Traditii de Sfantul Andrei

 

Ati pregatit funiile de usturoi? Ati verificat daca usile se inchid bine? Strigoi, varcolaci, lupi si spirite malefice asteapta cu nerabdare noaptea de 30 de noiembrie. Atunci progeniturile raului colinda libere pamantul bucurandu-se de bezna, de frig si nu in ultimul rand de muritorii care nu au stiut sa se protejeze cum trebuie de magia intunecata a noptii Sfantului Andrei.

Vechea sarbatoare dacica

Nu e niciun secret ca Sfantul Andrei e considerat ocrotitorul Romaniei, dar ceea ce probabil nu stiati e ca sarbatoarea crestina a fost suprapusa peste o veche sarbatoare dacica – Santandrei sau Noaptea Lupului. Animal mistic pentru folclorul dacic (vezi chiar steagul dacic), lupul incepe efectiv iarna in noaptea de Santandrei. Devine mai sprinten, simturile i se trezesc si doar in aceasta noapte se spune isi poate misca gatul teapan.

Totodata, Santandrei era considerata o sarbatoare a mortii si renasterii succesive, pe care vechii daci o celebrau oferind de cele mai multe ori un sacrificiu animal. Este posibil sa exista legaturi intre sacrificiul de Santandrei si contemporana taiere a porcului, care se practica in preajma Craciunului.

Strigoi, lupi si spirite malefice

Sfantul Andrei este prin excelenta un Halloween romanesc, caci in aceasta noapte spiritele mortilor ies din groapa iar strigoii vii isi parasesc trupurile si se intalnesc pentru a-si stabili conducatorul.

Atentie si la strigoii morti, care sunt foarte activi in noaptea de Sfantul Andrei. Sunt in primul rand vizate rudele apropiate ale decedatului. Strigoiul revine din groapa pentru a le suge sangele si vlaga, aduce boli, grindina si alte suferinte.

wolf

Cum un rau nu vine niciodata singur, nu doar fortele supranaturale ameninta gospodariile in noaptea de Sfantul Andrei. Precum va spuneam mai sus, lupii se trezesc la viata si devin mai sprinteni. Ca urmare, gospodarii trebuie sa se ia masuri suplimentare de paza a vitelor si sa se efectueze diverse practici magice de aparare impotriva lupilor. Si daca tot vorbim de lupi, nicio noapte din an nu este mai prielnica pentru pricolici si varcolaci. Pricolicii se metamorfozeaza in “animale impure” si incep o goana nebuna prin sat in cautarea de victime. Cauta starvuri cu care sa se hraneasca iar daca un om are nenorocul sa il intalneasca, pricoliciul il ataca, il musca si il contamineaza cu numeroase boli.

De Santandrei nu se declara razboi fortelor malefice, ca la Boboteaza, Sanziene sau Sangiorz, intrucat, fiind o sarbatoare a frigului si intunericului sansele de reusita sunt minime.

Usturoi, descantece si profetii

Spiritele intunecate ale strigoilor nu sunt potolite de luptele violente care se dau intre ei, asa ca de cele mai multe ori ajung in gospodarii, unde cauta sa cauta sa isi potoleasca setea cu sange. Pentru a va proteja de strigoi nimic nu este mai indicat decat sa va ungeti trupurile sau fruntea cu un catel de usturoi. E bine ca ferestrele, usile sau hornul sa fie binecuvantate cu semnul crucii si de asemenea, cu funii de usturoi care trebuiesc agatate la toate mijloacele de acces in locuinta. Nu trebuie neglijate nici animalele, care pot cadea cu usurinta prada strigoilor. In acest scop, multi gospodari lipesc cruci facute din ceara, direct pe fruntea animalelor.

usturoi_1

In Moldova, se obisnuia ca noaptea de Sfantul Andrei sa fie sarbatorita asemenea unui revelion. Tinerii satului se adunau la o casa mai mare, careia ii ungeau, in timpul zilei, usile si ferestrele cu usturoi. Participantii petreceau pana in zori fara sa paraseasca locuita. Petrecerea se incheia la ziua, cand tinerii imparteau usturoiul care i-a protejat pe parcursul noptii.

In nicio noapte din an vrajile, farmecele si descantecele nu functioneaza mai bine. Vesti foarte bune pentru tinerele care vor sa isi afle ursitul. In acest scop, fetele apeleaza la o turta facuta dintr-un aluat foarte sarat. Jumatate este mancata inainte de culcare, pentru a produce sete, iar cealalta jumatate se pune sub perna pana dimineata. Daca tanara are sa se casatoreasca in acel an, atunci ursitul ii va aparea in vis aducand-i apa de baut.

Pentru a proteja gospodaria de spirite malefice pe tot parcursul anului, traditia spune ca de Sfantul Andrei trebuie legate cu sfoara toate obiectele taioase. Muncile bucatariei care implica folosirea cutitelor trebuie finalizate pana la miezul noptii. Doamnele si domnisoarele trebuie sa ia aminte ca si pieptenele este de asemenea un obiect interzis.

Probabil cea mai populara traditie este semanarea graului intr-o strachina cu pamant. Se spune ca celui caruia graul ii creste mare si frumos va fi mai sanatos si mai norocos in anul care va sa vina.

Daca ti-a placut articolul, da de veste