10 lucruri despre Ziua Mortilor/Dia de los Muertos

1. Dia de los Muertos nu este Halloween

Dia de los Muertos este celebrata in America Latina, dar in special in Mexic. Chiar daca data coincide oarecum cu mult mai celebrul Halloween (31 octombrie – 2 noiembrie), Dia de los Muertos nu este o sarbatoare a groazei si nici nu are vreo insemnatate morbida sau oculta. Din contra, Dia de los Muertos este o sarbatoare a vietii si a mortii, a familiei si nu in ultimul rand a bucuriei. In 2008, UNESCO a declarat Ziua Mortilor din Mexic ca fiind “Capodopera ce Apartine Patrimoniului Oral si Intangibil al Umanitatii”

2. O sarbatoare cu origini azteci

Ziua Mortilor isi are originile in traditiile vechiului imperiu Aztec. Pentru azteci jelirea celor plecati dintre noi era considerata lipsita de respect, intrucat moartea era privita ca o etapa naturala a vietii. Mortii ramaneau o parte a comunitatii si dupa ce intrau in taramul de dincolo. Amintirea lor era pastrata vie si omagiata in timpul unei sarbatori speciale, Ziua Mortilor, in care se credea ca spiritele pot pasi pe pamant si se alatura celor dragi.

3. Dia de los Muertos este in primul rand despre familie

Dia de los Muertos este o sarbatoare a bucuriei, a revederii si a tranzitiei. Familiile se adună în jurul mormintelor si a unor altare special construite, ca sa se roage si sa lase ofrande celor care nu mai sunt alaturi de ei. Ca si vechii azteci, ei continua sa creada ca in aceste zile spiritele celor iubiti se intorc pamant, alaturi de ei. Oamenii isi amintesc momentele frumoase sau amuzante petrecute alaturi de cei decedati si ii onoreaza prin muzica, rasete si voie buna.

4. Altarul de acasa si ofrandele

Toti cei care sarbatoresc Ziua Mortilor au acasa un altar sau ofrenda, menit sa ii cinsteasca pe cei decedati si sa le ureze un cald “bine ai revenit printre noi”. Altarele sunt ornate cu decoratii din Papel Picardo, flori, lumanari, fotografii, jucarii, daca persoana decedata este un copil, dar si mancare, bauturi sau tigari, care erau pe gustul celor dragi, atunci cand erau in viata. Florile cu o insemnatate deosebita sunt craitele, ale caror petale sunt imprastiate de la altar pana la morminte. Coloritul lor viu ii ghideaza pe cei morti in intuneric si ii ajuta sa nu se rataceasca.

5. Petrecerea din cimitir

Este nelipsita vizita la cimitir, acolo unde se odihnesc osemintele celor dragi. Mormintele sunt intai curatate si apoi ornate asemanator cu altarul de acasa. Decoratiile din hartie colorate, lumanarile si nelipsitele craite (numite uneori si “Flor de Muerto” – “floarea celor morti”) transforma cimitirele dintr-un loc al plangerii intr-un taram al luminii si buncuriei.

6. Mancaruri si bauturi traditionale

Pan de muerto este un fel de paine dulce avand forma unui craniu.  Este ornata cu seminte de anason si uneori, pe pometii craniului apar mici lacrimi facute din aluat.

Craniile din zahar sunt o alta delicateta traditionala nelipsita. Vin in toate marimile si culorile iar gradul de complexitate al decoratiilor variaza in functie de priceperea bucatarului.

Pulque este o bautura traditionala facuta din seva de agave fermentate. Atole este un fel de terci caldut facut din faina de porumb, trstie de zahar, scortisoara si vanilie. Suna delicios!

7. Celebrul simbol schelet se numeste calavera

Primul lucru care ne vine in minte atunci cand spunem Dia de los Muertos este craniul. Machiaj de craniu, decoratii din hartie creponata in forma de cranii, prajiturele in forma de cranii. Si astea sunt doar cateva exemple. Ceea ce ar trebui sa stiti e ca acest craniu are un nume specific si anume calavera. In secolul 19, calavera erau anecdote amuzante si sarcastice la adresa celor vii. Cu timpul anecdotele calavera au devenit nelipsite in Ziua Mortilor.

Daca tot vorbim de calavera, nu o uitam nici pe Calavera Catrina, o caricatura celebra a artistului mexican José Guadalupe Posada, care isi propune sa ironizeze crema aristocratiei europene. Calavera Catrina a devenit cu timpul sinonima cu sarbatoarea insasi.

8. Decoratii din Papel Picardo

Majoritatea decoratiilor sunt facute din Papel Picardo, un fel de hartie creponata intrebuintata pentru fabricarea unor designuri si forme elaborate. De multe ori, Papel Picardo e facuta din straturi multiple de servetele colorate, iar modelele sunt sculptate cu ajutorul unei perechi de foarfece ascutite, de mici dimensiuni. Modelele din Papel Picardo decoreaza altare, strazi sau morminte si reprezinta fragilitatea vietii si bucuria de a trai in prezent.

9. Celebrele costume care amintesc de scheleti si moarte

Dia de los Muertos este o sarbatoare a bucuriei asa ca nu e de mirare ca petrecerea se muta in strada. Mexicanii se imbraca in scheleti si poarta un machiaj de calavera, apoi participa la parade, festivaluri si petreceri, din zori si pana in noapte.

10. Unde se sarbatoreste cel mai bine Dia de los Muertos

In Mexic, Ziua Mortilor este peste tot la fel de frumoasa si colorata, dar stilurile si obiceiurile difera de la regiune la regiune. De exemplu, in orasul Pátzcuaro, aflat la aproximativ 360 de km de Mexico City, Ziua Mortilor este sarbatorita pe malurile lacului cu acelasi nume. Petrecaretii imbracati in costum de calavera strabat cu canoe lacul si indrepta catre insula Janitzio, unde se afla un cimitir stravechi.
In oraselul Tuxtepec are loc anual un concurs de “rogojine”. Localnicii muncesc timp de cateva zile pentru a crea ceva unic – covorase din rumegus ornate cu flori, ace de brad, orez si alte materiale organice colorate.

Daca ti-a placut articolul, da de veste