Misterele Sfinxului

 

Ce creatura merge in patru picioare dimineata, in doua la amiaza, iar seara in trei?“, il intreba marele Sfinx din Teba pe Oedip. Multi incercasera sa raspunda ghicitorii dar cu totii esuasera lamentabil. Sfinxului ii pedepsise si ii ucisese pe toti, devorandu-i de vii. Dar Oedip a gandit dincolo de metafore incalcite si a gasit raspunsul simplu: omul. De suparare ca misterul fusese in sfarsit dezlegat, Sfinxul s-a sinucis. Asa ne spune mitologia greaca povestea lui Oedip iar astazi o sa ne oprim fascinati asupra misteriosului Sfinx si o sa incercam sa-i deslusim enigmele.

Originile Sfinxului

Cuvantul de Sphinx se crede ca provine de la grecescul σφίγγω (sphíngō), care inseamna “a strange” sau “a sugruma” (trimitere catre lei, ferocele feline de la care sfincsii imprumuta trunchiul). O alta ipoteza localizeaza originea cuvantului Sphinx in Egiptul antic. “Shesepankh” inseamna “imagine vie” si se refera mai degraba la grandioasa statuie din Giza.

In mitologia greaca Sfinxul nu este o rasa de creaturi fantastice, asa cum avea tendinta sa credem initial. Conform lui Hesiod, a existat un singur Sfinx, un monstru de sex feminin, avandu-i ca si parinti pe Orthus (un caine gigant cu doua capete) si pe Echidna (mama tuturor monstrilor). Sfinxul are trup de leu, cap de femeie, aripi de vultur si coada in forma de sarpe. V-am spus deja povestea ghicitorii Sfinxului si a lui Oedip. Ce e interesant de concluzionat e ca Sfinxul grecesc ramane de-a lungul istoriei un simbol omniscient, intelepciunea sa capatand proportii mitice.

Scultpuri lamassu la muzeul Luvru
Scultpuri Lamassu la muzeul Luvru

Variante de sfincsi apar si in alte culturi afara de cea greceasca. Ii gasim desigur, la egipteni, dar si la asirieni, romani si chiar la popoarele arabe. Sfinxul asyrian are de asemenea un cap uman, aripi de vultur, dar trunchiul imprumuta elemente atat de la leu cat si de la taur. Uneori apare portretizat cu cinci picioare in loc de patru. Sfinxul asyrian se confunda cu Lamassu, zeitate benefica si protectoare.

Referindu-ne la simbolistica generala a sfincsilor, acestia combina armonios elemente umane si animale, reprezentand o uniune a spritului, trupului si a mintii. De asemenea, sfincsii reprezinta o comuniune a celor patru elemente – pamant (capul uman), aer (aripile de vultur), foc (trunchiul de leu) so apa (coada in forma de sarpe). Devin astfel creaturi complexe, perfect echilibrate. Exista si variante de sfincsi unde apar si alte elemente feminine, cum ar fi sanii, aspecte ce transforma Sfinxul intr-o creatura materna si fertila.

Sfinxul din Giza

Creatura cu trup de leu si cap uman vegheaza impietrita eternitatea pe platoul din Giza, situat la nord-vest de Nil. Sfinxul din Giza reprezinta cea mai mare scultura din lume realizata dintr-o singura bucata de piatra, masurand 73.5 metri lungime, 19.3 metri latime si 20.22 metri inaltime. Spre deosebire de varianta greceasca, Sfinxul egiptean are cap de barbat si se remarca absenta aripilor. De asemenea, este o prezenta benevola dar puternica, si nu imprumuta trasaturile feroce al fratelui sau grecesc.

Chiar daca portiuni din statuie sunt partial sfaramate, Sfinxul din Giza este aproape intact, cu exceptia barbiei si a nasului, care au fost indepartate. Nu se stie exact ce s-a intamplat cu nasul, dar cel mai probabil acesta a fost detasat de statuie in timpul atacurilor otomane. O alta ipoteza mai celebra, dar complet eronata, spune ca insisi oamenii lui Napoleon ar fi indepartat nasul Sfinxului, in timpul unui antrenament. Desene ale statuii de la sfarsitul secolul XVIII dezvaluie ca nasul deja lipsea atunci cand Napoleon a ajuns in Egipt.

Sphinx_Giza

Sfincsii par a fi intotdeauna invaluiti in mister. Pentru colosul de piatra din Giza enigma care nu a fost nici pana acum deslusita se invarte in jurul originii si a faraonului care a ordonat constructia initiala. Cea mai probabila pista lanseaza ipoteza conforma careia Sfinxul din Giza esre o reprezentare a faraonului Khafra, pe care istoria il localizeaza aproximativ in 2570 inainte de Cristos. Iata ce nota specialistul in egiptologie, Selim Hassa: “Luand in considerare toate dovezile existente, pare-se ca va trebui sa ii dam credit lui Khafre, pentru construirea acestei minuni de statuie. Dar sa nu uitam ca totusi exista cateva retineri: nu exista nicio inscriptie care sa conecteze direct de Sfinxul de Khafre; asadar, ar trebui sa tratam toate dovezile ca fiind circumstantiale, asta desigur, pana cand norocul ne va surade si escavatorul se va ciocni de o dovada solida care va dezvalui intregii lumi adevarata origine a Sfinxului.”

Locuri magice in Romania: Babele si Sfinxul

Bucegii sunt considerati muntii mistici din Romania, un sanctuar de o frumusete salbatica care emana o energie aparte pentru cei care isi deschid mintea si inima. Babele si Sfinxul sunt vizitati anual de mii de turisti atrasi de exactitatea cu care natura a sculptat in piatra.
sfinx_bucegi

Situat pe platoul Bucegi, la o atitudine de 2216 metri altitudine, Sfinxului, privit din unghiul potrivit desigur, aminteste de fratele sau egiptean. Chipul de om facut din piatra masoara 8 metri inaltime si 12 metri lungime. Sa fie oare forma ciudata a gigantului din Bucegi o simpla intamplare? Istoricul Nicolae Densusianu sustine ca egiptenii ar fi trecut prin Carpati, Grecia, Asia Mica si Liban pana sa se stabileasca pe malurile Nilului. Sfinxul din Bucegi, opera stranie a naturii, ar fi servit astfel drept sursa de inspiratie pentru Sfinxul din Giza.

Romania pare a fi o tara a sfincsilor. Dovada – pe langa Sfinxul din Bucegi, mai exista un Sfinx la Toplet, pe malul raului Cerna, unul in Muntii Ciucas, si altul pe valea raului Teleajen.

Daca ti-a placut articolul, da de veste