Lupii din Paris

 

Les Loups de Paris – Lupii Parisului – au fost o haita de lupi care au terorizat Parisul si locuitorii sai in iarna anului 1450. In mod normal lupii Frantei secolului XV salasluiau in padurile din jurul orasului, unde obisnuiau sa vaneze. Ocazional, cand timpurile erau mai grele se aventurau pe la vreo ferma sa devoreze cate o oaie, dar in general nu prezentau nici un pericol pentru oameni. Dar iarna anului 1450 a fost deosebit de grea. Vanatul era aproape inexistent asa ca haita de lupi flamanzi nu a avut de ales decat sa faca din Paris noul lor teren de vanatoare.

Lupii au reusit sa intre in Paris prin bresele zidurilor orasului care erau foarte prost intretinute. Zidurile au fost ridicate la inceputul secolului XIII de regele Filip al II-lea al Frantei ca sa protejeze orasul de invadatori ( In cartierul Marais se mai pot vedea si astazi ramasite ). In acele timpuri pasnice, zidurile nu au mai fost intretinute, au cazut intr-o stare de degradare asa ca lupilor le-a fost usor sa intre. In lunga iarna a anului 1450 animalele au reusit sa omoare in jur de 40 de parizieni, aruncand orasului intr-o stare de panica. Problema lupilor era in 1450 subiectul numarul unul de discutie iar parizienii au pus chiar si o porecla liderului haitei numindu-l “Courtaud” care s-ar traduce in Bondocul.

Dupa cum se povesteste, cetatenii orasului s-au saturat sa fie asediati asa ca au venit cu un plan sa scape de Bondoc si de toata haita lui insetata dupa sange, odata pentru totdeauna. Un grup de pariezieni curajosi au ademenit si indemnat lupii spre insula izolata din centrul oraslui, Ile de La Cite, unde multimea a aruncat cu pietre si a strapuns haita in piata din fata Notre Damului.

Daca ti-a placut articolul, da de veste