Portia de magie tiganeasca

 

Se presupune ca prima caravana a plecat de undeva din Kashmir sau din Afganistan si de atunci drumul le-a devenit cel mai bun prieten. Secolele petrecute pe drum i-au transformat in povestitori si muzicieni priceputi. Experienta nomada a creat o comuniune aparte cu natura si tiganii au devenit oameni ai pamantului. Au capatat un misticism aparte si magia tiganeasca a inceput sa infloreasca. Tiganii ghiceau in carti de tarot, palma, in globul de cristal, in ghioc sau in bobi. Vrajile si blestemele tiganesti erau pe cat de exotice pe atat de temute.

Amulete si obiecte magice

Poate suna ciudat, dar amuletele se intampla uneori sa fie cele care isi aleg proprietarul si nu invers. O moneda, un nasture sau o simpla pietricica gasite abandonate in tarana pot deveni obiecte magice puternice. Viitorul proprietar, cel care zareste si are sa culeaga obiectul magic, are datoria sa il respecte si sa il pastreze in siguranta in buzunar.

monedeO insemnatate aparte in folclorul tiganesc o are cutitul. Acesta are un statut special, capata chiar o identitate proprie, pentru ca relatia cu proprietarul este una deosebita. Cutitul isi apara stapanul, cutitul taie, impunge si sfasie, si in cele din urma trece prin experienta mortii. Cutitul gusta sangele si uneori se intampla sa nu isi poata potoli setea. De aici rolul special pe care il ocupa in ritualurile de magie tiganeasca. Sunt vraji in care cutitul e infipt in masa, chiar in timp ce descantecele sunt rostite. Lama protesteaza pentru ca nu doreste sa despice lemnul ci chiar inima dusmanului. Dar cuvintele magice potolesc furia lamei si au rolul de a directiona taisul chiar spre inima acelui impotriva caruia se face vraja. Cutitul pastrat din generatie in generatie poate avea si rol de amuleta, dar aceasta traditie nu este extrem de raspandita, taisul fiind de cele mai multe ori asociat cu galceava.

Revenind la amulete, scoicile si cochiile sunt considerate obiecte benefice, aducatoare de noroc. Ghiocul, o cochilie melc mare care traieste in marile calde, nu este doar o amuleta ci si un obiect folosit in divinatie. Dus la ureche si dezlegat prin descantecele potrivite, ghiocul incepe sa sopteasca profetii despre viitor.

Un loc aparte il ocupa obiectele de culoare rosie. Un fir de lana, sau o funda rosie gasita e semn garantat de noroc in dragoste. Proprietarul va trebui sa pastreze amuleta pretioasa undeva aproape de inima si garantat iubirea nu va intarzia sa apara.

E de asemenea semn bun gasirea unei chei. Exista chiar si un descantec vechi care trebuie rostit atunci cand cheia e ridicata si pusa la pastrare in buzunar. Se crede ca cei care poarta chei vechi au sa dezlege mistere, au sa afle secrete si vor reusi in situatii dificile.

Elemente magice si potiuni

potiuniInainte de amestecuri din ingrediente extravagante si potiuni complicate, trebuie avuta in vedere cea mai importanta, mai simpla si mai magica licoare – apa. Astfel, se spune daca intalnesti o femeie carand o carafa de apa, e semn bun de abundenta si noroc. In schimb, daca vasul este gol e semn de ghinion. Inainte de bea apa si in general orice fel de bautura, este bine sa multumesti zeilor si sa versi cateva picaturi.

Alte elementele magice cu proprietati deosebite sunt argintul (sau monedele de argint), potcoava de cal (animal mistic in folclorul tiganesc), broasca si crengile de salcie. Exista superstitii conform carora crengile de salcie crescute innodate, nu ar trebui niciodata despartite pentru ca au fost impreunate de zane. Un om care le va desface isi va pierde norocul. Tot crengile de salcie impreunate sunt folosite in vraji de iubire. Un barbat care doreste sa cucereasca inima femeii iubite va tine in gura nodul din salcie si va rosti:

T’re báçt me çáv,
T’re baçt me piyáv,
Dáv tute m’re baçt,
Káná tu mánge sál.

