10 filme cu și despre Halloween

Sunt oameni care încep pregătirile pentru Crăciun din momentul în care vântul călduț de septembrie a îngălbenit prima frunză. Desigur, există oameni care poartă Crăciunul în suflet tot anul, dar nu aici vreau să ajung. Cum suntem în anotimpul frunzelor căzătoare, propun să uităm puțin că în curând vitrinele vor fi asaltate cu beculețe colorate și oameni de zăpadă. Altceva ne așteaptă după colț. Vă dau un indiciu, e octombrie! Halloweenul e aproape aici și pentru noi iubitorii de horror, asta e anotimpul in care ne simțim cel mai bine. A început deja numărătoarea inversă și ca să vă fac așteptarea mai ușoară va propun 10 filme cu și despre Halloween.

Franciza Halloween

Mike_Myers

Halloween este probabil cel mai celebru slasher al tuturor timpurilor iar masca cu fața lui William Shatner, pe care o poartă Mike Myers, reprezintă cel mai autentic chip al terorii. Criminalul rece și calculat devine o forță a naturii, răul absolut care cu greu mai poate fi oprit. Doar Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) pare că are un cuvânt de spus. Ultimul Halloween, a primit reviewuri pozitive de la critici și fani și mi-a lăsat o sete inexplicabilă de mai mult. Rămâne de văzut dacă Myers, cel care a murit și a înviat de atâtea și atâtea ori, o să revină pe marele ecran pentru cântecul de lebădă.

Hocus Pocus

Ce ar fi Halloweenul fără vrăjitoare? Cu siguranță,  mult mai golaș, dar ce părere ar avea vrăjitoarele dacă ar ști cât de mult ne bizuim pe ele în celebrarea acestei înfiorător de frumoase sărbători? Ar fi pur și simplu împietrite…de groază! Cel puțin asta e reacția surorilor Sanderson, în momentul în care sunt readuse la viață după 300 de ani. Hocus Pocus e un film al copilăriei, un clasic despre vrăjitoare rele, care zboară pe matură și se hrănesc cu carne de copil. Amuzant, optimist și doar puțin înfiorător, recomand Hocus Pocus pentru o seară de Halloween minunată alături de cei mici.

The Nightmare Before Christmas

Chiar dacă nu e chiar un film de groază, The Nightmare Before Christmas își face loc în lista mea din simplul motiv că e unul din cele mai frumoase filme cu și despre Halloween. Celebra animație a lui Tim Burton spune povestea lui  Jack Skellington, regele din Orașul Halloween, care descoperă portalul către Orașul Crăciun și astfel magia sărbătorii albe. Fragilitatea și tristețea animației marca Tim Burton, coloana sonoră inconfundabilă și multitudinea de motive gotice, fac din  The Nightmare Before Christmas un film cult, pe care trebuie să îl vedeți cel puțin o dată în viață. 

31

Despre 31 am vorbit pe larg aici, dar dacă nu am reușit să vă conving vă mai dau câteva motive în plus. Rob Zombie face filme de vacanță, genul de filme pe care nu le poți lua în serios, dar care te vor bantui mult timp după prima vizionare. E adevărat că i-au reușit puține (gândul îmi zboară la recentul și inutilul 3 From Hell), dar cele care au mers sunt în felul lor aparte niște mici capodopere. 31 e cu siguranță capodopera lui Zombie cu și despre Halloween.

Tales of Halloween

E ceva în legătură cu antologiile … poate că segmentele sunt scurte și ușor digerabile, poate că sunt concentrate sau poate că fiecare povestioară vine cu o noutate și prospețime aparte. Tales of Halloween e un fel de colecție de povești care ar merita să fie spuse în jurul unui foc de tabără. Dar cum pentru majoritatea dintre noi e cam greu cu focul de tabără în mijlocul sufrageriei, o să ne mulțumim cu o pătură și o cană de vin fiert.

Trick ‘r Treat

Noaptea de Halloween are o anumită magie venită din bucuria stranie de a spune povești cu fantome. Puține filme, indiferent că sunt slashere sau că se concentrează pe unul din simbolurile clasice Halloween, reușesc să te facă să simți aerul de sărbătoare. Antologia Trick ‘r Treat e unul din acele filme, o adevărată feerie de superstiții și tradiții reimaginate și reinventate astfel încât să pară în același timp vechi și noi. 

The Houses October Built

Un POV și multe case bântuite – The Houses October Built e genul de film care îți face o poftă nebună să vizitezi o casă a groazei. Însă  nu cea din film pentru că e atât de autentică încât ucide. Un film care pune pe gânduri în legătură cu genul horror și cât de departe se poate merge pentru o sperietură de calitate.

Terrifier

Imprevizibil și teribil de tensionat, Terrifier poate fi considerat o experiență cinematografică extremă. Chiar dacă brutalitatea clovnului malefic Art e uneori greu de imaginat și chiar de urmărit (ați trecut cu bine de scenă cu fierăstrăul?) filmul merită vizionat până la capăt.

Night of the Demons

Dezgustător, amuzant, înfiorător și complet dement! Night of the Demons e o experiență autentică de Halloween, o poveste clasică despre un grup de adolescenți teribiliști care flirtează cu ocultismul și aduc din lumea de dincolo o hoardă de demoni. Dacă mă gândesc și că a fost făcut în ‘88, nu pot să nu sesizez cât de bine a “îmbătrânit”.


The Crow

Ca și în cazul lui Nightmare before Christmas, The Crow, ultimul film al regretatului Brandon Lee,  nu este un film de groază ci mai degrabă un tablou gotic a cărui acțiune se petrece fix în noaptea de Halloween. Ceea e cu adevărat înfiorător la The Crow este povestea în sine și inconfundabilul stil de filmare și editare a imaginii, demn de coșmarurile lui EA Poe.