10 creaturi fascinante din religia iudaica

Cei care cred ca monstrii adevarati sunt pierduti undeva in vechile religii politeiste pot rasufla usurati. Ei se gasesc aproape oriunde, chiar si in crestinism sau iudaism. Misticismul evreiesc musteste de povesti despre creaturi teribile, creaturi al caror simplu nume soptit are sa iti produca mai tarziu fiori pe sira spinarii.

1. Golem

De departe cea mai celebra creatura fantastica asociata cu iudaismul este Golemul, o fiinta antropomorfa creata de om din noroi sau lut. Originile Golemului sunt sacre si apar chiar si in Talmud. Insusi Adam a fost la origine un Golem, caci daca stam sa ne gandim mai bine, a fost creat din lut. Abia apoi a primit suflarea divina si a devenit om. Golemul clasic seamana cu un om, dar departe de a fi o fiinta umana in carne si oase. Rabinul care “insufleteste” Golemul trebuie sa ii incrusteze pe frunte cuvantul sacru “adevar” (אמת, in ebraica). Pentru a-i “lua suflarea” cuvantul adevar era transformat in “moarte” (practic, din cuvantul אמת este taiata ultima litera iar מת inseamna “moarte”). Cea mai celebra legenda asociata cu crearea unui Golem, il are ca personaj pe central pe rabinul Judah Loew ben Bezalel. Acesta a creat un Golem din lut adunat de pe malul raului Vlatva si l-a adus la viata folosind incantatii sacre. Se spune ca Golemul a ajutat comunitatea de evrei din Praga sa se apere de furia atacurilor antisemite.

2. Dybbuk

Un Dybbuk (vezi aici un articol detaliat) este un spirit malefic, un fel de fantoma care poseda trupul unei persoane in viata. Sufletul dybbukul a avut la un moment dat propriul trup din carne si oase dar dupa deces, cumva nu a putut sa isi gaseasca locul in lumea de dincolo. Asa ca prefera sa colinde fara tinta si sa se agate de cei care sunt inca in viata, asemenea unui parazit care se ataseaza unei gazde. Un Dybbuk se ataseaza in special de copii si femei si este necesara interventia unui rabin pentru exorcizare.

3. Monstrul Tannin

In cincea zi Dumnezeu a creat viata acvatica – pesti, crocodili, foci, morse, balene – urmeaza aici o lista interminabila de creaturi acvatice – si pe Tanin. Geneza, Psalmii, cartea lui Ezekiel, Isaia sau Iov sunt doar cateva din scrierile sacre care mentioneaza acest temut monstru marin, un fel de crocodil enorm, un dragon al apelor care va fi ucis de insusi Dumnezeu in ziua apocalipsei. Mai mult, exista si legende care il asociaza pe Tanin cu Tiamat, zeita primordiala a marii din religia babiloniana.

4. Behemoth

Behemoth este o creatura mitologica, un hibrid monstros intre un elefant, un hipopotam, un rinocer si un bivol. In Cartea lui Enoch Behemoth apare mentionat ca fiind unul dintre cei monstri primordiali invincibili – Leviathan cel al apelor, Ziz al vazduhului si Behemoth al pamantului. Dar nu va lasati inselati de aparente, chiar si monstrii au rolul lor si partile lor bune. In fiecare an, in ziua solstitiului de vara, se aude urletul lui Behemoth care imblanzeste animalele de prada si restabileste ordinea in natura. Fara urletul lui Behemoth se spune ca animalele s-ar salbaticii de tot iar carnivorele ar face o adevarata urgie printre suratele lor mai plapande si desigur printre oameni.

5. Leviathanul

In cartea lui Iov apare prima mentiune a monstrului primordial al apelor, Leviathan. In Psalmi  se spune ca Dumnezeu  “va face farame toate capetele Leviathanului” si apoi ii va imparti carnea oamenilor care populeaza pamantul. Dar asta se va intampla cel mai probabil in ziua in care vom intampina sfarsitul lumii, daca ne luam dupa cartea lui Iov. Exista paralele intre Leviathan si monstrul Lotan, din vechiile religii din Cannaan si Mesopotamia. In ziua de apoi pe Lotan il omoara Hadad, zeul furtunii si ploii, care desigur locuieste in cer. 

