Suicidul si paranormalul

Suicidul si intamplarile paranormale au o istorie lunga in ceea ce priveste relatia cauza-efect. Exista cel putin un film artistic pe care l-am vazut, chiar daca nu suntem pasionati de genul horror, care ne duce cu gandul la suicid si intamplari ciudate. Exista cel putin un articol de ziar sau un documentar, poate o poveste auzita de la cineva care le va corela pe cele doua.
Avand in vedere ca perioada istorica recenta a adus cu ea o propagare a flagelului depresiei, suicidul a devenit din ce in ce mai des intalnit, pentru unii un lucru nesemnificativ, pentru altii un pericol imminent sau chiar un cult. Mobilizarea oamenilor in combaterea acestuia a reusit sa salveze multe vieti, insa eforturile respective sunt mai mereu ingradite de nepasarea perpetua a societatii moderne fata de fenomenul in sine. De asemenea, manifestarile care duc la suicid sunt de multe ori greu de identificat pentru persoanele lipsite de experienta in ceea ce priveste subiectul in cauza.

Dincolo de latura socanta din punct de vedere social a fenomenului, exista latura supranaturala a acestuia. Suicidul este corelat de cele mai multe ori cu bantuirile care implica spirite de natura umana. Partea supranaturala a acestui fenomen vine si din intentia celor inca ramasi in viata de a afla de ce acesta a avut loc precum si din grija acestora fata de sufletul celui decedat.

Suicidul, stigma si intamplare tragica

Tentativele de suicid precum si suicidul in sine sunt vazute in societatile civilizate ca intamplari tragice, oamenii implicati primind in majoritatea cazurilor ajutorul necesar. Exista insa multe cazuri in care acesta nu mai poate fi oferit. Socul intamplarii va declansa in multe cazuri nevoia de comunicare a celor ramasi in viata cu cel decedat recent, in special pentru a raspunde la intrebarea privind cauza actului in sine. Unii oameni vor apela la un medium specializat care ar putea incerca sa il contacteze pe cel decedat. Exista de asemenea pagini web care explica ce se intampla cu sufletul celui disparut, dupa ce acesta se sinucide.

suicide_3

Una din cele parcurse de mine explica in detaliu cum sufletul celui decedat ramane un timp blocat in lumea reala si cum acesta trebuie sa realizeze trecerea catre lumea spiritelor. Pe pagina web respectiv aparea de asemenea si motivul ingerilor pazitori care l-ar proteja pe acesta de orice alta entitate care ar parcurge acelasi plan al realitatii la momentul respectiv. Link-ul catre site-ul respectiv va aparea la pozitia “1” din bibliografia articolului.

Exista si reversul medaliei, acela implementat de religia crestina si anume ca sinucigasul ar pleca dintre cei vii ca un damnat. Acesta este considerat un paria care ar fi irosit darul vietii. Sinucigasii nu ar avea dreptul la traditionala slujba de inmormantare si nici la vreun alt serviciu pe care biserica l-ar acorda celor decedati. Stim desigur ca stigmatizarea suicidului la fel ca si cea a depresiei considerata pana nu demult ca “lucrarea diavolului” sau posesiune demonica nu au ajutat niciodata nici la stoparea fenomenului si cu atat mai putin la sustinerea celor implicati, fie ei victime sau cunoscuti ai victimelor. Este desigur greu de inteles ce beneficiu ar putea oferi justitia umana-biseiceasca manifestata prin refuzul oricarui contact cu victima, unui suflet care oricum ar fi trecut in alt plan al existentei.

Locuri predispuse la desfasurarea actelor de suicid

Peste tot in lume exista locuri cunoscute pentru numarul mare de sinucideri care au loc regulat in acelasi spatiu. Internetul abunda de liste cu acestea, unele dintre ele fiind cele mai banale, ca metroul sau diverse poduri. Dintre acestea fac parte, cateodata, si obiective turistice cunoscute.

suicide_2
Intr-una din enumerarile mentionate mai sus regasim: Metroul Londonez, Turnul Eiffel. Podul Nusle din Praga, Beachy Head – tarmul inalt localizat in Comitatul Sussex din Anglia, Viaductul Printului Edward din Toronto, Canada, The Gap – un alt tarm, inalt din Australia, binecunoscuta Cascada Niagara, Podul Golden Gate, Podul Nanjing Yangtze din China sau Muntele Mihara din Japonia. “2”

