Povesti de groaza din Highgate Cemetery

 

Highgate este unul din cele mai celebre cimitire din Londra. Cele peste 53.000 de morminte, umbrite de copaci antici si contorsionati, fac din Highgate in acelasi timp un cimitir cat si o rezervatie naturala, care aminteste de magia melancolica a secolelelor de alta data. Cu toate astea, exista si alte povesti despre Highgate Cemetery despre spirite care nu isi gasesc odihna si in special despre o silueta enigmatica, despre care localnicii si iubitorii de paranormali au numit-o vampir.

highgate_1Putina istorie

Cimitirul a fost deschis in 1839 si a devenit in scurt timp locul favorit in care victorienii isi ingropau mortii. Highgate Cemetery devenise atat de popular in a doua jumatate a secolului XIX, incat era vizitat zilnic, chiar si de cei care nu aveau morti ingropati aici. Mormintele gotice, statuile si capelele spectaculoase ii fermecau pe victorieni, care deja aveau o fascinatie macabra pentru moarte si lumea de dincolo.

Astazi, cimitirul gazduieste cateva morminte celebre cum ar fi: Karl Marx, Feliks Topolski, Jane Arden, William Michael Rossetti, Elizabeth Siddal si Ellen Wood. Cea mai spectaculoasa parte a cimitirului ramane Aleea Egipteana, unde arta gotica se impleteste cu motive egiptene. Astazi, aripa veche a cimitirului se viziteaza doar in prezenta unui ghid si este nevoie de o rezervare inainte. Sectiunile mai noi nu solicita prezenta unui ghid iar intrarea este libera.

Secte, fantome si ghouli

Mormintele victoriene nu ar fi atat de fascinante daca nu ar veni la pachet cu povestile despre fantome, strigoi si ghouli. Si Highgate Cemetery abunda in povesti de groaza. In anii 60-70 incep sa circule primele povesti despre culte si secte satanice care foloseau Highate Cemetery pentru a-si desfasura ritualurile. Nu stim exact daca asta a declansat panica celor care locuiau in vecinatatea cimitirului, dar locatarii au inceput sa fie terorizati de aparitiile spectrale repetate, in special pe timpul noptii. Ziarele locale Hampstead si Highgate Express au inceput sa fie bombardate cu scrisori ale martorilor infricosati.

Una dinte cele mai celebre povesti este cea a siluetei cu ochii rosii, care se ascunde in spatele umbrelor. Ce este interesant e ca acest, sa ii spunem ghoul, apare atat in povestile din secol XIX, cand se spune ca a produs cateva atacuri locale, cat si in anii 80, cand mai multi martori au declarat inspaimantati ca au dat nas in nas cu o silueta osoasa, cu ochi rosii si urechile ascutie.

highgate_2

Nici fantomele nu lipsesc din Highgate Cemetery. Ciclistul fantoma se spune ca pedaleaza pe aleile intunecate din vecinatatea cimitirului si dispare in neant, iar silueta translucida a aristocratei in varsta se spune ca se plimba gratios printre mormintele din aripa veche a cimitirului.

Vampirul din Highgate Cemetery

Si ajungem desigur, la cea mai celebra prezenta care bantuie Highgate Cemetery. Vampirul nu este un sugator de sange in adevaratul sens al cuvantului, ci o prezenta spectrala enorma, cu ochi hipnotici si patrunzatori. Numeroase marturii inregistreaza aparitii ale vampirului invesmantat complet in negru si purtand pe cap un joben. Marturiile incep din 1960 si dateaza pana in prezent. Vampirul nu interactioneaza cu cei vii. Se spune ca ii priveste adanc in ochi si apoi dispare in noapte.

Vampirul din Highgate a devenit atat de popular incat cei pasionati de ocult au facut numeroase sedinte de spiritism in cimitir cu scopul de a-l invoca. Dar nici sedintele de spiritism si nici vanatorii de fantome, care nu au intarziat sa apara, se pare ca nu au impresionat silueta in negru, care a refuzat sa se faca vizibila.

Daca ti-a placut articolul, da de veste