Originile spiritului malefic Dybbuk

 

Mai stiti cutia dybbuk? Ce poate fi mai rau decat un demon furios obligat sa isi petreaca eternitatea captiv intr-o cutie? Dar ca sa intelegem furia dybbukului cel mai bine ar fi sa facem o incursiune in mitologia evreiasca. Atentie insa, un dybbuk este atat de inspaimantator incat pana si povestile despre el se spun in soapta.

Ce este un dybbuk

Se stie ca transmigratia sufletor nu reprezinta un subiect pe larg dezbatut in religia iudaica, intrucat nu exista o perioada de tranzitie dupa moarte. Cu toate astea, spiritele mortilor exista si in situatii speciale pot fi chiar contactate. Un exemplu ar fi regele Saul care o roaga pe vrajitoarea din Endor sa il ajute sa contacteze spiritul mentorului sau, profetul Samuel. Insusi Talmudul vorbeste despre spirite intunecate, care raman “agatate” pe Pamant in loc sa paseasca in lumea de dincolo. In secolul 16 aceste spirite capata denumirea de dybbuk.

Un dybbuk reprezinta un caz special de spirit pierdut, care poseda trupul unei persoane in viata. Initial s-a presupus ca aceste spirite malefice ar fi demoni dar misticii au ajuns la concluzia ca un dybbuk este spiritul unui mort, care se teme de chinurile ce il asteapta in lumea de dincolo, preferand sa ramana pe Pamant si sa ii bantuie pe cei vii. Motivele pentru care aceste spirite malefice prefera sa ramana printre cei vii sunt diverse si tin de evenimente care s-au intamplat atunci cand sufletul era gazduit de propriul trup (razbunare, treburi nerezolvate etc).

dybbuk_584

Un dybbuk are nevoie de o gazda, care poate fi orice fel de organism viu. Oamenii, in special femeile si copiii, reprezinta gazdele favorite ale unui astfel de spirit malefic. E foarte posibil ca persoana posedata sa nu fie constienta ca trupul ei adaposteste un spirit malefic. In unele cazuri dybbuk-ul se manifesta violent si isi chinuie gazda, situatie in care doar un rabin poate oferi ajutor.

Exorcizarea unui dybbuk

Un dybbuk nu e in niciun caz un spirit pe care ai vrea sa il ai prin preajma. Exorcizarea unei persoane care gazduieste un dybbuk reprezinta un proces dificil, care trebuie facut de un rabin experimentat. In unele situatii speciale ritualul trebuie facut doar intr-o sinagoga si uneori este solicita prezenta auxiliara a unui maggid – spirit benefic care vine in ajutorul celor vii.

Este importata comunicarea cu dybbukul, rabinul incercand sa afle de ce spiritul nu doreste sa treaca in lumea celor drepti. Ca in orice exorcism, este foarte important ca rabinul sa afle numele dybbukului fiindca in acest fel il poate controla si ii poate comanda sa paraseaca trupul persoanei posedate. Pe tot parcursul exorcizarii, rabinul trebuie sa aiba in preajma o sticla goala si o lumanare alba. Atunci cand spiritul paraseste gazda se spune ca sticla va straluci intr-un rosu aprins.

Cum a devenit popular dybbukul

Un concept relativ ascuns al misticismului iudaic, dybbukul a devenit cunoscut la scara larga in 1914, odata cu piesa semnata de S. Ansky. Povestea a fost ecranizata in 1937 iar filmul iti puteti viziona integral aici. Plotul este relativ simplist: doi oameni isi promit ca pruncii lor nenascuti se vor casatori la maturitate. Tatal fetei isi incalca legamantul si aranjeaza o casatorie din interes, cu un barbat bogat. Fiul prietenului sau vine sa isi revendice mireasa promisa dar cand afla ca nu se vor putea casatori niciodata invoca forte mistice intunecate care in cele din urma il ucid. Si ati ghicit, sufletul sau se transforma in dybbuk iar tanara fata este aleasa pe post de gazda.

dybbuk_box

In 2003 cutia cu dybbuk, care s-a vandut pe ebay, a readus spiritul malefic in atentia iubitorilor de paranormal. Si ca orice poveste de groaza buna, cutia bantuita s-a bucurat si de propriul ei film – The Possession (2011).

Daca ti-a placut articolul, da de veste