Magia calusarilor

 

Calusarii danseaza intotdeauna inainte de Rusalii. Isi impletesc pasii intr-un dans rapid cu salturi inalte si amintesc pe buna dreptate de horele ielelor. Dar spre deosebire de hora otravitoare a maiastrelor, dansul calusarilor este un ritual mistic stravechi avand dublu rol de protectie si vindecare.

Cine sunt calusarii

Grupul calusarilor este intotdeauna format din 9 sau 11 dansatori de sex masculin, care sunt “alesi” si in acelasi timp “initiati”. Costumul calusarilor este in general specific zonei populare din care provin, dar exista cateva elemete comune cum ar fi panglicil rosii (rosul protejeaza apara de deochi), benzile pozitionate crucis pe piept si nelipsitul toiag din mana.

calusari-danceExista un capitan al Calusarilor, numit Vataf. Acesta are rol sacral si are o influenta desebita asupra celorlalti dansatori. Vataful este cel mai iute dansator, in multe cazuri cel este mai aratos dintre ei si este cunoscator al tainelor calusului, al descantecelor si al farmecelor. Noul vataf este instruit de predecesorul sau iar secretele si cunostintele dobandite trebuie pastrate secrete.

Un alt personaj important este Mutul Calusului, considerat in unele regiuni ca fiind chiar “capetenie a Calusului”. Mutul nu este ales ci se impune prin calitati exceptionale de dansator, artist si acrobat. Mutul este intotdeauna mascat, precum probabil ati ghicit nu are voie sa vorbeasca iar semnificatia lui este legata de apropierea mortii si de renasterea anuala.

Dansul calusarilor

Va spuneam ca cei care intra in contact cu ielele raman pociti sau isi pierd mintile. Ei bine, exista un remediu: dansul calusarilor. Nimic nu este mai ritmic, mai energic si mai plin de viata decat dansul calusarilor, ritual sacru cu rolul de a indeparta raul si boala. Calusarii isi lovesc zgomotos calcaiele, ating pamantul si apoi se avanta in aer sfidand gravitatia. Miscarile rapide sunt acompaniate de strigaturi puternice si tainice, cu rol de a trezi la viata pe cel atins de magia ielelor.

calusarii_2Calusarii danseaza in jurul bolnavului, care se leagana in ritmul Calusului. Fiecare calusar trebuie sa treaca deasupra bolnavului si sa il atinga cu piciorul, “luandu-i” boala. Vataful nu intra in joc ci ramane deoparte supraveghindu-i pe ceilalti. Tot vataful este cel care desemneaza un calusar sa poarte boala celui pocit de iele. Calusarul ales este atins cu toiagul de catre Vataf iar apoi se prabuseste simbolic la sol, simuland un fel de transa in care se lupta cu magia ielelor.

Dansul calusarilor este alcatuit din trei secvente ceremoniale: Ridicarea sau legarea steagului – Juramantul, Jocul si Spargerea calusului.

1. Ridicarea Steagului – Juramantul este un ritual care marcheaza inceputul calusului. Initiatii “jura pe steag” ca vor pastra secretul calusului si accepta de buna voie sa intre in posesia ielelor, primind astfel puteri supranaturale. Pentru a evita influentele nefaste ale ielelor calusarii poarta la brau usturori si pelin, plante care se stie ca feresc de rau. Steagul simbolizeaza instrumentul ielelor si in niciun caz el nu trebuie atins de neinintiati. De asemenea, steagul nu trebuie sa lasat sa cada pentru ca odata ce atinge pamantul vraja este rupa iar ritualul este destinat esecului.

2. Urmeaza secventa jocului, care se desfasoara in gospodarii si poate dura pret de cateva zile. Dansul cuprinde “primirea calusului”, jocul propriu-zis si “comunicarile” Mutului. Jocul se incheie cu hora Calusului la care participa in special femei si copii. La sfarsit gospodarii platesc calusarilor, care la randul lor vand usturoiul si pelinul folosit in ritualul initial de ridicare a steagului.

3. Spargerea calusului este o secventa mistica, secreta, pe care calusarii o intreprind pentru a se elibera de juramant. Calusarii merg intr-un loc izolat pentru a finaliza ritualul si de a “ingropa” steagul. Vataful ii stropeste cu apa din “noua izvoare”, iar la genunchi le leaga curele cu clopotei. Calusarii formeaza un cerc, se roaga ca sa poate duce ritualul la bun sfarsit si apoi incep jocul.

Calusarii astazi

Si astazi calusarii mai danseaza, in special in satele din regiunea Moldovei. Dansul lor binefacator si-a pierdut din conotatia mistica si a devenit mai mult un spectacol vizual. Iubitorii de folclor romanesc iubesc dansul calusarilor pentru iuteala pasilor, voiosia cu care participantii tin ritmul jocului si nu in ultimul rand pentru ca miscarile dansatorilor spun o poveste. Binele invinge raul iar flacaii frumosi si dedicati unei traditii stravechi reusesc sa stinga magia ielelor. Intr-un fel calusarii sunt asemeni ielelor, doar ca dansul lor rapid nu parjoleste ci sfinteste pamantul.

Daca ti-a placut articolul, da de veste