Cele mai celebre mistere ale omenirii

Există un loc care înghite din senin vapoare sau avioane, există criminali diabolici a căror identitate rămâne și astăzi necunoscută, există oameni a căror existența este însăși o enigmă și evenimente istorice consemnate ca fiind absolut inexplicabile. În câte nopți ați adormit gândindu-vă la ceea ce este aparent fără explicație? De câte ori ați încercat să găsiți piesele ascunse în ceea ce pare de nedeslușit? Dacă mintea voastră este însetată de mai mult vă oferim o listă o cele mai celebre mistere ale omenirii.

Stonehenge

Stonehenge

Stonehenge este un monument neolitic construit din piatră masivă, localizat în Salisbury, Anglia. Aproape toată lumea a auzit de Stonehenge dar aproape nimeni nu știe să răspundă la două întrebări fundamentale: cum a fost construit și ce este cu adevărat. Bucățile masive de piatră care alcătuiesc construcția se găsesc într-un singur loc în Anglia, mai exact în Preseli Hills în nordul Pembrokeshire, aflat la mai mult de 220 de km de Salisbury. Și atunci cum au reușit strămoșii druizilor să transporte acești coloși cu o greutate medie de 500 kg pe o distanță atât de mare? Nu se cunoaște nici ce este Stonehenge cu adevărat. Având în vedere că monumentul ii precede pe druizi cu aproximativ 2000 de ani nu putem vorbi de un templu. Cel mai probabil putem concluziona că este un lăcaș sacru pentru o civilizație încă necunoscută.

Cine a fost Jack Spintecătorul?

Jack Spintecatorul

În 1888 o serie de crime brutale zguduie Londra. Trupurile mutilate a cel puțin cinci prostituate sunt găsite în jurul regiunii Whitechapel, situată în zona de est a orașului. Criminalul, și astăzi necunoscut, trimite o serie de scrisori morbide către poliție și se autointitulează Jack Spintecătorul (Jack the Ripper in original). Cadavrele erau ciopârțite cu o precizie chirurgicală, ceea ce a lansat, pe bună dreptate ipoteza cum că Jack ar fi avut expertiză medicală. Să fi fost Jack doar un oarecare, un aristocrat care ținea să pedepsească femeile din clasa de jos sau să fi fost chiar o femeie?

Atlantida, orașul pierdut

Atlantida

Filozoful grec Platon menționează un oraș preistoric localizat în Oceanul Atlantic, oraș care în cele din urmă a fost înghițit de ape. Atlantida, căci acesta este numele orașului, servea drept casă pentru o civilizație avansată, care cucerise o bună parte din Europa și chiar din Africa. Dar Atlantida a fost ștearsă din existență înainte de a putea lăsa urme. Cu toate că mulți sunt de părere că Platon pur și simplu a spus o poveste, există și cei care susțin contrariul. Însuși Platon afirmă în Critias că Atlantida nu este o închpuire, ci o poveste reală.

Monstrul din Loch Ness

Loch Ness

Criptozoologia în sine este un mister, dar am ales să vorbim despre cel mai celebru monstru. Știința respinge în general existența animalelor fabuloase. Monstrul din Loch Ness, Bigfoot, Yeti, oamenii mari sunt cu toții personaje de poveste dar cu toate astea avem secole de mărturii. Și de aici un mare semn de întrebare – dacă știința declară falsuri acele dovezi pe care încă nu le poate explica? Primele mențiuni privind aparițiile monstrului din Loch Ness datează din 565 și continuă secole de-a rândul, până în prezent. În 2014, Apple Maps surprinde prin satelit o imagine a unei “umbre” lungi de aproximativ 30 de metri la suprafața lacului.

Vaporul fantomă Mary Celeste

Mary Celeste

Despre Mary Celeste am vorbit pe larg aici, dar este imposibil să nu o includem într-un top al cele mai celebre mistere ale omenirii. În 1872 ajunge în golful Gibraltar vasul Mary Celeste. Înainte de a fi găsit de echipajul unui alt vas, Dei Gratia, Mary Celeste plutea fantomatic pe apele Atlanticului. Echipajul se evaporase împreună cu barca de salvare, dar vaporul și încărcătură transportată erau intactate. Ce a determinat echipajul să înfrunte moartea și să părăsească puntea în mijlocul oceanului? Răspunsuri clare nu există, doar presupuneri – extratereștrii, sirene, călătorii în timp, o inexplicabilă revoltă la bord sau explozii cauzate de alcoolul transportat în butoaie făcute dintr-un lemn poros?

