locuiesc in vecinatatea Laurei. Sa fie oare de vina Carmilla?

The House of the Vampire – George Sylvester Viereck

Poate suna controversat, dar exista vampiri energetici. Poate ca sunt rari si poate ca la un moment dat chiar ati intalnit unul. Cine stie? Autorul germano-american George Sylvester Viereck spune o poveste atipica, un hibrid care inglobeaza motive creatoare, conditia artistului si nu in ultimul rand, ceea ce numim vampiri energetici. Un tanar scriitor cade sub vraja unui barbat influent, magnetic, care se pare ca a lasat in urma si in ruina o multime de protejati, candva la fel de tineri si de vrajiti ca si tanarul nostru.