Despre unele dintre aceste locuri se spune ca ar fi blestemate sau incarcate cu energie negativa. Desigur, in principiu, orice loc s-ar putea transforma dintr-unul banal in unul incarcat de evenimente daca in acesta ar avea loc intamplari tragice repetate. Unele dintre punctele de mai sus sunt alese pentru usurinta cu care se poate infaptui actul in sine. Podurile inalte sau tarmurile au fost intotdeauna variante posibile pentru cei care, disperati, se gandeau la suicid, probabil la fel de mult cum in zilele noastre cladirile inalte sau metroul si liniile de tren sunt alese cu precadere de catre victime.
Niciuna din victime nu va cauta vreodata o moarte chinuitoare si dureroasa ci va incerca sa se gandesca la o metoda cat mai rapida de a parasi lumea celor vii.

Se stie ca unii din cei care aleg sa comita un astfel de act vad in ultimul moment al vietii inutilitatea acestuia. Unele din victimele care au supravietuit unei tentative au revenit ca oameni schimbati care au vazut in ultimul moment ca existau si solutii alternative pentru barierele pe care viata le construia in calea lor.
Exista insa cei care nu vor apuca sa mai traiasca pentru a folosi momentul revelatiei de dinaintea mortii iminente. Acestia sunt predispusi ca dupa moarte sa frecventeze constant locul unde a avut loc suicidul sau sa retraiasca la infinit intamplarea traumatizanta.

Sunt relatari despre spirite nelinistite care apar in locurile in care diversi oameni au decis sa-si curme brusc viata. Acestea sunt fie confuze fie infioratoare, unele sunt furioase altele sunt doar pierdute. Pentru cei care rezoneaza cu astfel de locuri, tristetea sau groaza sunt sentimente des intalnite in functie de intamplarea care a avut loc in acel punct precum si de tipul de spirit captiv in spatiul respectiv.

Unul dintre locurile mentionate ca fiind un pol al sinuciderilor este Colorado Street Bridge. Primul eveniment care a declansat valul a avut loc in 16 noiembrie 1919. In timpul marii crize economice din anii 30’ valul de sinucideri a continuat avand in vedere ca oamenii erau mai predispusi la depresie, vazandu-si vietile distruse. Sinuciderile continua si in ziua de azi astfel ca putem observa evolutia punctului in sine, de la un loc banal la unul care atrage un aflux de evenimente tragice.
Exista o legenda care spune ca unul dintre cei care lucrau la constructia podului s-ar fi innecat in cimentul moale folosit la lucrari. Astfel trupul acestuia ar fi ramas in structura constructiei, muncitorul fiind una dintre prezentele spectrale des intalnite in zona. Un alt spirit nelinistit este cel al unei mame care ar fi incercat sa se sinucida impreuna cu propriul copil. Aceasta si-a aruncat bebelusul de pe pod urmandu-l la scurt timp. Copilul a supravietuit insa femeia nu a fost la fel de norocoasa. Aceasta si-ar cauta inca copilul in zona constructiei.

Podul din California nu sufera insa doar de aparitii ale spiritelor nelinistite. Cateodata au loc si manifestari violente. Oamenii care traverseaza podul aud tipete fara o sursa anume iar o echipa de investigatori ar fi inregistrat activitati ale unor entitati ostile.

Un alt loc, de data aceasta mult mai incarcat de intamplari tragice este padurea Aokigahara din Japonia. Aceasta este pe al doilea loc in topul polurilor sinuciderilor la nivel global, dupa Golden Gate.

Este considerata a fi “locul perfect in care poti muri”, desi investigatorii si criminalistii care au lucrat aici ar fi de cu totul alta parere. Cei ce studiaza latura spirituala a fenomenului sunt convinsi ca numarul mare de sinucideri de aici ar fi impregnat locul cu o energie negativa greu de masurat. Avand in vedere ca padurea se afla localizata pe sol vulcanic bogat in zacaminte de fier magnetic, busolele si alte instrumente similare vor fi dereglate, astfel ca celor care se pierd in aceasta zona le va fi foarte greu sa se ghideze pentru a se intoarce inapoi intr-o zona apropiata de asezarile umane.