Iti mananc norocul,
Iti beau norocul
Da-mi norocul tau
Si tu vei fi a mea

Broasca e in general privita ca un animal necurat, folosit in special in magia neagra. Vrajitoarele folosesc broastele pentru a aduce boala si necaz in familiile dusmanilor. Singura cale de a rupe vraja consta in incendierea broastei in cauza, fiind legata de membre de crengi prinse in forma de cruce.

Divinatie

Se stie ca tiganii sunt maestrii in arta divinatiei. Ghicesc in globul de cristal, in carti de tarot, in monede, boabe, ghioc sau pietricele. Tiganii slavi sunt specializati in ghicitul in boabe. Iata cum decurge ritualul. Clientului i se cere o moneda, care va ajunge in mana ghicitorului alaturi de noua boabe uscate. Moneda si boabele sunt amestecate in timp ce clientul se concentreaza pe intrebarile al caror raspuns vrea sa il afle. Ghicitorul isi deschide palmele lasand boabele si moneda sa cada pe masa.

Moneda reprezinta clientul iar pozitia boabelor ofera raspunsurile la intrebari. Boabele care se gasesc cel mai aproape de ghicitor se refera la prezent, iar cele mai indepartate la actiunile din viitor. Doua, trei sau mai multe boabe apropiate indica o forta puternica ce actioneaza din exterior. O linie dreapta din boabe anunta o calatorie, iar o linie curba amanarea rezolvarii unei probleme.

ghicit

E interesant de observat ca tiganii extrem de rar ghicesc pentru sine sau pentru un alt membru din comunitate. Multi sceptici afirma ca asta se intampla deoarece divinatia nu e decat o mare inselatorie, dar adevarul e ca tiganii nu sunt in general interesati de viitor. Filozofia tiganeasca glorifica bucuria de a trai in prezent, viitorul fiind privit ca o perspectiva incerta si irelevanta.

Farmece si alte vraji de protectie

Atunci cand un om a pierdut totul, sau a fost jefuit, suspiciunea planeaza asupra tuturor. Atunci cand dovezile lipsesc si nu poate identifica vinovatul, tiganul are sa apeleaze la superstitie, vraji si misticism. Iata ce descantec foloseau tiganii de origine ungara pentru a putea recupera un animal furat. Imprastiau excremente catre Est si catre Vest in timp ce rosteau cuvintele magice:

Kay tut o kam dikhel:
Odoy ává kiyá mánge!

Soarele cum te-o vedea,
La mine sa te intorci!

O metoda de pedepsire a unui hot este legarea norocului acestuia, folosind noduri de salcie. Atunci cand un tigan intra un posesia unui animal este nevoie de un ritual de protectie, care va asigura sanatatea acestuia. In acelasi timp ritualul functioneaza pe post de bariera pentru potentialii hoti. Animalul este trecut prin fata focului si este marcat pe spate cu un bat innegrit in carbune. In acelasi timp este rostit ritualul:

Ač tu, ač kathe!
Tu hin mange!
Te Nivasa the jiánen
Ná dikh tu ádálen!
Trin lánca bin mánge,
Me pçándáv tute:
Yeká o devlá, ávri
O Kristus, trite Maria!

Stai aici, stai cu mine
Pentru ca esti al meu!
Si cand vor trece Nivasi
Tu sa nu-i vezi!
Cu trei lanturi
Te-nrobesc:
Unu-i Dumnezeu,
Unu e Christos, si al treilea e Maria!

Una din cele mai importante farmece de protectie asigura o cireada de vite proprietarului sau, impiedicand animalele sa fie furate. Trei picaturi de sange din degetul uni copil sunt amestecate cu paine care este data de mancare animalelor. Cuvintele magice rostite sunt:

Dav tute trinen rátá
Ternes te láces ávná!
Ko tut čorel, ádáleske
Hin rát te más shutyárdye!

Iti dau trei picaturi de sange
Ca sa fii tanar si bun;
Cel ce se-ncumeta sa fure
Sangele sa i se verse!

De remarcat in descantecele de mai sus ca sunt invocate figuri biblice precum Iisus Christos sau Fecioara Maria. Chiar daca tiganii nu sunt crestini, ei apeleaza la divinitate in momentele in care au nevoie de protectie impotriva raului.

Potcoava unui cal ingropata intr-un vas cu pamant functioneaza pe post de talisman si protectie a casei. Peste potcoava se toarna apa cu sare si trebuie avut grija ca ritualul sa fie facut intr-o noapte cu luna plina.

Daca ti-a placut articolul, da de veste