Remakeuri horror care merita urmarite

 

Stiu, stiu ce ganditi atunci cand spun remake horror – O nu, nu inca o data! Dar cu toate astea, de cele mai multe ori nu putem sa spunem nu unui remake . De ce? Pai foarte simplu, povestea originala ne-a placut atat de mult incat o dorim respusa. Si in plus cautam fiori noi si personaje mai bine conturate.

Cu toate astea, de cele mai multe ori remakeurile dezamagesc. Pleaca deja de la o poveste solida, care are pe piata un numar enorm de fani. Producatorii nu fac eforturi deosebite pentru a fructifica elementele de care aminteam mai sus si filmul devine o simpla plasa pentru fanii originali. Insa exista si remakeuri care nu au fost inutile, care au adus element de noutate fata de povestea clasica si chiar mai mult, exista remakeuri care au depasit originalul. Iata o lista cu remakeuri pe care orice iubitor de horror ar trebui sa le dea o sansa.

Evil Dead (2013)

Avand in spate trilogia celebra a lui Sam Raimi, noul Evil Dead trebuia in acelasi timp sa se reinventeze dar si sa pastreze linia originala a povestii. Si chiar asta a facut. Regizorul Fede Alvarez spune aceeasi poveste a tinerilor care citesc din Necronomicon si trezesc o forta intunecata. Dar ceea ce e bine e ca eroina, interpretata impecabil de Jane Levy, nu incearca sa il copieze pe iconicul Ash, al lui Bruce Campbell.

De ce merita vizionat: Un film cu mult gore, ceva mai infiorator decat trilogia originala si care incearca o abordare noua a povestii lui Sam Raimi.

Piranha 3D (2010)

Un cutremur elibereaza piranha preistorici intr-un lac, exact in timpul vacantei de primavara, atunci cand imprejurimile erau bombordate de adolescenti hormonali. Varianta lui Alexandre Aja nu prea e fidela povestii originale a lui Joe Dante si asta nu e neaparat un lucru rau. Aja vine cu o poveste comica dar cat se poate de viscerala, ramane fidel spiritului de vintage exploitation cinema si cu toate astea gaseste o abordare noua, moderna.

De ce merita vizionat: Richard Dreyfuss + Christopher Lloyd + Eli Roth + o comedie horror cu adolescenti uzi si pesti infometati.

The Thing (1982)

In cazul in care nu stiati, capodopera din 1982 a lui John Carpenter este un remake al unei productii mai vechi din 1951 – The Thing from Another World. Nu vom vorbi despre varianta din 2011, pentru ca e unul din remakeurile care nu trebuiau niciodata facute, ci ne vom raporta strict la varianta din ’82. Putine filme sunt mai viscerale, mai claustofobe si lasa un impact mai profund decat The Thing. Va garantez ca nu veti mai privi nicidoata frigul la fel, dupa experienta The Thing.

De ce merita vizionat: Nu pot sa aduc doar o propozitie ca argument, dar daca nu l-ati vazut trebuie sa il vizionati URGENT!

Dawn of the Dead (2004)

E complicat sa faci un remake dupa un clasic.  E si mai complicat sa reinventezi zombii sau sa aduci ceva nou intr-un univers in care exista George Romero. Intrebarea pe care mi-am pus-o initial destul de pertinent a fost de ce? De ce Zack Snyder a simtit nevoia unui remake la Dawn of the Dead? Dar raspunsurile au venit de la sine. Varianta din 2004 aduce personaje noi in situatii noi, apare un comic de situatie suplimentar si nu in ultimul rand, filmul abunda in gore cat se poate de delicios.

De ce merita vizionat: Chiar daca George Romero s-a declarat nemultumit de productia din 2004, fanii horror au savurat la maxim acest remake celebru. Un film cu zombii care e intotdeauna proaspat si binevenit.

The Ring (2002)

Inainte de The Ring a fost Ringu, dar The Ring ar fi castigatorul daca ar fi sa comparam cele doua versiuni si o sa va explic de ce. Fauna horror asiatica are un ciudat atipic, un element sinistru care iti face pielea de gaina. Sentimentul pe care il induce horrorul asiatic nu poate fi reprodus intr-un remake. Dar The Ring face lucrurile altfel si aduce un aer occidental asupra povestii. In plus, impactul The Ring a fost enorm – primul contact al publicului larg cu horrorul asiatic. E greu de explicat de ce productia lui Gore Verbinski a mers atat de bine. Sa fie naturaletea lui Naomi Watts sau aerul de straniu care pluteste in atmosfera tomnatica si in copacul cu frunze sangerii?

De ce merita urmarit: Pentru ca o sa iti faca piela de gaina si garantat o sa te faca sa tremuri atunci cand va suna telefonul.

The Fly (1986)

Ca si in cazul lui The Thing, varianta The Fly pe care probabil o cunoasteti este cea din 1986. Daca inca va amintiti cu dezgust metamorfoza lui Jeff Goldblum din om in musca, atunci ar trebui sa stiti ca exista si o varianta mult mai blanda a povestii, datand din 1958. Dar regizorul David Cronenberg este cel care a facut tranzitia naturala, iar abundenta de elemente gore nu este nici pe departe inutila.

De ce merita vizionat: Pentru ca toate filmele horror-SF ale lui David Cronenberg ar trebui vizionate de iubitorii genului. In plus, The Fly mai mult ca sigur ocupa un loc fruntas intr-un top al povestilor spuse de Cronenberg.

Daca ti-a placut articolul, da de veste