Faptul ca padurea are un aspect similar in majoritatea zonelor, face orientarea foarte grea, crescand riscul turistilor de a fi pierduti in interiorul acesteia. Exista multi oameni care viziteaza padurea, de la turisti la cei atrasi de senzationalul intamplarilor dar si viitoarele victime care isi gasesc sfarsitul in acest loc.

Padurarii de aici sunt obisnuiti sa gasesca cadavre pe care le aduc la sectia de politie locala. Avand in vedere ca japonezii cred ca aduce ghinion ca decedatul sa ramana singur peste noapte deoarece acest lucru ar putea infuria spiritul acestuia, padurarii joaca un joc similar “Piatra-Hartie-Foarfeca” pentru a decide care din ei isi va petrece noaptea alaturi de cadavrul victimei. Exista marturii cum ca cei care au petrecut noaptea cu cadavrele decedatilor ar fi auzit tipete fara o sursa anume si ar fi vazut cum cor4purile acestora s-ar fi miscat.

Locuri din Romania predispuse la actele de suicid si fenomenul suicidului

Nici Romania nu duce lipsa de locuri in care oamenii decid sa paraseasca lumea celor vii. Metroul din Bucresti este probabil unul dintre cele mai cunoscute locuri in care au loc tentative de suicid precum si sinucideri. Alte doua cladiri mai putin cunoscute pentru astfel de evenimente ar fi Spitalul Universitar dar si Intercontinentalul.

Parcurile IOR sau Tineretului nu au scapat nici ele de fenomenul de mai sus iar zona lacului Morii este cunoscuta pentru sinuciderile si accidentele care la un moment dat aveau loc in fiecare an. Lacul morii adaposteste pe fundul sau fostul cimitir Crangasi, cimitir care se spune ca nu ar fi fost in totalitate mutat inainte de inundarea zonei.

Piata Romana era considerata ca fiind unul din locurile predispuse la astfel de evenimente, insa aceasta a fost secundata curand de Piata Unirii, una dintre cele mai aglomerate zone ale metroului Bucurestean.

Lipsa unor programe axate pe fenomenul suicidului precum si dificultatea in a gasi ajutor a victimelor cu tendinte suicidare face ca intamplarile la nivel local sa ajunga in stadiul de stiri banale si mai rau chiar sa ia amploare. De asemenea trecerea fenomenului prin filtrul gandirii influentata de institutii ca biserica sau stigmatizarea si umorul pe seama intamplarilor mentionate mai sus adanceste vidul de oportunitati care pot fi oferite victimelor.

Suicidul si repercusiunile paranormale

shameOrice loc in care o astfel de tragedie are loc are potentialul de a deveni fie un loc mai putin confortabil pentru cei vii fie un spatiu al manifestarilor paranormale sau un pol al unor fapte similare in cazul in care acesta este o zona publica.
Pe langa ranile pe care le lasa in constiinta celor vii, actul suicidului transcende lumea vizibila si poate lasa de multe ori spiritul intr-un stadiu de confuzie sau de blocaj intre mai multe planuri ale existentei.

Majoritatea legendelor, fie ele urbane sau nu, asociaza sinuciderea cu energii negative reziduale precum si cu intinarea unui spatiu pana atunci linistit. La fel, dar nu atat de grav precum locurile crimelor, locruile in care oamenii aleg sa-si curme brusc viata sunt vazute ca o sursa a declansarii fenomenelor greu de explicat din punct de vedere stiintific, fie ca e vorba doar de un sentiment de discomfort sau de aparitii ori manifestari violente din spectrul paranormal.

Surse / Bibliografie

  1. https://www.erinpavlina.com/blog/2011/02/the-afterlife-experience-for-those-who-suicide/
  2.  https://listverse.com/2013/06/04/10-famous-landmarks-that-are-creepy-suicide-magnets/
  3.  https://backpackerverse.com/pasadena-suicide-bridge/
  4.  https://www.atlasobscura.com/places/aokigahara-suicide-forest
  5.  http://horror-romania.ro/misterele-lacului-morii/
  6. https://www.vice.com/ro/article/mgeq48/am-vorbit-cu-mecanicii-de-metrou-despre-cum-se-vad-sinucigaii-din-cabina-lor

Link-uri utile – Help links

  1.  https://www.nimh.nih.gov/health/topics/depression/index.shtml
  2.  https://www.helpguide.org/home-pages/suicide-prevention.htm
  3.  http://www.antisuicid.com/
  4.  http://www.antisuicid.com/contact/