The Terror (HMS Terror)

Intotdeauna mi s-a parut ciudat cand cineva imi vorbea de o carte horror. Fiind obisnuit cu filmele si jocurile horror, de mic copil am tot incercat sa gasesc o carte care sa ma sperie. Nu am reusit, asa ca am inceput sa apreciez acele carti mai mult pentru atmosfera pe care o emana – povestea tesuta si personajele care danseaza pe acea panza de paianjen.

Si uite asa eram eu in libraria Carturesti si ma uitam pierdut la coperta cartii The Terror a lui Dan Simmons, pe care era o corabie aparent naufragiata intr-o mare alba de zapada.hms-terror-2-volume_1_produsDupa ce am citit si scurta prezentare a continutului, am zis ca trebuie neaparat sa o citesc. Si pentru ca sunt ultimul zgarcit de pe lumea asta am pus-o la loc, am dat fuga acasa si am comandat-o de pe eBay la un sfert din pretul librariei.

Dupa cum ziceam, povestea este axata asupra unei expeditii din 1845 – 1848 a doua corabii, HMS Erebus si HMS Terror, la Polul Nord in vederea descoperirii pasajul de nord vest. Cele doua vase ajung sa fie blocate in ghetarii nordului, iar capitanii trebuie sa se lupte nu doar cu fortele naturii, scorbutul, foamea, rebeliunea echipajului ci si cu o forta necunoscuta, un monstru care ii pandeste si ii vaneaza in acel desert arctic pustiu.

Actiunea este prezentata din punctul de vedere al personajelor, centrandu-se pe Francis Crozier, capitanul vasului Terror. Alaturi de el si de celalalte personaje aflam despre brutala lor incercare de a supravietui acestor elemente primordiale. In opinia mea, una din cele mai bune scene o reprezinta balul mascat cu tema povestii Masca Mortii Rosii de Edgar Allan Poe. Putin ironic e ca oamenii nu au idee despre ce este vorba, iar in ultima incapere ii asteapta chiar monstrul.

Dan Simmons a facut o cercetare extrem de minutioasa pentru aceasta carte si asta se vede, caci dupa finalul cartii cititorul dobandeste notiuni ample despre ghetari ,navigarea sub conditii extreme, vanatoarea si supravietuirea in arctic.

Crozier - Horror Romania

Ce m-a dezamagit: povestea se intinde pe cam 900 de pagini si actiunea stagneaza pe decursul a mai multor capitole. De asemenea, m-a dezamagit sfarsitul, care a fost cam prea metafizic pentru gustul meu.
In incheiere as vrea sa mai mentionez ca dupa ce am terminat cartea am fost placut surprins sa aflu ca aceasta este bazata pe expeditia reala din 1845 si anume expeditia lui John Franklin. Personaje precum Francis Crozier, capitanul Franklin Ross  si multi altii au existat cu adevarat. Dan Simmons ne spune povestea expeditiei de atunci condimentand-o cu elementul fantastic pentru a o face mai captivanta. Deci, daca va plac aventurile nordice, povestile de supravietuire sau sunteti doar un fan al monstrilor fie ei umani sau fantastici, recomand aceasta carte cu caldura.

Scorul meu:  3/4

 P.s.: Ati putea in astfel de conditii sa va dedati actului de canibalism pentru a putea supravietui?

Daca ti-a placut articolul, da de veste