Ce s-a intamplat in 2017?

Nu e nicio indoiala ca 2017 a fost anul “regelui”. Stephen King s-a bucurat de un succes enorm, mai ales datorita noii ecranizari IT, care s-a propulsat detasat in topuri, ca filmul horror cu cele mai mai incasari din toate timpurile. Dar 2017 a fost mai mult decat atat. Sa facem o retrospectiva:

Ce-am vazut in 2017

bill_pennywise2017 a fost un an fantastic pentru horror. Cum spuneam si mai sus, IT a devenit filmul horror cu cele mai mari incasari din toate timpurile si este fruntas in clasamentul filmelor de succes de anul trecut. Nu e de mirare. Adaptarea lui Andy Muschietti, ceva mai fidela cartii omonime dar mult mult mai infricosatoare, a reusit sa ridice parul maciuca atat criticilor de film cat si publicului larg iar din Pennywise a facut un adevarat fenomen. Si daca tot vorbim de King, mentionam si celelalte adaptari ale sale aparute in acest an: Gerald’s Game, 1922, The Dark Tower si miniseriile The Mist si Mr Mercedes.

get_outSe intampla foarte rar ca un film horror sa intre in lumina reflectoarelor in competia pentru Globurile de Aur sau mult ravnitele Oscaruri. Dar momentan toate sansele par sa ii surada controversatului Get Out, o satira horror infioratoare despre rasism. Debutul regizoral al lui Jordan Peele e ca o picatura rece de sudoare, o palma peste spate, o scuturare buna care pune intrebari in legatura cu problemele rasiale, toleranta si “normalitate” in ziua de azi.

Cum 2017 a fost in primul rand un an proaspat si original amintim si de Happy Death Day, un fel de Groundhog Day horror, dar optimist si frumos in felul lui ciudat, si It Comes at Night, un film atat de rece si taios incat o sa te bantuie mult dupa prima vizionare.

Tot in 2017 s-au facut 25 de ani de cand David Lynch termina de spus cea mai bizara si mai lirica poveste a sa, Twin Peaks. Ne-am bucurat nespus ca s-a tinut de cuvant si a reluat povestea, de aceasta ceva mai criptica si mai rascolitoare.

Ce-am citit in 2017

Si aici va fi vorba tot despre familia King. Stephen King si fiul sau Owen au scos in colaborare Sleeping Beauties. Ceva se intampla cu femeile atunci cand adorm. Trupul lor se imbraca intr-un cocon, asemenea omizilor inainte sa devina fluturi, iar daca sunt deranjate sau trezite din somn, isi pierd umanitatea si devin fiinte animalice, brutale si violente. Se pare ca barbatii ar fi condamnati la extinctie daca nu ar exista Evie. Doar ea nu e afectata.

Si Joe Hill, celalalt fiu al lui Stephen King, a venit cu o carte noua Strange Weather, antologie formata din patru povesti ingenioase si cat se poate de infioratoare. Snapshot e povestea unui adolescent din Silicon Valley care e terorizat de un aparat polaroid ce sterge amintirile, Aloft o experienta inspaimantoare despre un salt cu parasuta si o aterizare fortata, Rain ne prezinta o altfel de apocalipsa, care vine sub forma unei ploi cu cristale taioase iar Loaded e despre un gardian oarecare care devine peste noapte erou dupa ce opreste un masacru, dar afla cu odata cu faima vine si degradarea mintala.

O retrospectiva trista

Am varsat si cateva lacrimi in 2017 pentru ca i-am pierdut pe George Romero, parintele incontestabil al filmelor cu zombii de prin 1968 incoace, si pe Tobe Hooper, care ne-a inradacinat in sange teama de fierastraie electrice si de masti facute din piele umana, de cand cu The Texas Chainsaw Massacre. Oftam si mergem mai departe. Ne bucuram ca i-am cunoscut si promitem sa le savuram intotdeauna filmele.

Acestea fiind spuse, intram in noul an cu multa pofta de horror. Presimtim ca va fi un an bun!