5 volume cu povestiri înspăimântătoare de la Crux Publishing pe care le găsești la Final Frontier 2018

Editura Crux Publishing va fi prezentă și anul acesta la târgul de carte Final Frontier. De data aceasta, singurul târg de carte dedicat literaturii SF, fantasy și horror va avea loc în perioada 24-25 martie 2018 și se va desfășura în incinta Universității Dimitrie Cantemir din București. Despre Crux Publishing am mai amintit cu câteva ocazii, dar astăzi ne vom opri asupra unor volume, semnate de autori români și străini, care conțin povestiri, documentare sau nuvele dark fantasy, horror sau terror.

1. Ceasul fantasmelor, de Oliviu Crâznic

Când am discutat cu Oliviu Crâznic în urmă cu câțiva ani, i-am pus multe întrebări legate de influențele, temele și motivele întâlnite în operele sale. Dincolo de faptul că se inspiră din misterul care provoacă intelectul, sentimentul de teroare și modul în care îi facem față (așa cum el însuși ne-a mărturisit), autorul abordează și reinventează goticul, horror-ul și fantasticul întunecat în literatura română contemporană.
Din acest punct de vedere, volumul de colecție Ceasul fantasmelor reprezintă un melanj de povestiri gotice, dark fantasy, terror, steampunk sau planetary romance. Moroii și vârcolacii, călătoriile în timp și spiritele oculte însoțesc cititorul prin universurile complexe construite de autor, în care suspansul nu te va lăsa o clipă să respiri, iar teroarea te va pândi de prin felurite cotloane întunecate.
Volumul debutează cu nuveleta Lenore Arras, despre care am mai vorbit aici, un recital gotic și horror uluitor, dar îți recomandăm și povestirile Pivnițele Palatului Charron, Spiridușii Albi, Ellen Lee și Însângerată, luna.

2. Ecouri din tenebre, de Rodica Bretin

Lucrurile neînsufleţite pornesc vânătoarea de oameni, mâini nevăzute se întind să îi apuce şi spirite rătăcite, răzbunătoare ori geloase, prind glas, cerându-și viaţa înapoi…
Una dintre întrebările care i-au dominat de secole pe teologi și pe oamenii de știință este următoarea: “există viață după moarte?” Cunoscuta scriitoare și cercetătoare a fenomenelor paranormale Rodica Bretin încearcă să ofere răspunsul într-o colecție unică de documentare, cazuri reale și poveşti inspirate din fapte petrecute recent. Dacă ai fost mereu interesat de spirite răzbunătoare, fenomenul doppelgänger, spiritism, nave-fantomă, blesteme vechi și mistere rămase neexplicate chiar și în zilele noastre, atunci volumul Ecouri din tenebre este un must pentru orice iubitor de horror și terror.
Împletind faptele istorice cu talentul de prozator experimentat, atenția cercetătorului încercat cu sensibilitatea scriitorului înnăscut, Rodica Bretin ne oferă în volumul Ecouri din tenebre o antologie ce nu poate lipsi de pe raftul oricărui om pasionat de fenomene stranii și literatură de bună calitate.

3. Metamorfoze, antologie coordonată de Andreea Sterea și Oliviu Crâznic

Metamorfoze cuprinde texte puțin cunoscute publicului larg semnate de clasici ai fantasticului întunecat, ai goticului și ai horror-ului, toate tratând, mai mult sau mai puțin subtil, tema licantropiei. Castele medievale, păduri întunecate, fiare cu chip de om și oameni ce se transformă în fiare, într-un recital de excepție cum numai Robert E. Howard, H. P. Lovecraft sau Sir Arthur Conan Doyle puteau să scrie.
Legende despre bărbați blestemați și despre frumoase fără milă străbat negura vremurilor, luând forme înfricoșătoare și fascinante sub pana unor scriitori de excepție, uutori străini de o valoare inestimabilă și adevărați titani ai literaturii, invocați laolaltă între paginile unui volum ce dă fiori pe șira spinării de frică și de… bucurie.
În acest volum găsiți una dintre cele mai detaliate descrieri ale transformării omului în vârcolac sub lumina lunii pline – scenă preluată și repetată la nesfârșit de industria cinematografică. Tot aici îl veţi găsi pe unul din părinţii literaturii realiste scriind povestiri terror-fantasy cum puține mai sunt, sau pe unul dintre fondatorii romanului polițist oferindu-ne o aventură horror care ține cititorul cu sufletul la gură.

4. Povestiri de la marginea realității, de Dan Rădoiu

În viziunea lui Dan Rădoiu, realitatea poate fi pe cât de amuzantă în banalitatea ei, pe atât de înspăimântătoare. Un demn reprezentant al curentului new weird în România, Dan Rădoiu tratează cel mai neînsemnat obiect sau eveniment al vieţii noastre cu lupa unui om de știință nebun. Numai astfel se poate explica prezenţa unor spirite răzbunătoare în tunelurile metroului bucureștean sau case cu suflet (și dinți) care le devorează trupurile (dar mai ales mințile) celor care le trec pragul.
Adevărate ghiduri de explorare a lumilor de dincolo de vălul realității, cele două volume ale lui Dan Rădoiu au darul de a amuza, înspăimânta și fascina în același timp. Pe lângă întâmplări neobișnuite, personaje verosimile (sau nu), situații absurde și contexte bizare, în care suspansul se împletește cu umorul (uneori din cel mai negru cu putință), vă puteți aștepta și la intrigi nebunești, cadre spectaculoase și o lume cu susul în jos, în care cel mai mic element al concretului imediat se poate transforma într-un adevărat portal spre o cu totul altă dimensiune.

5. Arlequine, de George Cornilă

Ultimul volum din această listă reprezintă și una dintre noutățile pe care editura Crux Publishing le va lansa oficial la târgul Final Frontier, pe data de 24 martie, așa că dacă ajungeți pe acolo veţi afla direct de la autor ce surprize ascunde această colecție de proză scurtă. Din ce am aflat noi, Arlequine pune laolaltă texte fantasy, science-fiction, horror și de suspans, al căror fir roșu unificator îl reprezintă realismul magic, un hibrid între romantic și tenebrous, excelent executat.
Realismul magic al lui George Cornilă, infuzat cu lirismul unui Gene Wolfe sau al unui Algernon Blackwood, aduce cu sine și câte ceva din atmosfera de mister apăsător al lui Poe, oniricul lui Eliade, frivolitatea lui Henry Miller, absurdul lui Kafka, profunzimea lui Borges, coșmarurile lui Edward Lucas White sau nostalgia lui Márquez. Din volumul Arlequine nu lipsesc însă nici umorul negru al unui Kusturica sau suprarealismul vizual și ideatic al lui Guillermo del Toro.

Dacă vreți să puneți mâna pe aceste cărți, editura Crux Publishing promite că în zilele de 24 și 25 martie, la Final Frontier, va aștepta toţi cititorii cu promoții și reduceri, autori pe care să îi cunoașteți personal și pe care să îi luați la întrebări, autografe la lansări, accesorii pentru cititorii împătimiți și multe alte surprize!