6. Lilith

Legenda spune ca inainte de Eva a fost Lilith, prima sotie a lui Adam. Lilith a venit in paradis ca si egala lui Adam. S-a nascut ca si acesta din lut insufletit de suflarea divina. Aparent nici lui Adam si nici lui Dumnezeu nu le-a placut faptul ca Lilith refuza sa fie supusa asa ca in cele din urma a fost izgonita din Gradina Edenului. Apoi probabil cunoasteti povestea, Dumnezeu a creat-o pe Eva din coasta lui Adam. Femeia a acceptat sa fie supusa dar in cele din urma a cazut in pacat asa ca atat ea cat si sotul ei au fost inzgoniti din paradis. Pe de alta parte, Lilith si-a luat lumea in cap si a ajuns sa aiba o serie de copii cu diversi demoni. Dumnezeu era in continuare suparat pe ea asa ca i-a luat si progeniturile. De aici a plecat slabiciunea lui Lilith pentru copii, in special pentru nou-nascuti. Lilith a ramas cu obiceiul prost de a rapi copiii muritorilor, asa ca oamenii au invatat sa se foloseasca de puterea amuletor pentru a o indeparta si a-i proteja pe cei mici.

7. Antichristul Armilus

Armilus este regele care se va ridica la sfarsitul timpurilor impotriva lui Mesia, dar care va fi in cele din urma invins. Asta insa dupa ce va fi adus multa nenorocire asupra Israelului. Istoricii asociaza imaginea lui Armilus cu cea a imparatului Heraclius, pentru ca revolta antichristului este foarte asemanatoare cu revolta evreilor impotriva imparatului bizantin din secolul 7. Armilus nu este deloc o figura sarmanta sau magnetica – misticii evrei il descriu ca fiind chel, pe jumatate surd, schilod si partial lepros.

8. Pasarea Bar Juchne

Imaginati-va o pasare cu anvergura aripilor atat de mare incat poate bloca soarelor. Atunci cand pasarea Bar Juchne isi deschide aripile si zboara,  pamantul se scufunda in umbra si teama incolteste in inimile oameilor. Talmudul aminteste de pasarea monstruoasa si de vremurile cand un ou al ei ar fi alunecat din cuib. Pagubele au fost imense –  peste 300 de cedrii distrusi si circa 60 de sate au fost inundate. Ca si ceilalti monstrii din lista, gigantica pasare isi va gasi sfarsitul in ziua apocalipsei.

9. Viermele Shamir al regelui Solomon

Regele Solomon s-a folosit de viermele Shamir pentru a construi primul mare templu din Ierusalim. Shamir era un lucrator nemaipomenit pentru ca avea abilitatea extraordinara de a taia si a dezintegra pietre. Util pe un santier de constructie, nu? Inainte de Solomon, originile viermelui sunt relativ putin cunoscute. Este pomenit in Talmud si in Midras, si se presupune ca exista inca de pe timpul lui Moise. Solomon a sapat in istorie si l-a redescoperit pe Shamir. Exista si o ipoteza conform careia insusi regele demonilor, Asmodeus i l-ar fi daruit lui Solomon pe Shamir.

10. Gigantii Rephaite

In epoca bronzului, pe taramurile Israelului de azi, traiau giganti. In Geneza apare prima mentiune a gigantilor Rephaite, acestia fiind invinsi in batalia de la Ashteroth Karnaim de catre regele Chedorlaomer. Si ca sa va faceti o idee de cat de mari erau gigantii Rephaite, in Cartea lui Isaia este mentionat patul regelui Og din Bashan (unul din ultimii giganti mentionati de cartile sfinte) care avea nu mai putin de 4m.