Teatrul de Vara din Parcul Bazilescu

 

Parcul Bazilescu, cunoscut in trecut sub numele de Parcul Nicolae Balcescu, este un parc aflat in partea de nord vest a Bucurestiului, in cartierul Bucurestii Noi. Acest parc are o suprafata de 13,5 hectare si a fost infiintat in 1954 cand se intindea pe 120 de hectare. Terenul pe care a fost construit parcul a fost donat de juristul profesor universitar Nicolae Bazilescu statului roman la inceputul secolului XX. Este un parc micut si imbietor in care mai exista si cativa arbori batrani, ramasite ale Codrilor Vlasiei.

In interiorul parcului se afla Teatrul de Vara, construit in 1953 in stil interbelic si inaugurat cu ocazia Festivalului Mondial al Tineretului și Studentilor, care avea o capacitate de 2000 de locuri. Desi fatada teatrului a fost renovata la inceputul anilor 2000, in prezent teatrul, aflat in administrarea Ministerului Culturii, este intr-o stare avansata de degradare. Intrarea in cladire este interzisa, iar pe gardurile ce imprejmuiesc cladirea se afla mesaje ce avertizeaza asupra pericolului de prabusire. Cainii comunitari si paznicii sunt acum singurii vizitatori ai Teatrului de Vara care inainte de ’89 gazduia frecvent concerte de muzica usoara, muzica populara sau alte spectacole de varietati. Acum, amfiteatrul ce ar putea gazdui evenimente culturale, teatrale sau muzicale este o alta ruina ce bantuie Capitala.

bazilescu_2

Si chiar o bantuie, dupa cum povestesc unele legende urbane, caci printre coloanele cladirii se aud zgomote ciudate si stridente, dar si tusea infioratoare a unui barbat. Multi oameni sustin ca spiritul care asteapta o noua stagiune in Teatrul de Vara ar fi al juristului Bazilescu. De altfel, bustul acestuia este amplasat la doar cativa pasi de Teatrul de vara. Se stie ca familia sa a fost amplu persecutata de comunisti, proprietati fiind confiscate, diferiti membri fiind trimisi in inchisori sau in lagare de munca fortata, iar sotia acestuia fiind impinsa spre sinucidere.

Daca ti-a placut articolul, da de veste