Cazinoul din Constanta

O cladire impozanta, construita in stil Art Nouveau, straluceste in perfecta paragina pe faleza din Constanta. Cazinoul din Constanta, asemanat pe buna dreptate cu un dric, ascunde intre peretii daramati numeroase povesti despre pierzanie si disperare, incheiate de cele mai multe tragic, in valurile care ii biciuiesc si acum fundatia erodata.
Furtunile iscate parca din senin vorbesc in valuri despre cei care si-au jucat aici averea si au pierdut totul, gasindu-si singura alinare in apele involburate ale Marii Negre.

Cazinoul care seamana cu un dric

Frumoasa cladire aflata pe bulevardul Regina Elisabeta, exact pe faleza, a fost proiectata de arhitectul Daniel Renard, primul contract incheiat datand din 23 iulie 1903. Daniel Renard, roman dupa mama dar elevetian din partea tatalui, se poate lauda si cu alte proiecte grandioase cum ar fi Pavilionul restaurant din fata Cazinoului, actualul Acvariu, Hotel Regina (Intim), Hala Pietei si biserica din Harsova. Fundatiile cazinoului ai fost modificate de trei ori, dar la 15 august 1910, cazinoul este inaugurat in prezenta Principelui Ferdinand.

cazinou_2

In pofida grandorii si a designului non-conformist, au existat voci care au afirmat cu tarie ca, privit de sus, emblema orasului seamana cu un dric, iar ferestrele au formă de mormant.

In tipul primului razboi mondial, cazinoul a fost folosit pe post de spital de campanie. Pe 19 noiembrie 1917, cazinoul devine iarasi functional. Urmeaza perioada interbelica, cea mai stralucitoare si mai frumoasa din istoria cazinoului. Mai mult, in 1922 Primaria a inceput constructia unui pavilion-restaurant in fata cazinoului, constructie care astazi functioneaza ca si acvariu.

Din pacate, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, frumoasa cladire are de suferit de pe urma bombardamentelor. Este renovat in 1951 cu ajutorul detinutilor politici. Ultima data cand au fost facute lucrari de restaurare a fost intre anii 1986 – 1988. Dar asta era acum in urma trei decenii. Cazinoul se degradeaza treptat, iar valurile furioase care il erodeaza neincetat ii iau treptat din stralucirea de odinioara.

Cazinoul pierzaniei

Ca orice cladire veche si frumoasa si Cazinoul din Constanta ascunde nenumarate povesti tragice. Se pare chiar ca inca de la “nastere” cazinoul ar fi fost incununant de tragism. Legenda spune ca ar fi fost construit de un navigator care a pierdut o fata, de varsta foarte frageda. Astfel ne-am putea explica bizara forma de dric pe care o are cladirea.

cazinou_3

Se stie ca un cazinou este piaza rea, dar cel din Constanta se pare ca a adus inexplicabil de mult ghinion celor care aveau ca viciu jocurile de noroc. Multi si-au pierdut aici intreaga avere si cuprinsi de disperare s-au aruncat in valurile furioase ale marii. Sufletele lor inca nu si-au gasit odihna iar in timpul furtunilor vaietele lor sunt purtate de valurile care biciuiesc nemilos faleza.