Misterioasa Casa Winchester

In 1884, Sarah Winchester a inceput constructia celei mai ciudate si mai misterioase case din lume. Celebrul conac victorian, localizat in South Winchester Blvd., San Jose, reprezinta o curiozitate arhitecturala, un gigant facut din lemn rosu cu peste 160 de camere, dar fara a avea in spate un plan de constructie adecvat. Practic, Sarah Winchester a construit circa 30 de ani asa cum i-au dictat…spiritele.

Cea mai ciudata casa din lume

In 1881, Sarah Winchester a devenit proprietara unei averi uriase. Avea 50% din actiunile companiei de arme Winchester ceea ce ii asigura un venit zilnic de aproximativ 1000 de dolari, o suma absolut enorma pentru secolul 19. Cu toate astea era devastata. Isi pierduse sotul si cu cativa ani mai devreme fetita. Nu e de mirare ca si-a gasit alinarea in lumea spiritelor. Un medium din Boston i-a deschis ochii Sarhei – o insotea un teribil blestem, acela al pustilor Winchester, unelte ale mortii care luasera viata a mii si mii de oameni. Toatele acele spirite erau nemultumite si furioase. Exista o singura scapare, vaduva Winchester trebuia sa construiasca o casa asa cum nu mai exista.Winchester-Mansio_stairs Asa a inceput in 1884 constructia casei Winchester. Muncitori au fost angajati sa lucreze neincetat, zi si noapte. In scurt timp a fost ridicat un conac cu nu mai putin de sapte etaje. Singurii arhitecti ai imensei constructii erau spiritele. Ele ii sopteau Sarahei cum si ce sa construiasca iar preferintele lor erau de multe bizare. Ferestre care privesc catre alte camere, scari si usi care nu duc nicaieri sunt doar cateva din ciudateniile acestei case a spiritelor.

Casa are peste 161 de camere, acestea incluzand 40 de dormitoare, 2 sali de bal, doua pivnite si chiar trei lifturi. In mod surprinzator casa Winchester avea o singura toaleta functionala, restul fiind toalete “false” menite sa duca in confuzie spiritele.

Afara de ciudatenia in sine a constructiei, casa Winchester mai e renumita si pentru ferestrele si vitrariile deosebite, unele dintre ele fiind pictate de celebrul artist Louis Comfort Tiffany. Una din fereastre proiecteaza un adevarat curcubeu pe podea atunci cand lumina trece prin cristalele sale in forma de prisma. Culmea e ca aceasta magie de culoare nu poate fi observata deoarece fereastra este amplasata in interiorul unei camere in care lumina soarelui nu ajunge niciodata.

In 1906 casa e zguduita de un cutremur devastator si isi pierde trei din cele sapte etaje. Ce a salvat-o de la extinctie a fost solul umed, malos, in care e ancorata fundatia. La cinci luni dupa moartea Sarahei Winchester, in 1923, constructia s-a oprit si casa a fost deschisa publicului larg.

Misterele Sarahei Winchester

Un sceptic ar clasifica-o imediat pe vaduva Winchester ca fiind superstitioasa, extravaganta, naiva sau chiar putin sarita de pe fix. Dar poate ca ar trebui sa acordam putina atentie simbolisticii deosebite a casei ca sa o intelegem cu adevarat pe Sarah Winchester.Shakespearean_Windows Nu stim cu adevarat de ce casa Winchester este atat de ciudata si de labirintica dar daca ar fi sa ne imaginam o casa bantuita atunci aceasta ar fi. Sunt destule indicii care sugereaza ca labirintica si misterioasa casa nu este altceva decat o harta a mintii Sarahei Winchester, un adevarat puzzle menit sa provoace mintea celor pasionati de ghicitori si coduri.

In primul rand, Sarah Winchester nu era doar o batrana superstitioasa ci o intelectuala desavarsita fascinata de geniul lui Francis Bacon. Mai mult, ca si Bacon, doamna Winchester facea parte din Francmasonerie, ordinul Roza-Cruce. Asa se explica de ce casa abunda in simbolistica masonica.

Un exemplu elocvent este sala despre care se crede ca era destinata sedintelor de spiritism, sala amplasata strategic in centrul casei, pe care doamna Winchester o folosea de fapt pentru studiu si meditatie. Alte exemple de simboluri masonice sunt cele doua coloane Boaz si Jachin, scara in spirala, diverse simboluri kabbalistice aplasate in salile de studiu sau de bal, si folosirea abundenta a numarului magic 13.

“Ciudatenia” casei poate fi privita si din perspectiva unei alte dimensiuni. In opera lui Lewis Carroll, contemporan cu Sarah Winchester, Alice cade prin gaura de iepure si ajunge intr-un loc in care notiunile de sus-jos, dreapta-stanga sau mic-mare sunt relative sau inexistente. Suna asemanator cu scarile care duc nicaieri si cu usile care se deschid catre un zid? Da, si cel mai probabil ciudatenia din casa Winchester nu este intamplatoare ci bine ancorata in simbolistica vremii. Intr-un fel casa nu este altceva decat un provocator joc al mintii.

Daca ti-a placut articolul, da de veste