Criminalul vampir din epoca de aur

 

Intre 1970 si 1971 Bucurestiul era terorizat de un criminal sangeros. Femeile erau ingrozite si se fereau sa iasa din casa dupa ora 21. Paisprezece atacuri au scris cu sange o pagina controversata din istoria Bucurestiului din “epoca de aur”. Ion Ramaru, criminal canibal, necrofil si violator, este probabil cel mai visceral criminal in serie roman din ultimele decenii.

O copilarie marcata de violenta

ion-ramaru_2S-a nascut in Corabia, judetul Olt. Copilaria lui Ion a fost marcata de episoadele extreme de violenta din familie. Tatal, Florea Ramaru, obisnuia sa isi bata cu regularitate copiii si sotia, care in cele din urma divorteaza de el.

In localitatea natala, Ion Ramaru isi construieste o reputatie proasta. Este un elev mai mult decat submediocru apoi are o aventura cu o minora, fata unui profesor. In cele din urma, la 18 ani, e acuzat de furt si condamnat.

In 1966, este admis la facultatea de Medicina Veterinara, unde ramane repetent de mai multe ori. Ceilalti studenti il evitau pentru ca manifesta un comportament straniu si violent.

Un an de teroare

Era noaptea de 8 aprilie 1970 cand Ramaru a comis prima crima. Elena Oprea era ospatarita la restaurantul Baneasa si se intoarcea acasa atunci cand a fost atacata. Indiciile relativ putine gasite la locul crimei sugerau un omor cu autor necunoscut. Dar pistele au inceput sa se contureze in noaptea de 1 iunie 1970, atunci cand a fost atacata Florica Marcu, a doua victima a sadicului Ramaru. Femeia era dansatoare la restaurantul Tusnad si a fost atacata in zona cimitirului Sfanta Vineri. Ramaru a abuzat-o sexual, a muscat-o in repetate randuri de fata si de coapse, a injunghiat-o de mai multe ori si nu in ultimul rand, i-a lins sangele de pe rani. Printr-un miracol, Florica Marcu a supravietuit, fiind salavata de un sofer de camion care trecea prin zona. Ion Ramaru se facuse din nou nevazut.

stockvault-knife131487 In lunile care urmeaza sadismul si setea de sange il imping pe Ramaru sa comita unele din cele mai oribile atrocitati. Bucurestiul era in soc. Mai multe femei sunt agresate sexual si amenintate cu moartea, dar printr-un noroc chior reusesesc sa scape cu viata. Din pacate, norocul nu i-a suras si Fanicai Ilie, care a fost ucisa si apoi violata in noaptea de 4 martie 1971.

Urmeaza asasinarea Gheorghitei Popa, probabil cea mai oribila crima comisa de Ion Ramaru. Victima a fost lovita de mai multe ori cu o bara metalica, injunghiata de nu mai putin de 48 de ori si partial sfasiata cu dintii.

Visceralitatea cu care fusese mutilat trupul Ghoerghitei Popa socase in aceeasi masura publicul larg si presa. Dar setea de sange a lui Ramaru nu se potolise. La scurt timp urmeaza alte tentative de viol si omor, dar de fiecare data victimele reusesc sa se salveze.

Adus in fata justitiei

In tot acest timp militia, ajutata de fiind de marturiile femeilor care supravietuisera atacurilor, construise deja portretul robot al Vampirului din Bucuresti.

Inidiciul edificator l-a constituit insa o adeverinta medicala gasita alaturi de cadavrul Mihaelei Ursu, victima ucisa in noaptea de 4 mai 1971. Adeverinta provenea de a cabinetul neuro-psihiatrului Octavian Ieniste. Au fost analizate toate cele 83 de scutiri eliberate de Ieniste studentilor. Cercul s-a restrans si in scurt timp s-a ajuns Ion Ramaru, student in anul III la Medecina Veterinara.

stockvault-barbed-wire-wall121527

Pe 27 mai militia il aresteaza pe Ramaru. Urmeaza o ancheta la finalul careia tanarul si-a recunoscut crimele. Surprinzator sau nu, in ancheta apare invocat si Florea Ramaru, tatal lui Ion, despre care s-a presupus ca stia de crimele fiului sau dar ca l-ar fi protejat, refuzand sa il denunte. Nu au existat insa suficiente dovezi care sa il acuze pe Florea Ramru de complicitate la crime.

Ion Ramaru a primit pedeapsa capitala, fiind executat pe 23 octombrie 1971. Inainte de a fi executat l-a acuzat pe tatal sau, sustinand ca acesta este singurul vinovat pentru comportamentul sau deviant. A fost ingropat in spatele Fortului 13 al vechii inchisori Jilava, intr-un mormant anonim.

Surpriza adevarata in cazul Ramaru a venit un an mai tarziu, pe 23 octombrie 1972, atunci cand Florea Ramaru si-a dat ultima suflare. Trupul sau a fost adus la Institutul Medico-Legal din Bucuresti pentru autopsie si aici s-a descoperit cu stupoare ca era autorul a patru crime cu autor necunoscut, crime ce datau din 1944.

Setea de sange, comportamentul deviant si apetitul pentru violenta bruta, au trecut din tata in fiu. Mostenirea groteasca a format doua generatii de criminali in serie. Inchidem aici dosarul Ramaru… tata si fiu.

Daca ti-a placut articolul, da de veste