Secretele tabletei Ouija

 

Stiati ca aproape oricine poate comunica cu spiritele folosind o simpla tabla de lemn intinsa si neteda? Pe suprafata tabliei trebuie sa se regaseasca scris lizibil alfabetul, dispus de-a lungul a doua linii curbe, iar imediat sub, cifrele de la 0 la 9. A nu se uita deasupra, la dreapta respectiv la stanga, e necesar sa apara cuvintele “da” si “nu”. A da, si jos e necesar sa se afle scris “La revedere”. Nu v-am dat instructiunile necesare construirii unui joc de societate home-made ci v-am descris cat de serios cum arata o tableta Ouija.

Originile tabletei Ouija

planseta_ouijaInitial a devenit disponibila publicului american in 1890 si a fost vanduta pe piata ca joc de societate. Creatorii cunoscuti ai tabletei Ouija sunt Elijah Bond, E.C. Reiche si Charles Kennard, dar se crede ca tableta isi trage originile din planseta scriitoare din China anului 1100, era noastra. Initial s-a crezut ca numele tabletei deriva de la un cuvant egiptean stravechi, insemnand “noroc“, dar egiptologii vremii au desfiintat destul de repede aceasta teorie. Ouija este o simpla imbinare a frantuzescului “oui” si a germanului “ja“, deci doi de “da”.

Citirea tabletei Ouija se face folosind o planseta in forma de triunghi isoscel, avand o latura de circa 10 cm si inca doua masurand 7 cm. In varful plansetei se afla un orificiu in care poate fi inserat un creion, folosit de medium pentru notarea mesajelor venite din sfera spiritista. Aceasta metoda este o adaptare a scrierii cu paharul, metoda care presupunea notarea literelor alfabetului in cerc, mediumul lasandu-se ghidat de spirite in transmiterea si citirea mesajelor.

Sceptic sau nu?

Scepticii cred ca misterul tabletei Ouija sta in subconstient. Cei care muta planseta o fac cunoscand deja raspunsurile pe care vor sa le primeasca. Desigur, exista si varianta mai putin misterioasa, in care tot procesul se desfasoara in mod constient. Cu toate astea, exista intotdeauna un avertisment in legatura cu tableta Ouija. Nu ar trebui niciodata folosita noaptea tarziu, mai ales de catre copii si de catre persoanele vulnerabile din punct de vedere emotional. Spiritualistii cred ca de cele mai multe ori, cei care folosesc o tableta Ouija, intra in legatura cu spirite malefice, si nici de cum cu prezentele benefice pe care cred ca le convoaca. Cu alte cuvinte, tableta Ouija nu ofera raspunsuri, ci doar cosmaruri.

Tableta Ouija folosita in literatura

books_ouijaTableta Ouija era atat de populara la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX incat a fost folosita in literatura. Poate ca pare greu de crezut, dar parese ca spriritele…au folosit-o ca a dicteze carti. Amintim cateva din aceste, sa le spunem carti spiritisteEmily Grant Hutchings sustine ca nuvela ei Jap Herron: A Novel Written from the Ouija Board i-ar fi fost dictata de insusi spiritul lui Mark Twain. Pearl Lenore Curran sustine ca spiritul Patience Worth i-ar fi dictat de dincolo numeroase poezii si nuvele. Cel mai celebru caz ramane insa cel al poetului James Merrill si al sau poem epic The Changing Light at Sandover. Poetul a folosit o tableta Ouija pentru a se documenta si a culege informatii de la spirite si aparent bine a facut. Opera sa a fost rasplatita cu premiu Pulitzer pentru poezie, in 1977.

Astazi, dupa mai mult de 120 de ani de la aparitie, tableta Ouija se bucura inca de un succes formidabil si si-a castigat un loc de cinste, in special in inima misticilor americani. Nu am putea sa va spunem exact de ce, dar tot mai multe marturii par sa argumenteze faptul ca tableta Ouija chiar functioneaza. A plecat de la statutul de oracol mistic si joc de societate. Imaginati-va un fel de Monopoly care va ofera experiente iesite din sfera cotidianului. Exact asa a fost perceputa tableta Ouija in 1890. Poate ca o sa para suprinzator, dar mediumurile vremii nu au agreat deloc noul joc de societate care promitea sa deschida o portita catre lumea de dincolo. E si normal, tableta Ouija lucra pe gratis.

De ce functioneaza inca Ouija? E accesibila, simplu de folosit si reprezinta o cale amuzanta de a conecta oamenii de partea lor spirituala ascunsa. Chiar si scepticii au nevoie sa creada, nu-i asa?

Daca ti-a placut articolul, da de veste