Cele mai bune afise de filme horror

 

Cum te convinge un film sa il vizionezi? Inainte de trailere exista afisul, chint-esenta aia intr-un cadru care trebuia sa iti dezvaluie inima peliculei. Cate afise au reusit sa faca asta? Mai mult, cate afise mai reusesc asta in epoca in care Photoshopul umbreste imaginile digitale cu detalii plastice care probabil nu isi au locul si ingreuneaza compozitia? Astazi vorbim despre arta afiselor de filme horror, asa cum se facea odata, parcurgand decenii, pana in prezentul digital.

Dracula Has Risen from the Grave

dracula_has_risen_from_the_grave

Filme cu Dracula au fost cu siguranta o duzina, dar afisul niciunuia nu il depaseste in senzualitate pe cel de la Dracula Has Risen from the Grave. Un afis sexy, cu o nota erotica aparte si doar un strop de culoare. Daca as fi fost barbat in anii 60 si fan al voluptoasei Brigitte Bardot, cu care actrita Veronica Carlson imi aduce izbitor de mult, as fi urmarit cu siguranta Dracula Has Risen from the Grave.

Evil Dead

evil_dead

Evil Dead a cam rescris tiparele in care se incadrau filmele horror. Era 1981 si afisul de mai sus promitea cel mai feroce si mai original film horror al anului. O victima era transa catre mormant de o mana putrezita. Sa fie un alt film cu zombii, care devenisera extrem de populari dupa Night of the Living Dead si Dawn of the Dead? Mie afisul imi inspira creaturi ceva mai inteligente si mai malefice decat banalii morti vii. Si asa a si fost!

Jaws

jaws

Afisul de mai sus e atat de iconic incat in ziua de azi a aparut si pe tricourile pentru copii de la H&M. Nu cred ca mai are nevoie de prezentare pentru ca toata lumea stie povestea rechinului ucigas, dar posterul de mai sus se incadreaza perfect in ideea mea de imagine chint-esenta a intregii pelicule. O victima care inoata fara grija in apele aparent calme ale oceanului. Din adancuri insa, pandeste monstrul.

Poltergeist

poltergeist_poster

E imposibil ca afisul de mai sus sa nu iti lase o impresie grava ca ceva e nelalocul lui. Ceva urmeaza si nu miroase a bine. Poltergeist a socat in primul rand printr-un afis care transmite neliniste. Scena ilustrata nu mai are sens sa spun ca e probabil cea mai celebra scena din film. Concluzia, un afis ca la carte!

Re-Animator

re-animator

Herbert West are pe umeri un cap stralucit…si inca unul pe birou! 🙂 Cat de bine rezuma acest citat celebra comedie horror din 1985! Afisul Re-Animator, realizat in stilul unei coperti de benzi-desenate, nu face decat sa accentueze zambetul produs de citatul motto.

Suspiria

suspiria

Rosu, acel rosu din Suspiria…Tapetul din scoala de balet era de un rosu apasator, coridoarele erau scaldate intr-o misterioasa lumina rosie iar sangele…sangele, care curgea in valuri, ramane cea mai vie amintire la finalul filmului. Cat de bine surprinde atmosfera afisul de mai sus!

Excision

excision

Ma credeti ca am ales acest horror strict pentru ca mi-a placut afisul? Il gasesc ciudat, burghez, sofisticat si per ansamblu total nebun. Surpriza e ca exact asa e si protagonista acestui horror indie, o tanara aspiranta la o cariera in medicina care ajunge sa ia niste decizii, sa le spunem cel putin bizare. Un film cu o atmosfera demna de o productie David Lynch si un afis pe masura de ciudat.

Rosemary’s baby

rosemary-s-baby

Nu stiu ce imi trezeste un sentiment de neliniste mai pronuntat atunci cand privesc acest afis. Sa fie ceata verde, silueta sumbra a caruciorului sau figura imobila a lui Rosemary care priveste in gol? Ceva e cu siguranta in neregula cu bebelusul lui Rosemary iar afisul ma intriga sa aflu ce.

Grace

grace

Simplu si cu toate astea de efect. Nu e nevoie de gore sau elemente grafice complexe pentru a sugera ca ceva cu totul bolnav se intampla cu Grace. Si daca nu stiti cine e Grace atunci biberonul, despre care va asigur ca nu contine suc de rosii, sugereaza tot.

The Cabin in the Woods

cabin_in_the_woods

Afisul The Cabin in the Woods, pleaca de la picturile lui M. C. Escher, si ne transmite ca de fapt…nu stim nimic. Asta e exact ideea promovata de film, pelicula non-conformista si originala, care sterge cu buretele tot ce credeati ca stiti despre filmele horror si clisee in general.

The Exorcist

the_exorcist

Se intampla ceva infiorator in camera micutei Regan. Lumina puternica ce inunda strada in miez de noapte il ingheata pe parintele Karras, cel care urmeaza sa faca exorcizarea. Sa fie oare demonul Pazuzu o provocare prea mare? Din afis asa pare. Ca o nota, afisul e misterios si subtil si nu tradeaza sub nicio forma scenele grafice din Exorcistul, scene care au socat publicul in anii 70.

Drag me to Hell

drag_me_to_hell

Afisul Drag me to Hell interpreteaza la propriu imaginea care iti vine in minte atunci cand pronunti numele filmului. Si un pic de sinceritate intr-o lume plina de subtilitati e intotdeauna bine venita. Un afis onest, corect si cutremurator introduce un film pe masura!

Carnival of Souls

carnival_of_souls

Pe cat de mult mi-a placut Carnival of Souls pe atat de mult ador si afisul. Ma duce cu gandul la o carte veche, poate o poveste gothica de inspiratie Edgar Allen Poe. Adevarul e ca afisul tradeaza ca filmul e povestea unei domnite la ananghie, dar suprizele se ascund in colturi in care initial nu ai privit. Asa-i ca la inceput ati trecut cu vederea masina care se scufunda in apa?

Daca ti-a placut articolul, da de veste