Elizabeth Bathory sau cum s-a varsat sange pe marele ecran

Anna Friel in Bathory

Elizabeth Bathory ramane unul din marile motive de inspiratie ale culturii horror contemporane. Frumoasa si mortala, imbracata doar in pletele-i intunecate si in sange, contesa este probabil prima femme fatale a istoriei. Dar trecand peste zecile de filme horror cu tenta erotica, am ales astazi sa va prezentam pelicule altfel. Ce preferati, Elizabeth personaj de poveste gothica sau femeie moderna a epocii renascentiste?

Countess Dracula (1971)

Departe de a fi un hit, Countess Dracula continua incercarile de experimentare si diversificare a universului Hammer si plaseaza filmul in sfera povestilor gothice.  Plecand de la legenda lui Elizabeth Bathory, filmul o are ca si personaj central pe Elizabeth Nadasdy (Ingrid Pitt), o contesa trecuta bine de prima tinerete, care descopera accidental ca sangele tinerelor virgine ii restaureaza temporar frumusetea de odinioara. Pentru a nu crea suspiciuni, isi asuma identitatea fiicei sale, Ilona, plecata de acasa la studii, inca din copilarie. Dar cum Ilona, (Lesley-Anne Down) vrea sa se intoarca acasa, Elizabeth are grija ca secretul sa nu ii fie divulgat si aranjeaza ca fata sa fie tinuta captiva intr-o coliba, la marginea padurii. Cum aparent nu mai exista niciun obstacol care sa o impiedice sa fie fericita, contesa isi retraieste tineretea si se indragosteste de chipesul Hussar (Sandor Eles). Problema e ca sangele intotdeauna cere sacrificiu, asa ca Elizabeth o sa aiba ceva obstacole de infruntat.

old_elizabeth
Elizabeth inainte de ritualul sangelui

Ce e confuz la Countess Dracula e in primul rand titlul, pentru ca in ciuda avalansei de filme cu colti din ani 60 si 70, Hammer incearca o abordare mai realista a unei povesti clasice despre sange si crime. Contesa Bathory, numita impropriu Dracula, nu este un vampir si nu se hraneste cu sange. Intamplarea face ca a invatat sa foloseasca un stravechi ritual de magie neagra iar rezultatul este uluitor: isi recapata tineretea pierduta. Si ce si-ar putea dori mai mult o femeie cu care anii au fost aspri si  i-au sters frumusetea de odinioara, acoperind-o cu riduri, zbarcituri si pete?

De ce mi se pare diferit de alte filme Hammer? Ei bine nu se concentreaza pe gore sau pe horror ci este 100% o poveste gothica. Pe de alta parte, este un gothic nou, mai realist si nu asa de liric ca in povestile inspirate din Edgar Alan Poe.

young_countess
Elizabeth si Hussar

Actiunea nu se concentreaza pe sentimentul de teroare pura si cum spuneam mai inainte, Countess Dracula nu este in definitiv un film de groaza. Eu l-am privit mai degraba ca un experiment inedit in care subiectul este o contesa batrana iar catalizatorul un ritual al sangelui. Ingrid Pitt e fantastica in rolul contesei Elizabeth si oscileaza bine intre cele doua chipuri si de ce nu personalitati diferite: cand tanara, frumoasa si increzatoare cand o cotoroanta acra si invidioasa. Daca totusi ar fi sa vorbim despre groaza, atunci aceasta izbucneste din efectul de bumerang al ritualului, iar momentele in care Elizabeth se trezeste din nou batrana creeaza panica si neliniste.

Báthory (2008)

Sa uitam putin ca e foarte usor sa o plasam pe Elizabeth Báthory intr-un film horror si sa incercam sa ne-o imaginam ca o personalitate istorica a vremii. E destul de greu sa facem asta, desigur fara sa ne gandim la fecioare torturate si la bai de sange, dar totusi, daca Elizabeth ar fi fost o victima a conspiratiilor nobililor unguri ai vremii? Cam asta isi propune sa demonstreze Báthory, o drama istorica in trei parti (Ferenc, Darvulia si Thurzo) scrisa si regizata de slovacul  Juraj Jakubisko.

Anna Friel in Bathory
Anna Friel in Bathory

Anna Friel e Erzsébet Báthory, o contesa pasionata de leacuri si medicina ce detine un spital improvizat in castel. Erzsébet e foarte apropiata de vrajitoarea Darvulia, care ii promite contesei un fiu si de asemenea, tinerete vesnica. Contesa insa, trebuie sa se sacrifice si are sa renunte atat la iubire cat si la reputatie. Pe masura ce anii trec, Erzsébet naste un fiu, iar baile cu ierburi rosii aromate, pregatite insasi de Darvulia, ii pastreaza frumusetea. Drama ei incepe la moartea sotului sau Ferenc Nádasdy, cand György Thurzó, “prieten” al decedatului, o cere in casatorie pentru a pune mana pe vastele proprietati ale familiei nobile Nádasdy. Contesa refuza si declaseaza inceputul sfasitului. Thurzó are grija sa raspandeasca zvonuri false despre baile contesei in sange si despre zecile de fete ucise si ingropate si curtea castelului.

Imagine din Bathory
Imagine din Bathory

Filmul o umanizeaza pe Erzsébet, care este in acelasi timp iubita, mama, conducator de exceptie si femeie moderna a epocii sale. Intreaga pelicula abunda in simbolism iar rosul, prezent in special in ierburile armotice din baia contesei, devine lait-motiv. Apropo, nu doar sangele e rosu! Cam asta e mesajul filmului si cam asa s-a nascut mitul care a transformat-o pe Bathory in cel feroce criminal in serie din toate timpurile.

 

Daca ti-a placut articolul, da de veste