Superstitii romanesti de Craciun si Anul Nou

 

Sarbatorile ne bat la usa asa ca, in loc sa ne pierdem printre ornamente de brad si turta dulce, am preferat sa facem o incursiune in supertitiile uitate ale romanilor. Iata cateva superstitii romanesti uitate despre Craciun si Anul Nou.

  1. Felicitari si la multi ani ani celor nascuti in ziua Craciun. Conform vechilor superstitii romanesti, acestia vor avea noroc toata viata.
  2. Cu toate ca se spune ca nu e bine sa se mature seara (pentru ca asta atrage dupa sine moartea unui membru al familiei), in noaptea de Ajun tiparele sunt incalcate. Maturarea pragului in noaptea de Ajun atrage dupa sine noroc in noul an.
  3. Demult, in vremurile in care colindatorii se multumeau cu nuci, mandarine sau bomboane si nu neaparat cu hartii de 10 lei, se spunea ca cei care nu isi deschideau inima si usa acestor vestitori ai nasterii Domnului, urma sa aiba parte de an destul de ghinionist. Asta insemna o recolta saraca si in general ghinion financiar.
  4. Momentul de cumpana intre ani este unul magic, asa ca ai face bine sa tii in mana ceea ce iti doresti cel mai mult, bineinteles daca se poate. Cei care isi doresc succes financiar ar trebui sa tina in mana bani, iar cei care opteaza pentru stabilitatea emotionala si consolidarea relatiilor ar face bine sa isi tina de mana iubita sau iubitul.
  5. Aparent unele superstitii sunt misogine, caci se crede ca daca prima persoana care iti va trece pragul in prima zi din an va fi o femeie, atunci vei avea ghinion tot anul. Norocul vine cu o persoana de sex masculin. Nu indraznim sa ne intrebam cum sta treaba cu hermafroditii.
  6. Stim ca ultimul lucru la care aveti sa va ganditi de 1 ianuarie va fi serviciul, dar se spune ca in aceasta zi e bine sa se faca ceva, cat de mic, in legatura cu domeniul in care profesati. In acest fel va asigurati un an excelent in cariera.
  7. Culoarea rosu aduce noroc asa ca nu uitati ca in noaptea dintre ani sa purtati ceva astfel colorat.
  8. Nu degeaba colidatorii obisnuiau sa primeasca mere sau portocale. Se spune ca cei care mananca mere in seara de Ajun vor fi sanatosi tot anul.
  9. Se stie ca de multe ori sarbatorile reprezinta cel mai deprimant moment pentru romani. Telurile propuse anul trecut nu au fost atinse iar viitorul se anunta fara perspective. Cu toate astea incercati sa nu plangeti in prima zi din noul an, altfel veti avea un an trist, plin de insucces.
  10. Poate ca e total nepractic, dar in noaptea de Craciun incercati sa lasati deschise usi si ferestre. In acest fel spiritele rele din casa vor fi alungate.
Daca ti-a placut articolul, da de veste