Tamam Shud

Tamam Shud

În decembrie 1948, pe o plajă din sudul Australiei este descoperit un cadavru neidentificat. În buzunarul pantalonilor este găsit un bilet cu un mesaj criptic Tamam Shud, ceea ce înseamnă “s-a sfârșit” sau “s-a terminat”. Pagina găsită în buzunar provine din opera Rubaiyat a poetului de secol XII, Omar Khayyam. Au existat numeroase speculații în legătură cu identitatea bărbatului și evenimentele care au dus la moartea acestuia.  Până în prezent cazul rămâne neelucidat iar cauza morții necunoscută.

Ce se întamplă în Triunghiul Bermudelor

Triunghiul Bermudelor

Triunghiul Bermudelor este o zonă triunghiulară, localizată în Oceanul Atlantic între Insulele Bermude, Puerto Rico și Fort Lauderdale, Florida. Zona asociată cu un număr impresionat de dispariții și activități paranormale. Reputația celebra de loc rău în sine a apărut în 1945 când 5 avioane ale armatei au dispărut fără urmă în timpul unei furtuni. Dar aura de mister țesută în jurul Triunghiului este mult mai veche. Chiar și Cristofor Columb a menționat “lumini ciudate la orizont” în zona Triunghiului Bermudelor. Extratereștrii, un portal către o altă dimensiune, reminescențele vechii Atlantidei? Oare ce să facă instrumentele de navigație să o ia razna și să “înghită” fără urme avioane și vapoare.

Celebra crimă Black Dahlia

Black Dahlia

Elizabeth Short a fost o actriță americană care din păcate și-a câștigat celebritatea într-un mod cât se poate de sumbru. Ea este Black Dahlia, victima uneia dintre cele mai grotești crime din secolul XX. Trupul lui Elizabeth a fost descoperit pe 15 ianuarie 1947 în parcul Leimert, din Los Angeles. Fusese mutilată și tăiată în două în jurul taliei. Avea doar 22 de ani atunci când a murit. A fost crima Dahliei premeditată sau doar victima aleatoare a unui maniac? Răspunsurile bineînțeles, nu se cunosc și Black Dahlia rămâne una din cele mai celebre crime nerezolvate.

Inexplicabilele cercuri din recolte

Cercuri in recolte

Cercurile din recolte sunt un fenomen atât de popular în Statele Unite încât există și o specializare în asta. Da, ați citit bine, un cereologist (nu cred că există termenul în limba română) este  o persoană care studiază autenticitatea cercurilor apărute peste noapte în recoltele de cereale. Dar ce sunt aceste celebre cercuri? Tipare geometrice elaborate apar în lanurile de cereale. Fermierii sunt de cele mai multe ori stupefiati și cred că explicația vine de undeva din spațiu. Să fie farse elaborate sau extratereștrii sunt cu adevărat de vină?

Ciudata epidemie a “dansului” din 1518

Epidemia dansului

În Strasbourg, în 1518, o femeie a început să danseze nebunește în mijlocul străzii. Ziua s-a transformat în noapte și apoi noaptea în dimineață, dar femeia a continuat să danseze. Ceea ce e și mai ciudat e că alți 34 de oameni, care o văzuseră întâmplător dansând, i s-au alăturat. Peste o luna, pe străzile din Strasbourg dansau nu mai puțin de 400 de oameni. De ce dansau cei din stradă până la epuizare sau chiar moarte? Cum se transmitea “microbul” dansului și cel mai important, ce se întâmpla cu adevărat? Preoți și medici au încercat să oprească această “epidemie” dar nimic nu a funcționat. În cele din urmă, dansul s-a oprit la fel de inexplicabil cum și începuse, iar viața și-a reluat ciclul normal.