Ca’ Dario – Palatul venetian blestemat

 

Cu canalele ei serpuitroare prin care gondolele inoata lin, agitatia pietei San Marco, palatele vechi si opulente aflate intr-un declin gratios, Venetia este unul dintre cele mai frumoase si romantice orase ale lumii. Dar ce multa lume nu stie este ca acest oras are partea lui de istorie intunecata impanzita cu intrigi, crime, ciuma si mistere. Pe Marele Canal, turistii trec nestiutori pe langa palatul Ca’ Dario, a carui istorie macabra este mascata de fatada alba si pura. Blestemul ascuns de aceasta cladire contruita din marmura alba in stilul gothic venetian, este unul infricosator. Propietarii, membrii ai familiei sau prietenii care au intrat in contact cu acest palat au murit fie de un accident sau moarte violenta, fie au ajuns falimentari si au recurs la sinucidere.

Palatul Ca' DarioCa’ Dario a fost cumparat si remodelat la sfarsitul secolului 15 de catre Giovanni Dario, un negutator foarte bogat care a fost diplomat, secretar al Senatului Venetiei si ambasador in Cairo. Intr-un timp foarte scurt fiica lui, Marietta, s-a sinucis dupa ce sotul ei a fost ruinat in afacerea lui si apoi ucis. Copilul lor, Giacomo Barbaro a murit ucis in Creta in 1650. La parterul cladirii se mai vede si astazi inscriptia “URBIS GENIO IOANNES DARIVS” care in latina inseamna: “Giovanni Darius, protectorul orasului“. Ceea ce este interesant este faptul ca sintagma este o anagrama care poate fi intoarsa in “SUB RUINA INSIDIOSA GENERO” care se traduce “Oricine va trai sub acest acoperis, va gasi doar ruina“.

Dupa aceste evenimente nu mai exista informatii despre urmatorii propietari. In anul 1800 palatul a ajuns in posesia lui Arbit Abdoll, marchiz si negutator de diamante armenian. Acesta a murit de foame, afacerea lui gasindu-si in scurt timp sfarsitul, in circumstante ciudate.

Palazzo_DarioCa’ Dario a fost cumparat in 1837 pentru 480 lire sterline(o suma imensa dupa scrierile lui John Ruskin) de catre englezul Rawdon Brown care a facut primele restaurari. Moartea acestuia a survenit prin sinucidere la o varsta frageda si cauzata din nou de problemele financiare. A investit atat de mult in restaurari incat a fost nevoit sa vinda palatul in 1842 unui conte ungur.

Poetul francez Henry De Regnier care a scris “L’altana ou la vie vénitienne” acolo, s-a imbolnavit si a murit la putin timp dupa ce a vizitat palatul.

In 1964 faimosul tenor Mario del Monaco a inceput negocierile sa cumpere Ca’ Dario dar cand a venit In Venetia sa semneze contractul, a suferit un grav accident de masina iar apoi a renuntat la proprietate. Apoi a venit randul multimilionarului Charles Briggs care a cumparat cladirea ca sa o imparta cu iubitul lui Osvaldo de Carrera. Acesta din urma s-a sinucis cateva luni mai tarziu in Mexic.

Ca' DArioIn noaptea de 19 iulie 1970 propietarul palatului, Contele Filipo Giordano delle Lanze a fost injunghiat de iubitul lui, Raoul Blasica, un marinar croat, care la randul lui a fost ucis in Londra.

Kit Lambert, producatorul si managerului de la faimosul grup rock The Who a detinut palatul la inceputul anilor 1970. Acesta a murit in Londra impins pe o scara de catre dealarul lui de droguri.

In anii 80 un finanatator venetian, Fabrizio Ferrari a cumparat Ca’ Dario. Idea lui era sa tranforme casa intr-o sala de sedinte dar si acesta a intrat in faliment nu mult dupa achizitionare. Sora lui, Bicoletta a murit intr-un bizar accident de masina.

Palazzo-Ca’Dario2La sfarsitul anilor 80 inca un finanatator, Raul Gardini a cumparat palatul ca sa il dea fiicei lui dar dupa o gramada de scandaluri financiare s-a sinucis in 1993.

Pana si faimosul regizor Woody Allen a fost interesat sa cumpere faimoasa structura dar in ultima clipa s-a razgandit.

Palatul in ziua de azi este propietate privata, se afla in posesia Elisabettei Gardini Ferruzzi care il pusese in vanzare pana in 2005 cand s-a incheiat un acord cu Fundatia Peggy Guggenheim care il face disponibil publicului cu ocazia expozitiilor de arta.

Acest palat care a fost pictat chiar de Monet in 1908 in diferite momente ale zilei inca sta inaltator deasupra Marelui Canal al Venetiei asteptandu-si cu nerabdare noii propietari.

Daca ti-a placut articolul, da de veste