Viziuni inainte de moarte

Sa te temi de moarte, prieteni, nu este nimic altceva decat sa iti inchipui ca esti intelept fara sa fii.  E ca si cum ai crede ca stii ceea ce de fapt nu ai habar. Cat despre moarte, nimeni nu stie ce e. Poate e cel mai mare bine pentru un om, dar cumva toti se tem de ea, ca si cum ar fi cel mai mare rau“, spunea Socrate inainte de a bea cupa cu otrava, cea care i-a adus sfarsitul. Adevarul e ca nimeni nu s-a intors de dincolo asa ca orice concluzie ar fi pripita. Cu toate astea, sunt oameni care s-au aflat la granita intre moarte si viata si au putut privi in ambele taramuri. Ce au experimentat? Va invitam sa descoperiti mai jos.

Ce este NDE?

Experientele dinaintea mortii (near-death experiences sau pe scurt NDE) reprezinta un eveniment de o insemnatate psihologica deosebita, care se petrece cu putin timp inaintea decesului unei persoane, sau in situatii critice in care viata este amenintata. NDE presupune viziuni in care muribundul intalneste aparitii sau fantome, menite sa ii asigure tranzitul din lumea noastra catre cealalta. Aparitiile sunt in general persoane decedate dar in aceeasi masura pot fi figuri religioase sau chiar persoane in viata cunoscute, dar pe care muribundul nu le-a mai vazut de ceva timp.

tunel_lumina_1

Contrar aparentelor NDE nu pare sa aiba vreo legatura cu sexul, varsta sau chiar cu educatia religioasa. Intelectualii prezinta intr-o pondere mai mare experiente mai intense, ceea ce contrazice prejudecata conform careia cei cu educatie precara sunt predispusi sa cada prada superstitiilor rudimentare.

Ceea ce este interesant e ca muribunzii manifesta NDE doar in momentele in care sunt deplin constienti si au control complet asupra simturilor. Febra ridicata sau anagezicele par sa scada abilitatea de a trai asemenea fenomene.

Teama de moarte si teoriile Kubler-Ross

Sunt foarte cunoscute si calatoriile extra-corporale sau asa numitul tunel de lumina la capatul caruia bolnavul are sa scape de suferinta si va gusta din beatitudinea raiului. Interesant este ca la toate cazurile de bolnavi care manifesta NDE  tranzitul catre moarte nu se face niciodata cu frica. Tunelul de lumina sau aparitia care vine de dincolo pentru a-l ghida pe muribund au menirea de a aduce intotdeauna pace.

Elisabeth Kubler-Ross a fost o celebra psihiatra de origine elivetiano-americana care s-a dedicat studiului fenomenului NDE. Concluzia trasa de Kubler-Ross in urma analizei catorva mii de pacieti muribunzi a fost ca moartea in sine este o experienta complet pasnica, bolnavul fiind eliberat de durere si teama. Aceasta teorie a fost confirmata si de cei care se aflau in pragul mortii, dar au fost in ultima clipa salvati de medici.

Decorporalizarea si experiente ale sufletului care se ridica la cer

Carl Jung descria urmatoarea experienta, pe care o experimentase in timpul unui infarct: “Ma inaltasem la cer. Am vazut globul pamantesc luminat intr-un albastru feeric. Sub picioarele mele se afla Ceylonul iar mai departe intreaga Indie. Cu toate ca raza mea vizuala nu includea intreg Pamantul, era clar ca priveam planeta de undeva de sus. Forma sferica era clar recognoscibila.“. Jung era perfect convins ca experimentase decorporalizarea, constiinta sa ridicandu-se la cel putin 1000 de kilometri altitudinea si plutind deasupra boltei ceresti.

decorporalizareMulti dintre cei care au experimentat accidente sau au fost pusi in fata mortii au declarat ca trupul astral sau sufletul s-a detasat de corpul fizic si a privit de sus. Savantul britanic Robert Crookall privea sufletul ca fiind legat de corpul fizic printr-un fel de cordon, un fir subtire de numai cativa milimetri. E destul de intuitiv ca in opinia lui Crookall, daca firul care leaga sufletul de trup se rupe atunci asta inseamna cu siguranta moarte.

Multi bolnavi in faze terminale experimenteaza decorporalizari inaintea mortii. Ei relateaza aceeasi senzatie de plutire de care vorbea si Crookall. De asemenea, sunt marturii care vorbesc despre deplsarea rapida intr-un tunel intunecos la capatul caruia se zareste o lumina orbitoare. Altii au relatat ca in ultimele momente si-au revazut intreaga viata derulandu-se rapid in fata ochilor.

Viata dupa NDE

Cei care supravietuiesc experientelor NDE devin in cele mai multe cazuri oameni mai buni, mai generosi. Reusesc sa isi imbunatateasca viata spirituala iar in unele cazuri descopera ca au dobandit capacitati extrasenzoriale. Doctorul Melvin Morse, specializat in studiul NDE, a sesizat ca ca cei care au revenit la viata in urma unei asemenea experiente manifesta o crestere a nivelului de energie electrica din corp. De asemenea, multi pacienti au manifestat o dezvoltare a abilitatilor intelectuale si psihice.

Explicatii stiintifice

Sunt NDE experiente care demonstreaza existenta unei lumi de dincolo sau simple iluzii datorate afectarii functiilor cerebrale? Pentru multi savanti constiinta nu poate exista dupa moartea corpului fizic. In acest context NDE sunt explicate ca fiind pure halucinatii, iluzii pe care constiinta le tese cu rolul de a calma muribundul in ultimele clipe de viata. Pe masura ce creierul isi diminueaza functiile, apare confuzia iar persoana incearca sa isi gaseasca identitatea in trecut apeland la amintiri mai vechi. Asta ar putea explica de ce de multe ori o persoana decedata ii apare bolnavului inainte de moarte. Cu toate astea mai exista si persoanele care s-au aflat in moarte cerebrala si au revenit in mod miraculos la viata. Cum probabil va asteptati, multi au experimentat NDE . Ceea ce este insa remarcabil este ca in aceasta stare creierul nu mai poate derula procese lucide si nu mai poate stoca amintiri care sa dureze. In acest context marturiile celor care au revenit la viata inainte sa paseasca in rai sfideaza orice explicatie.

Bibliografie: Enciclopedia Gale a fenomenelor neobisnuite si inexplicabile – Brad E. Steiger, Sherry Hansen Steiger

Daca ti-a placut articolul, da de veste