31

 

Inainte sa vad 31 m-am intrebat din nou, oare de ce imi place Rob Zombie? Ce ofera si cu ce imbunatateste cinematografia horror? De ce un film al lui Rob Zombie nu este doar o alta productie de categorie B pe care am sa o uit pana a doua zi? In minte mi-au venit doua motive clare: numeroasele tributuri destepte aduse horrorului clasic si personajele negative. Sunt relativi putini cei care au reusit sa creeze personaje negative atat de admirabile, impozante sau pur si simplu memorabile. Sa luam de exemplu familia Firefly. Baby, Captain Spaulding si Ottis hipnotizeaza cu toate ca nu au nimic placut sau bun in comportament. Sunt prin excelenta cele mai rele exponente ale culturii white trash.

In ultimul timp Rob Zombie a preferat sa mearga pe o reteta de horror de exploatare destul de ieftina. A vrut sa socheze cu Halloween si sa ne faca rotitele sa se invarteasca pe The Lords of Salem. Dar nu prea a functionat. Halloween a fost brutal si atat, iar The Lords of Salem mai mult decat simplut. Violenta gratuita este digerabila atata timp cat exista cel putin un element care o justifica, altfel devine pur si simplu plictisitoare.

cast-31-happy

Revenind la 31, Rob Zombie a spus ca vrea sa se intoarca la The Devil’s Rejects. De ce? Pentru ca probabil a sesizat exact ceea ce am punctat mai sus. Lipsa unui villain solid ii fac filmele plictisitoare. Si asa l-a creat pe Doom-Head (Richard Brake). Dar pana sa va fac cunostinta cu Doom-Head trebuie sa vorbesc un pic despre 31. E 31 octombrie 1976. Un grup (Sheri Moon Zombie, Jeff Daniel Phillips, Meg Foster, Lawrence Hilton-Jacobs si Kevin Jackson) e rapit si tinut ostatic intr-un depozit abandonat. Si daca lucrurile nu par destul de rele, cei cinci sunt obligati sa intre intr-un joc mortal, 31. Timp de 12 ore trebuie sa supravietuiasca atacurilor repetate ale unor criminali sadici deghizati in clovni.

31_fight

Plotul nu suna prea original. Am mai vazut The Running Man, Saw si am mai vazut Hostel, si astea sunt doar cateva exemple care imi vin in minte. Cu toate ca e o varatiune pe aceeasi tema, 31 aduce o gramada de elemente noi. Toate personajele fac parte din aceeasi cultura white-trash, atat de adorata de Rob Zombie. Nu exista domnite la ananghie, sau personaje care sa straluceasca de moralitate, integritate sau frumusete interioara. Si daca tot suntem atat de concentrati pe sfera negativa de ce sa nu incercam sa gasim frumosul in…urat? Clovnii criminali din 31 sunt cat se poate de colorati si nu ma refer in special la propriu. Skin-Head, piticul latin fascinat de Hitler, Schizo-Head si Psycho-Head, fratii dementi cu fierastraie electrice pe post de arme si cuplul de indragostiti burghezi si supra-realisti Death-Head si Sex-Head spinteca, taie si amuza in acelasi timp. Si apoi mai e Doom-Head, personaj care semneaza si prologul filmului, printr-un discurs nihilist cu trimiteri catre Kafka. Nu ma intelegeti gresit, Doom-Head nu e un personaj atipic pentru Rob Zombie, nu e un intelectual rasat chiar daca apare in fata grupului de ostatici imbracat in hainele unui burghez din alte vremuri. Dar are o inteligenta si o carisma aparte provenita strict din faptul ca este rau pana in maduva oaselor. Ca si Ottis din The Devil’s Rejects, Doom-Head este diavolul, si chiar daca nu intra in tiparul cliseist de drac sarmant imbracat la costum, asta nu il face mai putin fermecator. Diavolul este cat se poate de brutal dar asta nu il face respingator, ci din contra.

richard-brake-31-new-tease

Dincolo de personajele negative mentionam la inceput si tributurile, care demonstreaza cat de mult iubeste Rob Zombie genul horror si cat de mult ii respecta pe predecesorii sai. Asadar, avem trimiteri catre Eyes Wide Shut, The Rocky Horror Picture Show, Nosferatu so chiar mici indicii care ne duc cu gandul catre filmele mai vechi ale lui Zombie.

Rob Zombie se intoarce la origini cu 31 – brutal si sincer, asa cum ar trebui sa fie orice slasher. Doom-Head, un villain care introduce o noua filozofie a raului, prezentata poate mai voalat de Jokerul lui Nolan, o sa iti taie respiratia. Merita o vizionare din partea voastra, sau poate chiar mai multe!