Balta Vrajitoarelor – intre magie si blestem

Se spune ca fiecare padure pastreaza in desisul ei de nepatruns, ceva ancestral, o forta bruta si magica pentru care oamenii nu au inventat cuvinte spre a o descrie. Putem doar sa o simtim, sa ne lasam infiorati sau deopotriva vrajiti de ea si apoi sa ne contemplam propriul rol vizavi de magia cu care universul ni se dezvaluie. Probabil unul din cele mai mistice locuri din tara se afla in inima padurii Boldu-Creteasca, aflata la marginea Bucurestiului. Aici, in inima padurii se afla Balta Vrajitoarelor, un loc mistic si temut in acelasi timp.

Balta fara fund

Un banal ochi de apa cu diametrul de nici 10 m si-a capatat de-a lungul secolelor o reputatie de temut. Se spune ca magia neagra care imprejmuieste balta s-a nascut odata cu decapitarea cu Vlad Tepes. Istoricii nu pot localiza nici astazi exact locul in care domnitorul si-a gasit violentul sfarsit, dar se presupune ca padurea Boldu-Creteasca a fost scaldata cu sangele lui. Durerea, violenta si furia au deschis usi catre o alta lume iar poarta de acces ar putea fi un simplu ochi de apa, o apa rea in sine, care stie sa asculte vraji, descantece, sa aduca boala sau chiar moarte.

Numeroase marturii spun ca balta nu ar avea fund. Chiar daca adancimea ei este doar de 1.5 m, balta este lacoma si fundul ei negru se spune ca inghite orice este aruncat in ea, indiferent de marime sau volum. Legendele urbane spun ca dupa dezastrosul cutremur din 1977, aici ar fi fost aruncate tone de moloz. Desigur, apa si-a facut datoria si a inghitit fara sa scuipe afara sau sa lase urme.

Ceea ce este cu adevarat bizar la Balta Vrajitoarelor este ca nu isi modifica niciodata dimensiunea sau volumul, indiferent e conditiile climatice. Ramane acelasi modest ochi de apa. Nu seaca niciodata si nici nu creste.

Balta care stie sa asculte vraji

balta_2Ciudatenia inexplicabila a baltii fara fund a atras in mod natural practicantii de magie si a devenit un loc de pelerinaj. Vrajitoarele se aduna aici in noaptea de Sfantul Andrei sau de Sanziene, pentru a rosti descantece sau pentru a practica ritualuri magice. Se spune ca balta asculta si indeplineste negresit orice vraja sau descantec.

Ceea ce este “ne-natural” produce neliniste, spaima sau chiar repulsie. Asa isi explica localnicii de ce multe animale refuza sa bea apa din balta sau chiar sa se apropie de ea. Daca totusi fiintele vii ajung sa atinga sau sa se scalde in apa baltii, un pret trebuie platit. Animalele care au fost in contact cu apa au ramas sterpe, s-au imbolnavit sau chiar au murit.

Multe femei au apelat “la ajutorul” baltii pentru a scapa de o sarcina nedorita. Aparent apa sacra isi cere imediat tributul, iar femeile avortau spontan la doar cateva ore dupa ce s-au scaldat in balta.

Desigur, adevarul adevarat e ca nu stim daca Balta Vrajitoarelor este un portal catre o lume intunecata si nici daca la fundul ei se afla un fel de gaura neagra flamanda. Dar ca si in cazul padurii Baciu, un aer straniu si magic inconjoara balta cu un lant invizibil. Balta priveste tacuta si asculta descantece, vraji, marturii si povesti. Si uneori, doar uneori, poate se decide sa actioneze si sa presare putina magie in realitatea nostra construita dupa reguli rigide.

Daca ti-a placut articolul, da de veste