Fotografia spiritista

 

Epoca victoriana e o resursa inepuizabila de povesti horror. Victorienilor le placeau atat de mult povestile despre lumea de dincolo, incat ocultismul si sedintele de spiritism au devenit pentru ei un fel de hobbie. Tableta ouija, de exemplu, a devenit populara ca fiind un fel de joc de societate pentru comunicarea cu spiritele. Dar cum scepticii au existat intotdeauna, victorienii pasionati de ocult au realizat ca au nevoie de dovezi clare pentru a demonstra existenta lumii de dincolo. Si ce dovada ar fi fost mai buna decat una evidenta, de care ochii unui sceptic nu ar fi avut cum sa se indoiasca? Asa s-a nascut fotografia spiritista.

Cum se materializeaza spiritele si din ce sunt facute

Mumler_(Lincoln)
Mary Todd Lincoln si fantoma sotului sau, Abraham Lincoln.

Mediumurile erau 100% sigure ca spiritele revin in lumea noastra printr-un proces asemanator nasterii, doar ca era vorba de o nastere spirituala. Ele trebuiau sa se materializeze din eter in ceva care avea o forma, o structura si de aceea apareau participantilor la sedinta ca un nor albicios dintr-o materie speciala numita ectoplasma. Mai mult, asemenea unui copil in pantec care e legat de mama prin cordonul ombilical, spiritele erau legate de medium printr-un fir foarte subtire, aproape invizibil. Cercetatorii vremii subliniaza importanta mediumului, caci el este cel care modeleaza ectoplasma dand spritului o forma umana. Baronul Albert von Schrenck Notzing, cercetator al fenomenelor oculte, a primit aprobarea de a extrage si analiza o bucata de ectoplasma. El afirma ca ectoplasma este un fluid incolor, inodor, cu urme de piele, carne, sputa si granulatii ale mucoasei. Atunci, daca spiritele se materializeaza pasul logic era surprinderea lor de catre lentila camerei de fotografiat.

Cum a inceput fotografia spirirtista

mumler
Celebra dubla expunere a lui Mumler.

In 1861, William Mumler, este primul care surprinde o prezenta neomeneasca intr-o fotografie. Fotografia a fost insa o dubla expunere accidentala, pe care Mumler nu a putut sa o explice pe moment. Examinand fotografia, Mumler si-a recunoscut un var mort in urma cu 12 ani si astfel, a devenit brusc un mare fan al ocultului si al sedintelor de spiritism. Un an mai tarziu, reusind sa manevreze bine tehnica expunerii multiple, Mumler s-a autointitulat medium in arta fotografiei si a inceput sa produca pe banda rulanta fotografii in care apareau..spirite. De asemenea, invatase sa foloseasca fotografii vechi ale decedatilor pentru a da spiritelor o forma cat mai umana si mai apropiata de cea a defunctului. In cele din urma, inselatoria a iesit la iveala, caci Mumler a surprins intr-o fotografie niste spirite ce apartineau unor persoane cat se poate de in viata.

Inselatoria continua

hudson
Expunere lunga a lui F.Hudson

Chiar si dupa demascarea lui Mumler, fotografia spiritista a continuat si a atras escroci chiar si mai talentati in aducerea spiritelor din lumea cealalta intr-a noastra. Fredrick Hudson a preferat metoda expunerii lungi in fotografia spiritista. El isi ruga subiectul sa stea nemiscat aproximativ un minut, iar fiica sa, imbracata in alb, se misca intre subiect si background creand un efect fantomatic.

Fotograful francez E. Buguet si-a facut un nume in cercurile selecte, ajutandu-i pe bogatasi, in urma unui onorariu frumos desigur, sa isi revada rudele decedate. Cu toate ca a fost demascat si a recunoscut inselatoria, Buguet a ramas cu o categorie de fani fideli, care nu se indoiau de autenticitatea fotografiilor sale.

Si totusi?

lord-combermere-ghost
Lord Combermere

Chiar daca majoritatea fotografiilor spiritiste sunt vizibil falsuri, exista si situatii care nu au putut fi explicate. In 1891,  Sybell Corbett, se afla la sora ei in Combermere Abbey, Cheshire, Anglia. S-a decis sa faca o fotografie cu biblioteca folosind o expunere de aproximativ o ora. Cat timp fotografia a fost facuta, nimeni nu a intrat in camera si cu toate astea apare slab vizibila silueta unui batran. Batranul nu era nimeni altul decat Lordul Combermere, care la momentul respectiv tocmai era ingropat. Fotografia celebra “Lord Combermere” a fost analizata de mai multi experti ai vremii si nu s-a descoperit nicio manevra de falsificare. Modalitatea in care aceasta fotografie a fost facuta sfideaza orice explicatie, chiar si in ziua de astazi.

Brown_lady
The Brown Lady

Una dintre cele mai celebre fotografii cu spirite este “The Brown Lady” din 1936, facuta in Raynham Hall, Norfolk, Anglia, de catre Captain Provand, un fotograf profesionist al vremii. In timp ce se aflau in conac, asistentul sau a relatat ca a vazut o aparitie coborand scarile, asa ca l-a directionat pe Provand (care nu vizualiza nicio aparitie fantomatica) sa faca fotografia. Rezultatul, aceasta fotografie celebra. Dubla expunere, o pata de grasime pe lentila, praf sau ceva de dincolo?

ghost_on_stairs_lg
The Greenwich Ghost

O alta fotografie celebra este “The Greenwich Ghost”, facuta in 1966 la  Queen’s House, Greenwich, Londra de catre RW Hardy. Chiar daca la momentul in care a fost facuta fotografia, Hardy a declarat ca nu a vazut nimic ciudat, la developare apare vizibila o silueta contorsionata care incearca sa urce scarile. Fotografia si negativul au fost examinate de mai multi experti si s-a exclus posibilitatea unei duble expuneri.

 

 

Daca ti-a placut articolul, da de veste