De ce sa citesti Lenore Arras

Inainte sa va spun ce este Lenore Arras o sa ma intorc putin la originile Horror Romania. Cat de frumos e straniul romanesc si cu toatea astea parca ne lipsesc povestile. Desigur, avem basme, motivele populare, legendele despre strigoi, zburatori, varcolaci si iele, dar parca nu e suficient. Simt Romania ca o imensa paleta de culori cu care nu picteaza nimeni. Asa ca ma intreb, unde sunt scriitorii nostri contemporani de horror, gotic sau SF?

In aceasta luna vom vorbi despre literatura romaneasca horror sau gotic. Si da, ma refer la literatura  cat se poate de contemporana. Prin aceasta cale nu pot decat sa sustin initiativa campaniei #traiestefantastic care ne incurajeaza sa … citim romaneste. 🙂 Astazi o simpla degustare din Lenore Arras, publicata in volumul Ceasul Fantasmelor, autor Oliviu Crâznic, editura Crux Publishing in 2015.

ceasul_fantasmelorInainte de a vorbi de Lenore Arras trebuie sa va spun cateva cuvinte despre Oliviu Crâznic, pe care il vom cunoaste cat de curand intr-un interviu special, cu si despre literatura gotica si horror in Romania. Oliviu scrie gotic, horror si SF si da, este de-al nostru. Daca nu ati apucat sa cititi …şi la sfârşit a mai rămas coşmarul,  romanul  gotic cu care a debutat in 2010, va recomand cu caldura sa nu mai stati pe ganduri.

Si daca atunci cand am spus roman gotic va gandeati la povestirile cu aer putred si bolnav ale lui Edgar Allan Poe, atunci erati pe o pista buna. Aceeasi atmosfera o regasiti si in povestile lui Oliviu Crâznic, dar condimentata cu liricitatea lui Le Fanu, complexitatea lui Lovecraft si nu in ultimul rand, cu fascinantul straniu romanesc, de care va vorbeam la inceput.

Lenore Arras este o poveste fantastica in care eroul cauta sa razbune moartea frumoasei “Craite a Iernii”. Inceputul debuteaza fulgerator cu moartea lui Lenore Arras, cea care se afla sub protectia eroului. “Daca pana atunci fugisem, o facusem pentru a o proteja pe ea. Nemaiavand pe cine sa protejez de acum, sosise vremea sa fuga altii.” Ce urmeaza nu e doar o calatorie initiatica ci o lupta pe viata si pe moarte, adversarul fiind atat elementul uman cat si cel supranatural. Eroul sfideaza orice pentru a-si aduce la bun sfarsit misiunea. Moartea prematura, inocenta si iubirea pierduta cer razbunarea sangelui varsat.

Ce mi-a placut in mod special la Oliviu Crâznic e felul in care isi leaga cuvintele. Totul curge, iar fraza are o melodicitate aparte. O sa descoperiti cu surprindere cat de muzicala este trecerea de la termeni arhaici la neologisme. Numeroasele metafore si epitete descriptive creeaza o anume cinematografie a lecturii. Olviu Craznic te ajuta “sa vezi” perfect taboul gotic pe care il construieste. Iata un exemplu:

Peste zigzagul blasfemiator al rocilor plumburii si al zapezii mortuare, noaptea isi picura sclipind veninul dulce, iar aerul încremenit parea ca se solidificase deodata, opunand o rezistenta morbida inaintarii noastre în van.

Lenore Arras mi-a dat un sentiment de basm cult asa cum l-ar fi spus Bacovia sau Poe. In plus neologismele si elementele fantastice m-au dus cu gandul la un fantasy-SF atemporal. Nu am avut impresia aia clasica de a fost odata sau demult uitat ci mai degraba de univers alternativ.

Asadar, astazi va invit la lectura si un sfat –  daca sunteti fani ai romanului gotic, al horrorului sau fantasy-ului, trebuie neaparat sa il aveti in biblioteca pe Oliviu Crâznic.