Poltergeistul din Enfield

The Conjuring 2 e dupa colt. Il asteptam in Romania incepand cu data de 1 iulie. Dar inainte de vizionare va intreb, stiti care e povestea din spatele poltergeistului din Enfield, entitatea malefica cu care se lupta sotii Warren? Daca rascolim putin arhivele dam peste o poveste destul de infioratoare si mai important, extrem de bine documentata.

Inceputul

Era 30 august 1977 cand in casa familiei Hodgson din Brimsdown, Enfield, Anglia s-a manifestat pentru prima data poltergeistul ce avea sa ii chinuiasca timp de doi ani, pana in 1979. Peggy Hodgson, mama singura a patru copii Margaret (13 ani), Janet (11 ani), Johnny (10 ani) si Billy (7 ani), a anuntat politia atunci cand copiii ei au instiintat-o ca ceva cu totul incredibil se petrece in dormitorul lor. Aparent micutii Janet si Johnny fusesera treziti din somn in timp ce o forta nevazuta le scutura violent paturile. Doamna Hodgson a urcat sa investigheze dormitorul celor mici. A aprins lumina si totul parea nemiscat. Evident, a presupus ca forta invizibila nu era altceva decat roada imaginatiei celor doi, dar cum a stins lumina un sunet ciudat i-a atras atentia. “Era ca si cum un barbat corpolent isi tarsia papucii peste o suprafata de lemn“, a declarat mai tarziu politiei Peggy Hodgson. Au urmat patru batai puternice in perete. Femeia a aprins lumina si a privit surprinsa cum sertarele incepusera sa se deschida singure, ca si cum un om invizibil ar fi tras de manere. Peggy Hodgson a anuntat imediat politia.

Ofiterul Carolyn Heeps a ajuns la rezidenta familiei Hodgson in jurul orei 23. Bineinteles ca povestea doamnei Hodgson parea cat de putin credibila asa ca a inceput sa verifice fiecare camera a casei. Nu a gasit nimic. Exact cand se pregatea sa plece a auzit o serie de zgomote ciudate venind din sufragerie. Dintr-o data un scaun a inceput sa se miste singur, deplasandu-se catre ea. S-a deplasat circa un metru si apoi s-a oprit. Zgomotele au incetat brusc. Carolyn Heeps a parasit casa si s-a intors la sectia de politie unde a scris un raport detaliat despre ceea ce experimentase. Raportul lui Heeps a avut o importanta cruciala investigatiilor care aveau sa vina deoarece era prima marturie solida a unei persoane neutre, care nu avea in niciun fel legatura cu familia Hodgson.

2 ani de cosmar

Evenimentele stranii s-au inmultit in zilele imediat urmatoare. Jucarii si cuburi de lego zburau nestingherite prin camere asa ca doamna Hodgson a apelat la preot, dar acesta a refuzat sa se implice. Povestea familiei  Hodgson  trebuia sa fie auzita. Pe 4 septembrie Daily Mirror se implica oficial in povestea poltergeistului din Enfield si ii trimite la fata locului pe reporterul Douglas Bence si pe fotograful Graham Morris. Poltergeistul s-a manifestat la venirea celor doi si Morris a fost lovit puternic de un cub de lego care initial levita pasnic. Cum cei doi nu aveau nicio indoiala ca ceea ce se intampla cu familia Hodgson era cat se poate de real, au apelat la organizatia SPR (Society for Psychical Research) si la ajutorul lui Maurice Grosse, un celebru investigator al fenomenelor paranormale.

enfield-2
Micuta Janet posedata de entitatea malefica

Pe 8 septembrie Grosse facea prima vizita familei Hodgson. A fost intampinat de o bila zburatoare, de batai repetate in usa de la intrare si de alte usi care se incapatanau sa se tranteasca din senin. Surprinzator, Grosse a suspectat-o pe Janet ca fiind inima fenomenului straniu. In timp ce ceilalti membrii ai familei se aratau vizibil speriati, Janet era singura care privea totul cu detasare. Nicio emotie nu i se putea citi pe chip. dar oare putea micuta de 11 ani sa insceneze toate fenomenele stranii la care fusesera martori o gramada de oameni?

In lunile urmatoare incidentele s-au inmultit si au devenit mai violente. Daily Mirror publicase un articol despre casa din Enfield cu titlul “The House of Strange Happenings“. Doamna Hodgson isi spusese deja povestea cutremuratoare la cateva statii de radio locale. Dar toata atentia se pare ca nu potolea in niciun fel foamea de violenta a poltergeistului.  Lyon Playfair , un alt investigator SRP cu experienta, se alatura anchetei. Gosse si Playfair  au incerce sa comunice cu spiritul folosind sesiuni de spiritism si tablete ouija, dar raspunsurile erau de multe ori neclare sau contradictorii. Mai mult, incercarile de comunicare se pare ca au infuriat si mai tare entitatea invizibila. Modibilierul a inceput sa se miste de la sine. Gosse si Playfair au incercat sa lege bucatile de mobilier cu fire din sarma dar efortul a fost cum nu se poate mai inutil. Gaseau intotdeauna sarma rupta.

enfield-1
Janet aruncata in aer de poltergeist

 

Janet parea sa fie mereu in centrul evenimentelor. Ea era cea lovita de mobila care se misca in voie prin incaperi, ea era cea aruncata in mod violent din pat si in mod inexiplicabil, ea era cea, care fiind cazuta in transa, reusea sa vorbeasca folosind un timbru jos si gros. Gosse si Payfair au reluat astfel comunicarea cu spiritul, dar de data aceasta prin Janet.

Aparent, doua spirite diferite rezidau in casa familiei Hodgson.  Primul era Joe Watson, batranul care locuise acolo inaintea familiei Hodgson si al doilea era un anume Bill Haylock, care pretindea ca e ingropat in cimitirul Durants Park, din apropiere. Culmea activitatii poltergeistului a fost atins in 15 decembrie, cand a Janet a levitat timp de cateva minute. In 1979 poltergeistul a incetat cu desavarsire.

Concluzii

Aproape 40 de ani mai tarziu, poltergeistul din Enfield ramane cel mai veridic si mai bine documentat caz de activitate paranormala cercetat pana in prezent. Desigur, exista numeroase voci care critica ceea ce Maurice Grosse si Guy Lyon Playfair au raportat ca fiind autentic. Atrage atentia in special comportamentul lui Janet, care fiind intrebata intr-un interviu acordat pentru BBC Scotland, cum se simte fiind bantuita de un poltergeist, a raspuns simplu – nu este vorba de o bantuire. Sora ei, Margaret, a intervenit imediat “Taci din gura!”. Oare Margarent si Janet au regizat perfect poltergeistul din Enfield? Mai mult, se pare ca nu ar fi nimic paranormal in vocile groase si ciudate in care vorbea Janet, aceastea putand fi foarte bine produse de o coarda vocala falsa situata deasupra laringelui. Concluzia finala? E greu de stabilit dar speram ca The Conjuring 2 sa ne dea cateva raspunsuri.

Daca ti-a placut articolul, da de veste