Manastirea Frasinei – pamantul sfant interzis femeilor

In fata manastirii sta scris cu litere chirilice “Acest sfant locas s-a cladit din temelie spre a fi chinovie de parinti monahi si fiindca din partea femeiasca putea sa aduca vreun scandal monahilor vietuitori acolo, de aceea sub grea legatura s-a oprit de la acest loc sa mai treaca inainte, sub nici un chip, parte femeiasca. Iar cele ce vor indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa vie asupra lor, precum: saracia, garbavia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor pazi aceasta hotarare sa aiba blagoslovenia lui Dumnezeu si a smereniei noastre si sa vina asupra lor tot fericitul bine. Calinic, episcopul Ramnicului Noului Severin, 17 ian. 1867.” Inscriptia batuta in piatra avertizeaza reprezentantele sexului frumos de un greu blestem care se va abate asupra lor in situatia in care vor pasi pe mosia manastirii de la Frasinei. Legenda sau adevarat? Ce l-a indemnat pe Sfantul Calinic sa arunce blestemul si ce se intampla cu femeile care il sfideaza si totusi intra in manastire?

Manastirea, Sfantul Calinic si blestemul

Era 1710 atunci cand cuviosii Ilarion si Stefan au ajuns pe taramul unde este astazi ridicata manastirea. La inceput a fost o simpla coliba de lemn si un paraclis folosit pentru rugaciune. Aproximativ 7 ani mai tarziu, cei doi calugari decid sa construiasca aici un schit, asa ca merg la episcopul Ramnicului pentru a obtine binecuvantarea necesara si aprobarea constructiei. A fost mai intai un schit din lemn dar in 1765 doi boieri din Ramnicu Valcea construiesc o biserica din piatra. Lacasul de cult de la Frasineni e abandonat in 1780, in urma unui atac al austriecilor. Schitul ramane pustiu aproximativ 100 de ani, pana cand cuviosul Acachie, de la la Manastirea Cernica, se implica in procedurile de restaurare a bisericii si a chiliilor. Cel care reface complet Manastirea Frasinei cea pe care o stim astazi este Sfantul Calinic, episcopul Ramnicului. La scurt timp dupa restaurare, Sfantul Calinic a interzis accesul femeilor in manastire, impunand un regulament strict, exact ca pe muntele Athos.
Calugarii de la Frasineni nu gazduiesc femei in manastire, nu gusta niciodata carne si fac slujbe zilnice care incep la miezul noptii si se termina spre dimineata. Nu se stie exact de ce Sfanul Calinic a fost atat de strict in legatura cu reprezentantele sexului frumos. Sunt legende care spun ca episcopul Ramnicului ar fi aruncat greul blestem atunci cand ar fi descoperit cativa calugari chefuid cu femei din sat, si asta chiar in incinta manastirii. La circa doi km de Manastire exista si un lacas de cult dedicat femeilor, unde acestea se pot caza si ruga in pace.

Femei pedepsite

Un pamant sfant, binecuvantat dar care uraste femeile. Ironic, nu? Canoanele religioase pe de-o parte si frumusetea manastirii pe de alta parte ne asigura de sfintenia acestui loc situat in comuna Muereasca. Mai mult, cei care au ajuns aici s-au declarat cuprinsi in mod straniu, de o liniste aparte. Si cu toate astea, femeile sunt private de energia pozitiva pe care o emana acest splendid lacas de cult. Mai mult ca sigur ca Sfantul Calinic urmarea pur si simplu buna-starea si disciplina de fier a calugarilor de aici si nu avea absolut nimic personal cu celalalt sex.
Intrebarea care ne perpeleste la foc mic este desigur functioneaza sau nu blestemul? Cateva coincidente stranii par sa ne demonstreze ca blestemul este cat se poate de real. Localnicii povestesc despre mai multe femei care au sfidat cuvintele de avertisment incrustate in piatra si au urcat la manastirea din deal. Surprinzator sau nu, vizita nu le-a adus nicio binecuvantare, multe dintre ele pierzandu-si viata. Cea mai celebra poveste este aceea a unei fete de 16 ani, care in pofida avertismentului tatalui sau a urcat la manastire. La intoarcerea acasa, camionul tatalui sau a fost implicat intr-un accident iar adolescenta a murit pe loc. Tatal si fratele sau au scapat nevatamati. Coincidenta?