Templul Ursitelor

O grota in pamant, o simpla biserica, un templul din vremea dacilor, Templul Ursitelor reprezinta toate acestea si cu mult mai mult. Se spune ca aici dorintele rostite cu inima curata se implinesc in mod miraculos , sufletul isi gaseste linistea iar trupul se vindeca de boli si suferinte. Desigur partea ezoterica ar putea fi simpla o poveste spusa de localnici si de cei care isi doresc in mod special sa creada, dar adevarul e linistea pe care o ofera acest lacas de cult ascuns intre munti este aproape nepamanteana.

Lacasul de cult de la Sinca Veche

Acest modest lacas de cult se gaseste in localitatea Sinca Veche, localizata undeva intre orasele Brasov si Fagaras. Un drum lateral celui care strabate localitatea va conduce catre padure. Exista marcaje catre biserica rupestra, asa ca este foarte usor de gasit. Templul Ursitelor nu este probabil ceea ce va asteptati sa fie. Grota in care se gaseste nu este ascunsa intr-un perete de stanca ci o sa gasiti acoperita de o prelata peste care stau sprijinite cateva schele. Contrar surselor de pe internet care sustin ca lacasul este plin de icoane si lumanari care nu se sting niciodata, o sa descoperiti ca aprinderea lumanarilor de orice tip este strict interzisa si inauntru o sa gasiti un numar minimalist de simboluri crestine, inclusiv obiecte de cult. Cateva cruci incrustrate in peretii de stanca amintesc de originile crestine si o candela ascunsa intr-o deschizatura de perete imbodobeste un altar discret.  Punctul de interes maxim al bisericii il reprezinta turla, un turn sapat in stanca de circa 10 m, despre care iubitorii de paranormal spun ca ar avea rol de portal, energiile pozitive si entitatiile coborand din cer direct in grota.

Ingeri, entitati si energii pozitive

Romania are cateva locuri mistice, considerate puratoarele unor energii care ii fac pana si cei sceptici sa se cutremure. Templul Ursitelor se spune ca este un astfel de loc. Bine, nu are popularitatea Babelor si a Sfinxului din Bucegi, monumente naturale care atrag anual mii de adepti ai vindecarilor energetice, dar are si el farmecul lui. In primul rand, biserica rupestra de la Sinca Veche te imbratiseaza cu liniste si pace. Chiar daca nu veti simti valurile de energie care vibreaza in voi, veti simti cu singuranta un moment de respiro si detasare de la jungla urbana. Aici timpul parca incetineste si se scurge dupa alte reguli. Racoarea din interior este revigoranta iar lumina difuza care se prelinge prin turla odihneste ochii. 

Povestile care insotesc acest loc mistic sunt desigur nenumarate. Nu stim daca are cu adevarat origini dacice, daca implineste dorinte sau daca chiar poseda niste energii vindecatoare. Nu stim nici daca turla a fost construita pentru a permite ingerilor sa coboare din cer. Intre noi fie vorba, nici macar nu credem, dar ne bucuram sincer ca exista un astfel de loc in Romania – simplu, curat si nepatat de grandoarea obositoare a majoritatii bisericilor de la noi.