Unfriended

 

Nu e niciun secret ca scena horror abunda in POV-uri. Poate ca e vorba de feelingul acela de real care a inceput cu The Blair Witch Project si care a fost ulterior fructificat de Paranormal Activity. Poate ca filmele POV au costuri de productie mai mici. Sau poate ca publicul insusi e insetat dupa filme in genul unor reality show-uri. Unfriended nu e doar un POV, ci un POV pe ecran de calculator – pe Skype, Facebook si Gmail. Daca ideea in sine pare aberanta, o sa va explic de ce nu e asa, si mai mult decat atat de ce Unfriended se leaga si merge bine.

Foarte putin despre plot – Laura se sinucide dupa ce un filmulet cu ea beata, in ipostaze jenante, apare pe net. Daca asta nu suna a tragedie, atunci poate ca ar trebui sa stati de vorba cu cei care respira exclusiv virtual. Un an mai tarziu un grup de prieteni fac o conferinta pe Skype. Si surpriza, cineva pare-se ca a spart toate conturile Laurei, caci incep sa primeasca o serie de mesaje bizare. Daca v-ati imaginat o fantoma virtuala, cu un corp alcatuit din biti in loc de ectoplasma, atunci ati intuit corect.

unfriended_

Acum ca v-am vorbit putin despre directia in care bate Unfriended, o sa va rog sa va imaginati o fantoma virtuala. In special voi iubitorilor de retele sociale. Cum percepeti “glitchurile” sau pe romaneste, micile anomalii temporale? De cele mai multe ori un refresh,o reconectare sau in cel mai rau caz un restart rezolva problema. Dar daca metodele amintite nu va readuc la normalitate? Daca glitchurile sunt bizare si personale? Si daca prin absurd nu e vorba de un hacker? Si ceea ce e si mai infiorator, cum o sa reactionati daca mesajele virtuale incep sa influenteze evenimente reale din viitorul imediat?

Fantomele sunt prietene cu intunericul, muta obiecte, te privesc cand dormi si au grija sa le surprinzi cu coada ochiului atunci cand te astepti mai putin. Si daca pot face toate astea, violand practic orice lege scrisa a normalitatii si a logicii, atunci era perfect natural ca astazi, in secolul XXI, fantomele sa se infiltreze in lumea exacta a internetului.

Ce e cu adevarat infricosator la Unfriended sunt tocmai aceste mici anomalii digitale pe care le provoaca Laura. Au sa dispara butoane, conferintele pe Skype vor avea vizitatori misteriosi iar camerele web aparent o vor lua razna. Cum se poate asta intr-o lume exacta? Unfriended, chiar daca nu o sa te sperie in mod special, o sa iti trezeasca o neliniste inexplicabila. Brusc tehnologia si retelele sociale nu mai par atat de prietenoase.

Daca ti-a placut articolul, da de veste