A Girl Walks Home Alone At Night

 

Un film ca A Girl Walks Home Alone at Night e poezie lichida. Auzi cum iti curge prin vene pe ritmuri orientale care te imbata si te zapacesc. Regizoarea Ana Lily Amirpour reuseste un film care se apropie in liricitate doar de faimosul Only Lovers Left Alive al lui Jim Jarmusch.

O straina misterioasa aterizeaza in tristul Bad City, localizat intr-un Iran fictiv, si are sa schimbe destinul tanarului Arash, care isi intretine cu mari sacrificii tatal dependent de droguri. Arash desigur ca nu stie cine sau ce este ea, tanara interesanta si misterioasa pe care o intalneste intamplator in mijlocul noptii. Ea era invaluita intr-o burca neagra care ii flutura in vant atunci cand se plimba cu skate-ul si intr-un fel ciudat amintea de pelerina cu care se infasura Bela Lugosi in Dracula.

Fata…acea fata cu ochii migdalati conturati strident cu negru. Pe ea o intalnesti pe strada pe o alee intunecata. Si fii sigur ca daca dai nas in nas cu ea in miez de noapte atunci nu a fost o intamplare si ea te-a ales pe tine. Dar asta nu e neaparat un lucru bun, are sa afle traficantul de droguri Saeed. Nici luxul kitschos al locuitei sale si nici senzualitatea cu care isi misca soldurile pe ritmuri orientale nu au sa o fascineze pe ea. Nu ai sa stii daca ea priveste curioasa sau complet apatica catre prada Saeed. Ce ai sa afli cu siguranta e ca vanatorul e intotdeauna tacut. Tacut, senzual si intotdeauna flamand.

girl_vampire

Terenul ei de vanatoare…e anost, trist, un cadavru industrializat care aminteste de David Lynch si al sau Eraserhead. Oamenii sunt victimile propriilor vicii si adevarul e ca, cu toate ca prin vene inca le curge sange, sunt mai morti decat ea. Au murit demult si sunt fantome ale oamenilor care au fost candva. Tatal lui Arash traieste doar atunci cand heroina i se scurge prin vene, prostituata Atti e doborata de greseli comise in tineretea abia trecuta iar Saeed, e atat de neinsemnat incat tatuajele indraznete care ii acopera corpul nu fac decat sa produca un element umoristic involuntar. “Printesa” Shaydah, pentru care Arash obisnuia sa tunda iarba e desigur nu mai mult decat…nimic. O alta frumusete care se va ofili.

GIRLWALKS2-articleLarge

Arash insa e viu. Se imbraca precum James Dean in Rebel fara cauza si pateaza cu rosu un oras sumbru si gri. Poate ca de aia l-a ales ea. Fata, pentru ca intotdeauna o sa revenim la ea, are un spirit frantuzesc aparte. Tunsoarea bob, ochii accentuati si tricoul in dungi ii dau ceva din farmecul lui Audrey Hepburn.

A Girl Walks Home Alone at Night e o portie de delir, intr-o oarecare masura. E un western cu vampiri localizat intr-un trist oras fantoma. E un film care ofera o doza mare de girl power in contextul unei societati patriarhale opresive. Cu toate astea e o experienta dulce, suava si melancolica. De neratat!

Vezi trailerul aici:

Daca ti-a placut articolul, da de veste