Cele mai frumoase cimitire ale lumii

 

Nu trebuie sa fii neaparat un membru al familiei Addams ca sa te bucuri de o plimbare prin cimitir. In definitiv cimitirele, trecand peste substratul macabru, sunt un exemplu superb de muzeu in aer liber. Imaginati-va morminte gotice victoriene la umbra ciresilor infloriti sau a teilor seculari. E aproape un peisaj romantic. Daca v-am trezit macar un pic cheful pentru o altfel de plimbare intr-o zi insorita de primavara, iata lista celor mai frumoase cimitire ale lumii.

Cimitirul Vesel, Sapanta, Romania

sapantaNu se putea sa incepem lista cimitirelor frumoase fara cel de la Sapanta, judetul Maramures. Daca nu l-ati vizitat niciodata nu pot sa va intreb decat ce mai asteptati? Mormintele colorate vesel, impodobite cu  picturi reprezentand scene din viata persoanelor decedate, ne aduc aminte ca nu e bine sa luam viata atat de in serios. Nici macar moartea. Putin umor parca face orice un pic mai bine, nu-i asa?

 Vechiul cimitir evreiesc, Praga, Cehia

praga_cimitirPeste 12.000 de pietre funerare, inghesuite unele in altele, unele datand chiar din secolul al XV-lea, amintesc de o veritabila calatorie in timp. Aici clepsidra anilor parca a incetat sa se scurga chiar din vremea rabinului Judah Loew ben Bezalel, ingropat aici, despre care se povesteste ca ar fi creat Golemul din clei.

Cimitirul Aoyama din Tokyo

Aoyama Cemetery Sakura TokyoMorminte de samurai, sefi de stat, politicieni, generali pana la scriitori si artisti, toate impodobite in hanami (perioada a anului cuprinsa intre martie si inceputul lui mai) de ciresi infloriti. Aoyama straluceste in alb si roz aprins. Mormintele sunt ninse in petale de ciresi, transformand cimitirul din Aoyama intr-una din locatiile favorite ale turistilor.

Highgate Cemetery, Londra

highgate_2Despre magia cimitirului Highgate, v-am mai povestit. Dar nu am vrea sa il vizitati strict pentru ca musteste de povesti de groaza ci pentru ca este cu adevarat unul din cele mai frumoase cimitire din lume. Mormintele gotice si aleea egipteana, cu arhitectura lor deosebita, fac din Highgate una din comorile Londrei si totodata un sanctuar de liniste si frumusete. Tocmai potrivit pentru o plimbare la amiaza.

Manastirea si cimitirul Novodevichy din Moscova

NovodevichyCimitirul si manastirea Novodevichy, construita in secolul XVI, reprezinta cea de-a treia atractie turistica a Moscovei. Cimitirul a fost inaugurat in 1898 si a devenit un loc de odihna select in 1930, atunci cand aici au fost aduse ramasitele scriitorului Anton Chekhov. Printre celebritatile ingropate in Novodevichy, ii amintim si pe liderii politici  Nikita Khrushchev si Boris Yeltsin.

Cimitirul Xoxocotlan, Oaxaca, Mexic

The old cemetery decorated for Day of the Dead festival known in spanish as Dia de Muertos at October 31, 2013 in Xoxocotlan, Mexico.Probabil ca nu exista niciun loc in lume mai frumos in noaptea de 31 Octombrie, ziua mortilor, decat cimitirul Xoxocotlan. Localnicii isi celebreaza mortii cu veselie si in noaptea dedicata loc, vin in cimitir impodobind mormintele cu flori si lumanari. Petrecerea continua cu muzica, dans si cosuri de picnic chiar printre mormintele stramosilor. Veselia este atat de contagioasa incat probabil ca si mortii zambesc, de acolo din cer.

Cimitirul General, Santiago, Chile

Cimitirul_GeneralCimitirul General din Chile este cel mai mare cimitir din America de Sud, adapostind peste 2 milioane de morminte. Fiind atat de vast, multe morminte se gasesc construite la suprafata, in stiva, unele peste altele.  Cam la fiecare colt al aleilor principale o sa intalniti vanzatori si alti diversi comercianti, care creeaza impresia ca Cimitirul General nu e chiar un cimitir ci mai degraba un mic orasel.

Pere Lachaise, Paris

Pere-Lachaise

Jim Morrison, Edith Piaf, Marcel Proust, Oscar Wilde, Frederic Chopin, Honore de Balzac, Gertrude Stein, Moliere si Delacroix reprezinta doar o foarte scurta lista a mormintelor celebre din Pere-Lachaise. Dar nu doar celebritatile ingropate aici ii aduc lui Pere Lachaise reputatia de cel mai vizitat cimitir din lume. Pietrele funerare sunt fara prea multa exagerare opere de arta.

Cimitirul St. Louis No. 1, New Orleans

new_orleans

Fondat in secolul XVIII, St. Louis Cemetery No. 1 este cel mai vechi cimitir din New Orleans. Mormintele se afla la suprafata deoarece New Orleans este situat sub nivelul marii iar inundatiile reprezentau in trecut o problema frecventa. Cel mai celebru mormant din St. Louis Cemetery No. 1 este cu siguranta cel al celebrei preotese voodoo Marie Laveau.

Cimitirul Recoleta, Buenos Aires, Argentina

la_RecoletaConstruit in 1822 in cartierul select Recoleta, cimitirul cu acelasi nume asigura locul de odihna vesnica pentru sefi de stat, generali, oameni de stiinta si artisti. Cel mai celebru “locatar” este prima doamna, Evita Peron, al carei mormant relativ modest, este vizitat zilnic de turisti din toate colturile lumii.

 

Daca ti-a placut articolul, da de veste