Vampirii, umanitatea si iubirea

 

Intelectuali desavarsiti, romantici, melancolici si seducatori, vampirii lui Anne Rice sunt ucigasii perfecti. Umanitatea lor s-a pierdut atunci cand au gustat pentru prima oara sangele si au privit lumea cu ochi de nou nascut. Cu toate astea Lestat e exuberant, Louis detine inca o constiinta umana, Claudia se maturizeaza chiar daca e prinsa intr-un trup de copil iar Armand e un artist desavarsit. Cum se face ca vampirii sufera de aceleasi probleme existentiale ca si noi, imprumuta trasaturi umane, dar cu toate astea nu sunt oameni? Cine sunt amantii noptii cu chip de portelan si colti de pradator?

Raul de la inceputul timpului

Vampirul s-a nascut cel mai probabil odata cu umanitatea. Moartea e transformarea absoluta, trecerea catre acel altceva, paradisul pierdut de care eram vag constienti atunci cand ne aflam in pantec. Uneori ceva se intampla, trupul moare dar sufletul nu pleaca ci in schimb se perverteste. Mortul se ridica din groapa si umbla, dar prin trup nu mai pulseaza viata. Ca sa isi continue traiul mizer mortul are nevoie de hrana, insa bucatele lumesti nu il mai satisfac. Singurul lucru care invinge moartea care ii circula prin vene, este sangele celor vii.

Mitul mortului sugator de sange a alimentat imaginatia inca din leaganul civilizatiei. In anul 4000 BC apare prima mentiune a vampirului, fiind inca de atunci o creatura antica. Mai exact, este vorba despre o poezie sau un cantec de leagan, rostit de o mama pentru a-si proteja copilul de Ekimmouun fel de vampir considerat un rau de demult“.

De-a lungul mileniilor mentiunile despre vampirii nu inceteaza sa apara. Sunt pe rand demoni veniti din iad, sugatori de sange, vestitori ai mortii si abia in secolul 19 incep sa capete un dram de umanitate. Primii vampiri romantici sunt cei ai lui Bram Stoker. Dracula este un monstru cu acte in regula dar inainte de toate traieste si se hraneste cu iubire (bine… asta metaforic vorbind 🙂 ). Anne Rice transforma vampirul in ceva cu totul nou – un simbol al universului gothic. Vampirii lui Anne Rice sunt gratiosi si mortali, iubesc intunericul, dantela veche, sicriele, pianul si artele in general. Unii dintre ei traiesc ingropati intre munti de tomuri intre filele carora cauta fara incetare raspunsurile la intrebarile existentiale. Ce sunt vampirii? Unde este Dumnezeu? Ce inseamna sa fii iubit de moarte?

Seducatorul diabolic

Vampirului clasic din universul Anne Rice e sarmant, seducator, detine un aer aristrocatic si un narcisim diabolic. Lestat e proscrisul, aristocratul rebel, care tanjeste dupa independenta si putere. Louis nu este exuberant si nu manifesta aceeasi bucurie de a experimenta viata de vampir, dar este prin excelenta un erou gothic. E sarmant, misterios si torturat de o rana launtrica ce nu are sa se vindece vreodata.

Imagine Victoria Frances
Imagine Victoria Frances

Sentimentele vampirilor lui Anne Rice sunt exponential mai intense si mai vii decat cele ale oricaror altor vampiri. Sa il luam de exemplu pe Dracula. Un blestem de secole il transforma intr-un monstru. Dracula isi depaseste conditia de acolit al diavolului caci iubeste cu ardoare si calatoreste peste mari si tari pentru a-si gasi consoarta demult pierduta. Despre omul Dracula stim ca isi iubea sotia, dar vampirul Dracula o iubeste pe Mina poate de zeci de ori mai intens. Cu toate astea, vampirul se hraneste cu sentimente ale omului de alta data si pare incapabil sa dezvolte trairi noi.

Nu la fel sta treaba si la vampirii lui Anne Rice. Vampirii gothici traiesc si iubesc cu o intensitate aparte, separata in mod clar de emotiile umane limitate. De exemplu, e clar ca Lestat o iubeste pe Gabrielle inainte de transformare, dar odata ce capata colti, legatura dintre cei doi depaseste frontierele relatiei clasice mama-fiu. Devine o iubire torida, pasionala vag ancorata in tiparele sentimenteleor umane. Daca asta suna incestuos si revoltator atunci va asigur ca lucrurile nu stau chiar asa. Relatiile dintre vampirii lui Rice nu sunt obscene, scandaloase sau inadecvate.

Cum iubeste un vampir

Armand si Marius impartasesc un fel de iubire senzuala, Gabrielle si Lestat o relatie mixta, care pleaca de la legatura mama-fiu, Lestat si Louis oscileaza intre iubire si ura, Claudia si Louis sunt amanti iar Lestat si Claudia au o relatie de tipul parinte-copil rebel. Carusele de emotii si trairi creeaza confuzie pentru cititorii neavizati. Ce fel de relatii au vampirii lui Anne Rice? Ce e normal? Ce e moral? Ce e interzis? Unde tragem linia?

claudia_louis

In universul Anne Rice, vampirii cu toate ca sunt senzuali si intr-un fel manifesta o sexualitate parte, nu au relatii carnale. Mai mult decat atat, iubirea vampireasca nu tine cont de varsta sau sex. Vampirii se lasa consumati de o iubire intensa, pura, nepamanteana. Elementele umane asociate in general cu iubirea devin neimportante. In acest context, este perfect logic ca sexualitatea sa fie complet irelevanta.

Mai mult decat atat, afirm cu destul de mult curaj ca in universul lui Anne Rice nu exista relatii homosexuale. Desigur, e perfect adevarat ca Lestat si Louis sunt amanti, sentimentele lui Lestat fata de Marius depasesc sfera paterna si fascinatia lui Armand fata de Louis e in definitiv o dragoste reprimata. Insa tot acest cumul de sentimente nu trebuie gandit dintr-o perspectiva umana. Vampirii si trairile lor se situeaza intr-o sfera neaccesibila muritorilor de rand. Aici iubirea nu mai are varsta si nu mai are sex. Si daca acceptam asta totul devine logic si natural.

As vrea sa punctez ca nu exista relatii intre om si vampir. Desigur, e posibil ca vampirul sa fie fascinat de umanitate, de fragilitate si de viata dar nu va putea niciodata iubi un om asa cum isi iubeste un semen. Asadar, aici greseste ecranizarea Queen of the Damned. Lestat nu a iubit-o niciodata pe muritoarea Jesse. Cel putin nu asa cum iubesc vampirii.

Inainte de a vorbi de sange, de moarte si de bestia cu colti, vampirii lui Anne Rice sunt emotie pura. Sunt fiinte spirituale, fosti oameni pe care moartea i-a sarutat si i-a transformat in semizei. Vampirii nu devin superiori pentru ca sunt nemuritori sau pentru ca detin puteri speciale, ci pentru ca interfereaza la un alt nivel, care depaseste cunoasterea umana. Iubirea vampireasca pleaca de la tiparele clasice dar depaseste cu mult imaginatia de muritor. Cum o fi sa iubesti ca un vampir? Putem doar sa ne imaginam.