Carti cu zombii pe care trebuie sa le citesti

 

Incet incet vampirii, mortii frumosi cu colti de fiara si ten de portelan, incep sa piarda suprematia in clasamentul monstrilor din horror. Nu spun ca vampirii clasici vor fi vreodata penibili sau mai putin fascinanti, dar explozia de literatura young-adult din ultimii ani a supra-saturat piata. Parca am ajuns sa fim sufocati de povesti cu tenta romantata despre simplii muritori care ajung sa imblanzeasca bestiile cu colti, sa le puna lesa si sa ii dreseze.

Recent, alte creaturi, mai simple, dar de o mie de ori mai periculoase, incep sa cucereasca plaiurile horror. Zombii nu au inteligenta seculara, un sex-apeal aparte si nici o frumusete salbatica si cadaverica, da de…sunt morti si destul de putreziti. Dar zombii sunt multi si sunt flamanzi si impreuna au sa inceapa sfarsitul lumii. Cum te-ai descurca tu daca ar veni sfarsitul lumii si mortii s-ar scula din groapa si ar merge? Aceasta intrebare pare sa intrige latura mai intunecata a culturii pop contemporane si avantajul e ca si literatura a inceput sa fructifice. Azi va prezentam carti cu totul si cu totul despre zombii si lumi post-apocaliptice. Credeti-ne, merita sa le aveti in biblioteca. Daca nu, macar pe e-book.
day_by_day

Day by Day Armageddon – J. L. Bourne

Apocalipsa a inceput. Mortii incep sa cucereasca Pamantul. Sunt sigura ca va e familiar scenariul. Day by Day e probabil cea mai sincera poveste pe care am citit-o in ultimul timp si urmareste relatarile zilnice din jurnalul unui supravietuitor. De ce sa cititi Day by Day? Pentru ca e la propriu un jurnal si nu o naratiune scrisa la persoana I. O sa gasiti sublinieri, taieturi si tot felul de anotari suplimentare. Garantez ca J.L. Bourne o sa va teleporteze exact in mijlocul sfarsitului. Voi ce ati face ca sa supravietuiti?

pacient_zeroPatient Zero – Jonathan Maberry

Patient Zero pleaca de la o amenintare foarte reala – terorismul. Cu totii stim urmarile atacurilor armate, a masacrelor si a deturnarii de avioane, dar daca teroristii ar detine si altfel de arme? Joe Ledger o sa observe surprins ca teroristul Javad Mustapha, pe care tocmai l-a impuscat mortal, nu prea vrea sa stea mort. Asa incepe povestea pacientului zero. Urmeaza proiecte ultra-secrete ale guvernului si o misiune pe muchie de cutit. Ce s-ar intampla daca teroristii ar folosi acelasi instrument de reanimare asupra tuturor? Cat de aproape ar fi sfarsitul absolut?

 

the_first_days

As the World Dies – Rhiannon Frater

Stiti ce ingrediente merg ca unse intr-o poveste cu zombie: umorul negru si gore-ul. As the World Dies este o trilogie (The First Days, Fighting to Survive si Siege) despre zombii, sange, mate si ceva comic de situatie. Actiunea urmareste povestea a doua necunoscute, Jenni si Katie, pe care soarta le reuneste in conditii cat se poate de nepravazute. Cele doua au sa strabata Texasul pentru a-l recupera pe fiul cel mare al lui Jenni iar aventura lor e un fel de Thelma si Louise, mai chic si mai exploziva, doar e cu arme si cu multi zombii.

breathers

Breathers: A Zombie’s Lament – S.G. Browne

Am vorbit si vom vorbi in continuare despre apocalipsa zombie si despre cum reusesc putinii supravietuitori sa se agate de viata si de umanitate, sa treaca peste noapte si sa vada un nou rasarit. Breathers: A Zombie’s Lament spune STOP si de la capat. Suntem niste egoisti pentru ca ignoram…si celalalt punct de vedere. Viata unui zombie modern sa stiti ca nu e deloc usoara. De cand a devenit un cadavru ambulant Andy Warner se vede obligat “sa traiasca” in pivnita parintilor sai, e privat de tehnologia moderna si in plus se simte destul de singur. Dar lucrurile au sa se schimbe atunci cand ii cunoaste pe Rita, o sinucigasa care se hraneste cu cosmetice, si pe Jerry, victima unui accident de masina, iremediabil indragostit de pornografia renascentista.
Warm_Bodies

Warm Bodies – Isaac Marion

Si daca tot suntem la altfel de povesti cu zombii, sunt absolut convinsa ca ati auzit de Warm Bodies. R e un zombie singuratic care isi duce traiul zilnic intr-un aeroport, alaturi de alti morti vii. Cu toate astea ceva la R e diferit, sufera de un fel de criza…a omului mort. Incearca sa isi aduca aminte aspecte ale vietii de dinainte, cuvinte, imagini, propria identitate, dar cu toate astea conexiunile celulelor cenusii refuza sa se initieze. Cu toate astea R mediteaza mult asupra vietii de…mort, asculta Sinatra si incearca sa socializeze. Totul are sa se schimbe atunci cand o va cunoaste pe Julie. Problema e ca Julie e vie iar R nu.

world_war_z

World War Z – Max Brooks

Ce ar trebui sa stiti in primul rand e ca filmul World War Z are un singur lucru in comun cu cartea si anume titlul. Cartea World War Z e o colectie de relatari, sub forma unor marturii, de la momentul inceperii epidemiei zombie pana la momentul in care umanitatea reuseste din nou sa preia controlul. Marturiile nu au rolul doar de a contura eroi individuali, ci construiesc o imagine globala a umanitatii suprinsa in pragul extinctiei. O sa fiti surprinsi cum a gestionat Coreea de Nord criza zombie, cum s-a descurcat Rusia sau cum a patruns epidemia in America de Nord si Centrala.

pride_prejudice_and_zombies

Pride and Prejudice and Zombies – Jane Austen si Seth Grahame-Smith

E foarte posibil ca Jane Austen sa se fi rascolit in mormant atunci cand Seth Grahame-Smith a venit cu ideea acestui marshup modern de literatura clasica si elemente zombie, atat de populare in cultura pop contemporana. Dar adevarul e ca Pride and Prejudice and Zombies e o nebunie extrem de amuzanta si de usor de digerat. Probabil stiti povestea, Elizabeth Bennet se indragosteste de sarmantul dar arogantul Mr. Darcy, dar ceea ce probabil nu stiati e ca Mr. Darcy e un piceput vanator de zombii. Pentru ca da…linistea oraselului victorian de secol XIX e tulburata de cadavre umblatoare si mereu infometate.

Daca ti-a placut articolul, da de veste