Picturi considerate ca fiind blestemate

Marcel Duchamp spunea ca “Un tablou care nu socheaza nu merita a fi pictat”. Noi am luat aceste vorbe in serios asa ca va prezentam o lista cu picturile care sunt considerate a fi blestemate.

Omul durere


Se spune ca acest tablou ar fi pictat cu sangele unui artist necunoscut care s-a sinucis imediat dupa ce l-a terminat. Propietarul acestuia, Sean Robinson, l-a mostenit de la bunica lui. A fost depozitat in pivnita casei dar din cauza unei inundatii a fost nevoit sa ii schimbe locul asa ca l-a agatat intr-o camera din casa lui. Dupa ce tabloul a fost mutat, familia a inceput sa auda suspine si zgarieturi noaptea, venind din interiorul peretilor casei. Sotia lui Robinson s-ar fi asezat in pat intr-o noaptea [nu in aceeasi camera cu tabloul] crezand ca alaturi se afla sotul ei dar s-a dovedit a fi un necunoscut. Cand aceasta a sarit din pat ca sa sune la politie, strainul a disparut.

Omul propune, Dumnezeu dispune – Edwin Landseer (1864)

piv-57-s185-57-r43

Gazduit la Royal Holloway, Universitatea din Londra, exista zvonuri ca in anii 1970, un student s-a sinucis dupa ce ar fi vazut acest tablou. Biletul lui de adio a fost scris pe o foaie de examen incompleta si pe care era scris “ursii polari m-au impins sa fac asta”. Din aceasta cauza incepand cu 1984, universitatea a acoperit tabloul ca sa nu mai fie vazut de nimeni. O replica a tabloului, numita “Gheata Disparuta: Peisaje alpine si polare în arta” este prezentat la Muzeul Glenbow din Calgary, Canada. Zvonuri similare au inceput sa inconjoare si replica.

Mainile il rezista – Bill Stoneham (1972)

Cei care au detinut aceasta pictura au spus ca papusa si copilul mic schimbau ocazional pozitiile si posturile in cadrul tabloului sau chiar au fost gasiti in afara picturii, pe peretele pe care a fost agatat.Bill Stoneham pretinde ca directorul galeriei in care tabloul a fost expus prima data cat si criticul de arta care a revizuit pictura, au murit la numai un an dupa ce au vazut tabloul.Potrivit descrierii vanzarii de pe Ebay de la o familie care incerca sa scape de tablou, propietarul spunea ca in speranta de a distruge temerile fiicei sale a montat o camera video in camera fetei pentru a ii demonstra ca nu are de ce sa ii fie frica. In schimb, pe camera au vazut cum baiatul se tara din tablou.

Baiatul plangacios – Bruno Amadio

Acest tablou a fost detinut de Ron si May Hall din Anglia. In 1985, casa lor a ars din temelie. Singurul obiect care a supravietuit focului a fost acest tablou, care a si fost invinuit pentru acel incendiu. Exista de asemenea si alte copii ale acestui tablou cu povesti similare. Oameni au agatat copiile in casele lor care intamplator sau nu au ars. Copiile au fost singurele care au supravietuit.

Omul fara cap – Laura P

Artista Laura P. a pictat acest tablou in acuarele dupa o fotografie facuta in Tombstone Arizona facuta de celebrul fotograf James Kidd. Daca ne uitam atent in partea dreapta a carutei apare o silueta a unui barbat fara cap. Laura jura ca nu a pictat-o intentionat iar figura nu exista in fotografia originala. Dupa ce a pus pictura in casa sa, au inceput sa se petreaca evenimente ciudate. Acte care dispareau, prograumri scrise carora li se modificau orele, un ceas vechi care statea pe perete de 40 de ani a cazut si s-a spart si diferite obiecte erau aruncate misterios spre ea. A fost gasita si o stea de mare batuta in cuie in garaj ca o decoratiune.

Scrisori de dragoste – Richard King

Tabloul “Scrisori de dragoste” se afla in hotelul Driskill din Austin, Texas. Povestea spune ca acest tablou a cauzat ca fata de 4 ani a unui senator american sa cada pe scari si sa moara. Fetita ar fi avut o asemanare izbitoare cu cea din tablou. Astazi, oamenii spun ca expresiile faciale ale fetitei din pictura se schimba din cand in cand la fel ca si pozitia ei in tablou iar cei care zabovesc cu ochii prea mult incep sa amenteasca sau sa se simta rau.

Mama moarta – Edvard Munch

“Mama moarta” a fost pictata de Edvard Munch, acelasi artist care a pictat faimosul tablou “Tipatul”. Oamenii care au detinut acest tablou spun despre cuverturile din pictura ca se zburlesc sau se misca, iar copilul dispare uneori din tablou cu totul.